När bör du byta blöja på din bebis?

Är du förstagångsförälder? Är du osäker på när du bör byta blöja på din bebis? Vi berättar allt du behöver veta.
När bör du byta blöja på din bebis?

Senaste uppdateringen: 09 oktober, 2019

Nyfödda kissar cirka 20 gånger om dagen, och du vill inte att din lilla har på sig en blöt blöja för länge. Men du vill heller inte behöva byta för ofta. Så hur vet man när man ska byta blöja på sin bebis?

När bör du byta blöja på din bebis?

Blöjan måste bytas varje gång din bebis bajsar i den. I början kan bebisar till och med bajsa omedelbart efter ett blöjbyte, vilket innebär att man måste byta igen. Oftast händer det efter amning.

Att veta när du ska byta blöja när ditt barn har kissat kan vara svårare. Alla barn har sin egen rytm. I allmänhet brukar barn urinera ganska ofta, särskilt under amning.

Det bästa du kan göra är att bestämma vissa tidpunkter på dagen för att byta blöja på din bebis, till  exempel precis före eller strax efter matningen.

Samtidigt bör du alltid sätta på en ren blöja på ditt barn strax innan sänggåendet. Det ser till att inte för mycket vätska samlas upp i blöjan medan ditt barn sover.

Om du ska gå ut, var noga med att ta med rena blöjor ifall du måste byta blöja innan du kommer hem igen.

Om din bebis lider av reflux och ofta kräks efter matning bör du byta på honom eller henne innan du matar ditt barn. Om du istället byter på ditt barn efter matningen kan det provocera fram fler uppstötningar.

Hur ofta du bör byta blöja beroende på ditt barns ålder

Om du har en nyfödd behöver du byta blöja ganska ofta eftersom de äter varannan eller var tredje timme och bajsar ofta.

Samtidigt kissar de också ganska ofta eftersom de får i sig så mycket vätska, i form av bröstmjölk eller ersättning. De är också mycket känsliga för den omgivande temperaturen. Och när de känner sig kalla kissar de oftare.

byta blöja på sin baby
Allteftersom ett barn växer ökar mängden de kissar på en gång, samtidigt som frekvensen oftast minskar.

En blöt blöja kan vara obehagligt och få ditt barn att gråta. Därför måste du vara uppmärksam på ditt barns signaler och byta så snart som det behövs.

Om ditt barns blöjor håller sig torra länge bör du ta upp det med din läkare. Det kan vara ett tecken på någon form av anomali eller uttorkning.

Varför är det viktigt att byta blöja i tid?

Bebisar är känsliga för irriterande ämnen i blöjområdet.

Urin och avföring i kombination med att blöjan skaver mot huden kan leda till irritation och utslag om det inte åtgärdas. Det kan även ge upphov till bakterie- och svampinfektioner. Det är värt att nämna att vissa barn är mer känsliga för dessa problem än andra.

Tänk också på att blöjor endast kan absorbera en viss mängd vätska. Om ditt barns urin överskrider denna gräns börjar blöjan därför läcka och blötar ner ditt barns kläder och andra delar av ditt barns kropp.

“Du bör alltid sätta på en ren blöja på ditt barn strax innan sänggåendet. Det ser till att inte för mycket vätska samlas upp i blöjan medan ditt barn sover.”

Bör du byta blöja på din bebis under natten?

Om din bebis sover är det bäst att inte byta blöjan. Om du gör det kan det störa din lillas sömncykel.

Du kan dock dra nytta av alla tillfällen som din bebis äter under natten för att byta blöja – innan eller efter.

Med det sagt, om din bebis tar en tupplur under dagen och du lägger märke till att blöjan behöver bytas så är det okej att väcka honom eller henne.

mamma med baby på skötbord


Vad behöver du göra när du byter blöja?

När det är dags att byta blöja på din bebis kan du dra nytta av tillfället för att stimulera hans eller hennes sinnen. Ta vara på tiden genom att leka med din bebis, sjunga, prata eller spela musik. Det bidrar till att stärka anknytningen till ditt barn.

Ha alltid allt du behöver för varje blöjbyte på en bestämd plats och inom räckhåll. Detta inkluderar rena blöjor, tvättlappar, salvor och krämer, osv.

Det gör att du inte behöver springa runt och leta efter saker vid varje byte, och det är speciellt viktigt eftersom du aldrig får lämna din bebis utan tillsyn på skötbordet. Se även till att ta med dessa saker i en lämplig blöjväska när du och din bebis går ut.

Det är också viktigt att du använder rätt blöja för ditt barns ålder och storlek. Oavsett om du använder engångsblöjor eller tvättbara tygblöjor till din bebis bör de inte vara för stora och inte heller för små.

För små blöjor kan skava mot huden, och för stora b löjor kan läcka samt falla av eller vrida sig.

Sammanfattningsvis är det inte alltid lätt att veta när det är dags för blöjbyte, m en med den här enkla guiden blir det förhoppningsvis lite lättare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K. Association between the frequency of disposable diaper changing and urinary tract infection in infants. Clin Pediatr (Phila). 2009 Jan;48(1):18-20.
  • Wesner E, Vassantachart JM, Jacob SE. Art of prevention: The importance of proper diapering practices. Int J Womens Dermatol. 2019 Mar 3;5(4):233-234.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.