Vilka är de bästa amningspositionerna?

Vilka är de bästa amningspositionerna?

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2019

Det är en utmaning för nyblivna mödrar att veta hur de ska amma sina små. Om du räknar dig själv till den här gruppen, hittar du här en användbar lista över de bästa amningspositionerna för dig och ditt barn.

De 4 bästa amningspositionerna

Du kan välja position baserat på ditt fysiska tillstånd och vad som känns mest bekvämt för dig när du ammar. Du kan också variera ditt barns position, så att han också känner sig bekväm.

Oavsett vilken position du väljer, kontrollera att din bebis håller bröstet bra så att han suger på rätt sätt. Till exempel så ska munnen vara öppen, tungan ska hålla bröstvårtan undertill och läpparna ska vändas utåt. Dessutom så ska både hakan och näsan röra vid bröstet.

Position med bebis på magen

Det här är den vanligaste positionen hos alla däggdjur. Den är också bra för människor, då bebisen själv kan söka bröstet, och byta till det andra när han behöver.

För den här positionen, ska du ligga med din rygg bakåtlutad. Placera bebisen på dig, så att han ligger på mage med sitt huvud mellan dina bröst. Då bebisen har hela sin kropp på dig, så behöver du inte hålla honom; bara hålla ett öga på honom.

EN av de bästa amningspositionerna.

Det kan ta mellan 10 och 60 minuter för en nyfödd bebis att hitta bröstet. Men när han blir större så blir det mycket lättare. Då kommer det att ta mindre än 10 minuter.

Sittande mamma

När mamman sitter eller är bakåtlutad, så finns det flera olika sätt att placera bebisen, till exempel:

  • Den utsträckta bebisen. Mamman sitter med rak rygg och håller bebisen vänd mot sitt bröst med fötterna placerade mot det andra bröstet. Om bebisen avvisar det ena bröstet – flytta hans fötter till den andra sidan så att han upplever det som att han ammar det bröstet som han vanligtvis accepterar.
  • Rugbyboll-stilen. Här ligger bebisen på rygg medans han ammar, med kroppen instoppad under sin mammas arm och fötterna mot mammans rygg. Det här är en av de absolut bästa amningspositionerna, särskilt efter kejsarsnitt, eftersom bebisen inte kommer att trycka mot såret. Dessutom är det möjligt att tömma kanalerna i bröstet och undvika blockeringar till följd av mjölkretention.
  • Vertikalt eller gränsle. För den här positionen sitter mamman och placerar barnet, också sittande, på sitt ena ben. På det här sättet förblir han upprätt. Den här positionen främjar ögonkontakt och hindrar bebisar från att kvävas när de dricker väldigt fort. Här rekommenderas att bröstvårtan pekar uppåt, så att en stor del av bröstet är under den, och bebisen kan hålla sig i det.

Med mamman liggande på sidan

I den här positionen ligger bebisen på sängen och är utsträckt vid din sida. På det här sättet kan du vila medans du ammar. 

Detta är en av de bästa amningspositionerna när bebisen är väldigt tung eller när du återhämtar dig efter förlossningen. Du kan välja att ha bebisens fötter pekande mot ditt huvud eller pekande mot din mage.

Positionen som mamman väljer beror på hennes fysiska tillstånd och vad som känns mest bekvämt för henne när hon ammar.

På alla fyra

Även om det här inte är särskilt vanligt, så är det ett bra alternativ för mödrar som lider av mastit, eftersom det underlättar tömningen av  kanalerna. Du placerar bebisen med ansiktet uppåt och går sedan ner på knä med dina ben nära hans huvud. Sedan kan du luta dig mot honom och föra ditt bröst till hans mun.

En bra amningsposition.

Du har valt en av de bästa amningspositionerna, så vad ska du mer tänka på när du ammar?

Det är viktigt för dig att förbereda dig och ha vissa saker till hands som du kommer att behöva. Tänk på att du kommer att ägna många timmar åt amningen. Några av de saker som du bör ha tillgång till är:

  • En bra stol att sitta i när du ammar.
  • Kuddar för att vila dina armar på när du ger stöd till barnet, och andra kuddar för området kring livmodern och ländryggen, liksom för knävecken.
  • Böcker att läsa, näsdukar, ett glas vatten och andra saker som du kan behöva så att du inte måste resa dig så ofta.

Nu när du har vidgat dina kunskaper när det kommer till de bästa amningspositionerna, så kan du använda dem du gillar eller finner mest bekväma för dig och din bebis.

Slutligen, kom ihåg att amning är ett perfekt band av kärlek och gör ditt barn lyckligt, starkt och hälsosamt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.