Varför är grodpositionen så viktig för spädbarn?

Grodpositionen är den idealiska hållningen för att skydda ditt barns hälsa och säkerställa dess fysisk utveckling på lämpligt sätt.
Varför är grodpositionen så viktig för spädbarn?

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

När en bebis kommer in i ditt liv är det bra om du vet vikten av grodpositionen för dess hälsa . Det finns ju så oerhört många detaljer som vi måste känna till för att erbjuda välbefinnande till våra små att denna fråga är en som många av oss kanske inte är medvetna om. Det kan till en början vara väldigt svårt att förstå hur det faktiskt kan vara farligt att utföra vissa rörelser när man bär sitt nyfödda barn.

Grodpositionen är en viktig kroppshållning för nyfödda eftersom den garanterar korrekt vård och skydd av barnet. Den säkerställer korrekt omvårdnad och förebygger ortopediska problem . Låt oss komma ihåg att bebisar kommer från att ha legat i fosterställning i många månader inne i mammans mage, med knän och höfter ofta helt böjda.

Därför behöver bebisar också ta tid på sig att sträcka ut sina kroppar. Det är upp till oss att vara uppmärksamma på hur vi bär dem för att förhindra att de drabbas av skador.  Lär dig hur du tar hand om ditt barn på bästa sätt under de första månaderna av livet i den här artikeln.

En bebis som sover i grodpositionen.

Grodpositionen för bebisar

När vi bär våra bebisar i famnen tenderar vi att hålla dem horisontellt då vi matar dem, men vi tenderar också att vila dem på vårt bröst eller vår axel med huvudet uppåt. Den positionen, där benen är isär med böjda knän och där deras höft stöds på vår stadiga arm, det är också grodpositionen. Och detta är det korrekta sättet att hålla dem för att ta hand om deras kropp.

Vissa pediatriska och ortopediska specialister rekommenderar en serie övningar för spädbarn för att korrekt sträcka på varje lem. Att utföra dessa aktiviteter kräver mycket känslighet och uppmärksamhet.

En nyfödd bebis fötter.

Vad bör du tänka på när det gäller ditt barns övningar?

  • Sträcknings- och böjningsövningarna för ditt barns ben kräver en hel del tålamod och engagemang från din sida. Gör det inte om du har bråttom eller om du har andra akuta ärenden att ta hand om.
  • Dessutom är det viktigt att komma ihåg att de övningar som rekommenderas av läkaren bör utföras med få repetitioner, för att förhindra olika typer av skador.
  • Tänk på att i samtliga fall, om du sträcker ut ditt barns ben abrupt, riskerar du att höften tar skada.
  • Faran med att utföra aktiviteterna slarvigt är att bebisar är så flexibla att de kanske inte känner smärta trots att de blir skadade.

Sammanfattningsvis måste försiktighet iakttas när du utför de aktiviteter som föreslagits av er läkare. Ett av de vanligaste problemen med höftseparation eller luxation uppstår dock när barnet hålls i en felaktig hållning.

En mamma som håller sitt barn och kysser dess panna.

De sämsta ställningarna för en bebis

Något så enkelt som att stödja ett barn i fel sorts bärsele kan orsaka skada på en led. På samma sätt har International Hip Dysplasia Institute indikerat att stress på ett barns ben, knän och vrister också kan äventyra deras hälsa.

“Höftdysplasi är en allmän term för instabilitet, luxation eller ytlighet i spädbarnets höftskål.”

-International Hip Dysplasia Institute-

För att upptäcka dessa problem måste vi vara uppmärksamma på barnets ben, särskilt om det förekommer någon form av asymmetri. Vi kan också upptäcka ett problem när höften ser lutad åt sidan. Slutligen, om du märker att barnet har problem med att krypa måste du uppsöka en läkare och ta hand om problemet tidigt.

I dessa situationer är det viktigt att veta att det finns behandlingar för att rätta till dem. Det som är viktigt är att se till att ditt barn bibehåller grodpositionen så länge det behöver, att du behandlar dem försiktigt och att du går till läkaren om du är tveksam .


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Acuña, E. L., & Ruiz, M. S. (2014). El porteo ergonómico. Pediatría Integral, 18(10), 774-780.
  • Instituto Internacional de Displasia de Cadera (2018). Entendiendo la displasia de cadera. Lactantes y niños: prevención de la displasia de cadera. Recuperado el 4 de enero de 2022, de: https://hipdysplasia.org/infant-child/preventing-hip-dysplasia/
  • Mera, M. K. R., Castillo, M. M. C., Lema, D. F. G., Mendoza, J. G. A., Briones, M. A. S., & Quijije, L. E. P. (2020). Cuidados del bebe recién nacido sano. RECIMUNDO, 4(1), 390-402.
  • Loor, G. E. C., Mendoza, A. I. Z., Lopera, C. J. R., Freire, M. L. C., Loor, G. M. M., & Cevallos, A. S. C. (2020). Riesgos y consecuencias de una displasia de cadera en infantes. RECIMUNDO, 4(4), 317-329. Recuperado el 5 de enero de 2022 de: https://www.recimundo.com/index.php/es/article/view/957

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.