Tips från Montessori för att få barn att hjälpa till hemma

Tips från Montessori för att få barn att hjälpa till hemma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Nedan hittar du tips från Montessori om att uppfostra självständiga barn som hjälper till hemma. Framförallt är dessa läror baserade på omvårdnad, kärlek och respekt.

Maria Montessori var en framstående italiensk pedagog, forskare och filosof. Hennes pedagogiska metoder betraktades som radikala då de fokuserade på att respektera barn och utveckla deras självförtroende för sina egna förmågor.

Tack vare hennes arbete känner vi nu till att barn absorberar allt de ser, känner och hör.

Enligt Montessori-filosofin är nyckeln till lärande motivation. Kunskap bör upptäckas och utvecklas, inte drillas in.

Barnet ska lära sig att älska och respektera sin miljö. Tyvärr fick Montessoris innovativa tänkande motta mycket kritik under hennes livstid.

Idag har dock många utbildningsanstalter och skolor antagit Montessoris läror. Det finns idag skolor som bär hennes namn och baserar sin läroplan på hennes metoder.

Men Montessoris inflytande är inte begränsat till utbildningssystemet: alltmer använder föräldrar direkt tips från Montessori för att lära barn att vara självständiga hemma.

mamma och barn städar i badrummet

Tips från Montessori för att få barnen att hjälpa till hemma

Barnens beteende är ett resultat av föräldrarnas handlingar. Om föräldrar är fördömande, så kommer barn också att vara det.

Om mamma och pappa retas och gör sig roliga på andras bekostnad, tror deras barn att det är okej. Men om vi lär barn att vara rättvisa så kommer de flesta av dem att bli det med.

Detsamma gäller för våra dagliga sysslor hemma. Om barn deltar aktivt i att ta hand om hemmet lär de sig snart att vara klara av det själv.

Barnens olika stadier har fördelar och nackdelar, men varje barn har något att erbjuda. Vad de inte lär sig nu, kommer de att kunna ta igen senare.

Tips från Montessori för barn i åldrarna 2 till 12 år

2-3 år

I detta skede är barnet fortfarande för litet för att göra de flesta hushållssysslor själv men de kan hjälpa till och härma dig.

De kan börja med enkla steg, till exempel att hjälpa till att duka bordet, lära sig att hälla vatten i glas eller till och med sopa upp små områden med en sopborste eller dammsuga med en dammsugare.

Du kan också lära ditt barn att diska sin tallrik och städa upp smulor efter måltiderna.

4-5 år

Nu kan du lära ditt barn att utföra specifika uppgifter, som att duka bordet till middag för hela familjen eller plocka bort smutsiga tallrikar.

Det här är också en bra tid att lära sig hur en dammsugare fungerar och hur man går och handlar mat. Detsamma gäller för att bädda sängar, vattna krukväxter och mata husdjur.

Hjälp mig att göra det själv.

-Maria Montessori-

6-7 år

Det här är den perfekta åldern för att lära barnet att förbereda enkla måltider och mellanmål. Sopa och tömma diskmaskinen är andra uppgifter de är redo att prova på.

Din son eller dotter kommer också att kunna noggrant skala morötter och potatis, rensa ogräs i trädgården och para ihop och stoppa undan rena strumpor.

8-9 år

Under detta stadium kan ditt barn städa upp efter sig själv utan problem. De kan kanske lära sig att koka kaffe eller göra juice, eller ta ut soporna och rengöra små knepiga saker som kylskåp och besticklådor.

Det är också en bra tid att lära sig att stoppa in disk i diskmaskinen. Om din familj har ett husdjur, kommer ditt barn att kunna ta hand om det.

10-11 år

Det här är dags att lära sig grundläggande matlagning och matplanering. Att lära sig att klippa gräset och sy är andra uppgifter som ditt barn är redo att ta sig an.

Att hämta posten och dammsuga är andra saker de kan lära sig.

12 år och uppåt

Under detta skede av barndom kommer din son eller dotter att kunna ta på sig mer komplexa sysslor och ansvarsområden. Vid denna ålder kan barn helt självständigt tvätta bilen, förbereda enkla måltider och diska.

De kan också hjälpa till att måla ett rum och bör lära sig att stryka och byta glödlampor. Naturligtvis är det här också den perfekta tiden att lära sig att ta hand om yngre bröder och systrar.

Tips från Montessori för att få barnen att hjälpa till hemma

flicka jobbar med skolarbete

Dessa tips från Montessori är i sin tur inriktade på en sak: respekt för barn. Låt dem göra misstag, och skäll inte på dem när det händer. Det här är trots allt det bästa sättet att lära sig på.

Prata med din son eller dotter artigt, uppmuntra dem att uppfylla sina mål och gör dig aldrig rolig på deras bekostnad.

Lyssna på deras idéer och problem, och visa alltid tålamod. Om du behandlar ditt barn med kärlek, omsorg och respekt, kommer de att utveckla karaktär och bli starka som vuxna.

Behandla ditt barn vänligt och bygg upp deras självförtroende som kommer att hindra dem från att ge upp när saker går fel.

De blir självständiga och vet hur de ska klara sig utan dig. Men de kommer alltid beundra dig för att du var den person som aldrig förlorade tron på deras förmågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos, O., & Claudia, R. (2003). Método Montessori. Psicopedagogía II Semestre.
  • Febres-Cordero Intriago, I. M. (2014). La importancia de promover la autonomía en niños de cero a cinco años(Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3152
  • Hainstock, E. (2013). Teaching Montessori in the home: The Pre-School years.Toronto: Random House.
  • Montessori, M. (2013). Metode Montessori. Jogjakarta: Pustaka Pelajar.
  • Pitamic, M. (2004). Teach me to do it myself: Montessori activities for you and your child. New York: Barron ́s Educational Series, Inc.
  • Seldin, T. & Epstein, P. (2003). The Montessori way. Florida: Todd Allen Printing Co.Inc.
  • Valdebenito, P. E., Profesora, V., Claudia, I. :, Bocaz, S., Campos, R., Ramo, O., & Loyola, : (2003). METODO MARIA MONTESSORI. Instituto Profesional Luis Galdames.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.