Betydelsen av ergonomiska bärselar

Ergonomiska bärselar är oerhört användbara för både spädbarn och deras mödrar. Läs mer om dem i den här artikeln.
Betydelsen av ergonomiska bärselar
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter att barn har fötts är de första tre månaderna av livet likt en fjärde trimestern av graviditeten. Detta beror på att under detta skede är bebisar så omogna att de behöver sin mammas fulla uppmärksamhet. Faktum är att det är under detta skede som ergonomiska bärselar verkligen kommer till sin rätt.

I många kulturer är det väldigt vanligt att mödrar bär sina barn på bröstet eller ryggen. För att göra detta använder de tyger med olika egenskaper. I väst har människor utvecklat specifika konstruktioner för att föräldrar ska kunna bära sina barn på samma sätt. Det är mycket viktigt att samla in lite information innan du bestämmer vilken modell du väljer. Dessutom bör du känna till de bästa teknikerna för att bära din bebis utan att påverka deras eller din hållning negativt.

Vad menar vi med ergonomiska bärselar?

Ergonomiska bärselar hjälper dig att bära din bebis på ett säkert och respektfullt sätt. Dessutom tillåter de dig att vara i permanent kontakt med din baby. Och vem som helst kan använda dem. Denna metod främjar dessutom en god kroppshållning för ditt barn och dig själv.

Mamma bär sitt barn.

För att kunna använda denna metod på rätt sätt är det viktigt att välja ett objekt som är speciellt utformat för detta ändamål. Bland de vanligaste bärselarna hittar du lindor, elastiska lindor, ring med bärsele, Meh Tai, ryggsäck och påse. Var och en av dem har sina egna egenskaper när det gäller mått, material och tekniker.

Varför är ergonomiska bärselar viktiga?

Ergonomiska bärselar är ett mycket viktigt transportverktyg för mödrar och deras barn. I själva verket är detta ett värdefullt system som respekterar barnets fördelaktiga kroppshållning. Dessutom känner sig barn trygga genom att ha permanent kontakt med sina mödrar. Känslan är ganska lik hur de känner sig inne i livmodern.

Dessutom hjälper detta system dig att förhindra eventuella förändringar i dina barns kroppshållningar. Under deras första månader, när halsen fortfarande är ganska flexibel, måste du vara försiktig med hur du placerar deras huvud. Huvudet kan få en flat sida om du placerar samma sida av ditt barns huvud på en stel yta. Detta kallas också sned skalldeformitet. Att bära barnet i en sele hjälper till att förhindra detta.

Dessutom främjar bärningen en korrekt utveckling av höfterna och hjälper till att behandla höftdysplasi. Du kan också använda den för att lindra kolik hos spädbarn.

Ergonomiska bärselar: säkerhet

Ergonomiska bärselar är säkra om du använder dem på rätt sätt. För att göra detta måste du tänka på följande punkter:

  • Barnet måste placeras vertikalt med ett mellanrum mellan knäna. Du ska alltid kunna se deras ansikte, och bäckenet ska luta mot den vuxnas kropp. Dessutom måste barnets mage vara i kontakt med den vuxna för att se till att hakan inte faller på bröstet, vilket kan få dem att kvävas.
  • Bärselen måste hålla barnet tätt, vilket ger bra stöd i alla delar av ryggen.
  • När du bär ett nyfött barn, se till att huvudet vilar mot eller bröstet.
  • Den vuxne måste alltid se till att barnet andas ordentligt.

När du väljer bärsele, se till att den är ergonomisk och bekväm. Dessutom måste den vara lätt att bära med sig och säker. Barnets lår måste vara  placerat ovanför bärarens navel.

Genom att vara justerbara tillåter bärselar dig att använda dem medan din bebis fortsätter att växa. Dessutom kan de röra sig mer fritt. Kom dock ihåg att bäraren bör hålla hålla i barnets huvud om det sover.

Fördelarna med att använda denna metod korrekt

Förälder bär baby.

Det finns många fördelar med att använda en ergonomisk bärsele på rätt sätt. Till en början kan du dock behöva ha lite tålamod tills du lär dig använda dem korrekt. Men när du väl har lärt dig hur du ska gå tillväga blir det enkelt och ganska praktiskt. Följande är några av fördelarna med att använda en ergonomisk bärsele:

  • För vuxna: Det hjälper dig att lugna ditt barn och förstå deras behov bättre. Genom att ha din baby nära dig hela tiden blir du mer bekant med deras behov. Det hjälper också andra vuxna att knyta an till din baby. Du kan använda dina armar för att göra något annat. Dessutom förbättrar det moderns humör under perioden närmast förlossningen eftersom hon då är van vid att bära bebisen i sin livmoder tills helt nyligen. Dessutom är selen mycket användbart vid amning.
  • För spädbarn: De känner sig trygga och skyddade så de blir mindre upprörda. Det främjar också god sömn och mindre energislöseri. Dessutom förbättrar den värmereglering och låter kroppen andas. Slutligen stimulerar den alla deras sinnen och främjar en sund anslutning till deras föräldrar.

Detta system låter dig också undvika att använda en barnvagn. Dessutom, om du börjar använda den när din baby är nyfödd, kommer du att stärka dina ryggmuskler successivt. Och detta är en mycket viktig fördel.

Därför är ergonomiska bärselar ganska fördelaktiga för dig och din baby om du använder dem på rätt sätt. Dessutom förbättrar de moderns och andra vårdgivares livskvalitet. Den låter dig bland annat göra andra saker medan din baby känner sig trygg och bekväm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.