Hur stimulerar man spädbarn till att tugga?

I den här artikeln berättar vi närmare varför och hur du bör gå tillväga för att stimulera ditt barn till att tugga.
Hur stimulerar man spädbarn till att tugga?

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2022

Under det första levnadsåret upplever barn en rad olika förändringar i sitt sätt att äta. Så det är tillrådligt att dra fördel av införlivandet av ny mat för att stimulera spädbarn till att tugga.

För vissa barn kan denna färdighet bli svårinlärd om den inte tränas från början. Därför är det viktigt att lära sig tekniken snabbt och stärka de inblandade strukturerna för en smidig utveckling.

I den här artikeln kommer vi att berätta varför det är så viktigt att stimulera bebisar att tugga, samt dela med oss av några tips för att motivera ditt barn.

Vikten av att tugga

Tuggningen är en del av matsmältningsprocessen och sker efter valet och intaget av mat. Efter att ha krossat maten genom att tugga så bildas matbolusen som sväljs för att fortsätta längst med matsmältningen och till sist utsöndras.

Tänderna, käkarna, käkleden, tungan, läpparna, kinderna och gommen deltar alla i den orala bearbetningen av mat. Tuggmuskulaturen är ansvarig för att ge rörlighet till dessa strukturer och låter käken öppna och stänga sig.

Att börja äta fast föda är en milstolpe inom barnens lärande, och vuxna spelar en grundläggande roll i den.

En lämplig tidpunkt att introducera mat är efter 6 månaders ålder och därifrån kan spädbarn tillåtas träna på att tugga. Den gradvisa inblandningen av fast föda och olika texturer hjälper till med att stärka alla strukturer som är ansvariga för detta skede.

Det är viktigt att vuxna själva äter under matningen av bebisarna så att de observerar dem, imiterar dem och känner lusten att äta det de ser de vuxna äta. Dessutom är tillsyn viktigt för att undvika risken för en olycka.

Det är värt att förtydliga att om bebisens tänder tar tid på sig att komma fram så kan den lille fortfarande mala mat med tandköttet. Därför är bristen på tänder ingen anledning till att inte erbjuda mat. Små tandlösa bebisar kan lära sig att tugga på samma sätt.

En bebis som gnager på bröd.

Varför stimulera bebisar att tugga

Att lära sig att tugga från ett tidigt stadium minskar inte bara risken för kvävning, utan ger också andra fördelar:

  • Stimulerar den korrekta utvecklingen av ben och muskler i ansiktet.
  • Främjar matsmältningen: Tuggningen främjar produktionen av saliv, underlättar upptaget av näringsämnen, genererar en större mättnadskänsla och minskar reflux och gastrit.
  • Skydd av munhålan: Matens olika texturer främjar självrengöring av tandelement. Detta beror på att mjukare livsmedel, som puréer eller mjölk, fäster mycket mer på tänderna och gynnar utvecklingen av karies.
  • Minskar ångest, stress och tandköttssmärtor hos spädbarn, särskilt vid rådande tandsjukdomar.

Hur man stimulerar spädbarn att tugga

Att lära sig tugga sker inte över en natt, eftersom det är en mognadsprocess. Därför måste introduktionen av livsmedel med olika texturer och smaker ske gradvis och med stort tålamod. På så sätt hanterar barnet inte bara en ny upplevelse utan omsätter den i praktiken och lär sig av den.

Vissa experter föreslår att man följer en vägledd introduktion av maten baserat på dess egenskaper: Först mjuka texturer, sedan halvfasta, fasta och slutligen hårda texturer. Denna utveckling gör att barnet kan stimulera de olika sensoriska receptorerna i munnen, stärka musklerna och träna de rörelser som är nödvändiga för att tugga.

När det finns mat som orsakar problem eller avstötning hos den lilla ska du inte tvinga fram lösningen. Det är bäst att försöka igen några veckor senare när barnet har ett annat sinnelag, eller har fått andra färdigheter för att hantera situationen.

I händelse av att föräldrar upptäcker problem angående deras barns matning eller att de inte kan stimulera dem att tugga tillräckligt, då är det bäst att uppsöka en barnläkare. Det finns vissa funktionella, strukturella eller kulturella förändringar som kan störa denna inlärning. I själva verket kan en konsultation med en logoped ibland bli nödvändigt.

Tips för att stimulera bebisar att tugga

Vi har redan nämnt vikten av att erbjuda mat med olika texturer och smaker från de tidiga skeden av livet. Men det finns även andra metoder som hjälper till med att stimulera spädbarn att tugga:

  • Ge barnen samma mat som de vuxna äter: Om det inte är en farlig eller mycket hård mattyp, uppmuntra dem då att äta samma rätter som de vuxna de observerar äter.
  • Ät med barnet: Att sitta vid bordet med barnet och äta samtidigt gynnar imitationen av handlingen. Att överdriva tuggrörelser är också fördelaktigt.
  • Undvik distraktioner: Miljön där de äter ska vara lugn och utan distraktioner. Det är en idealisk stund att dela med familjen.
  • Tillåt dem att äta på egen hand: När barnet kan välja maten de ska plocka upp och äta själv så främjar det deras autonomi och deras motivation att öva på sina nya färdigheter. Att äta med händerna gör att de kan utforska maten, vilket också förbättrar deras finmotorik och koordination.
  • Begränsa farliga livsmedel: Mat som är för hård, rund eller liten bör inte erbjudas, eftersom det ökar risken för olyckor.
  • Ha tålamod: Lärande tar tid och uppnås med hjälp av uthållighet och stöd. Det ska inte påtvingas, jäktas, jämföras eller insisteras på.
  • Var respektfull mot barnet: För att denna färdighet ska kunna införlivas utan några konflikter så är det viktigt att respektera barnets tidsram och val.
Ett barn äter.

Ledsaga inlärningen

Nyfikenhet är den viktigaste drivkraften bakom lärande och kan vara det största incitamentet till att en bebis lär sig att tugga. Så det är viktigt att låta dem utforska och experimentera fritt.

Ett nära, respektfullt och kärleksfullt ackompanjemang av denna process är den bästa hjälpen du kan ge ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pinto, J. M., Chávez, D. B., & Navarrete, C. (2018). Salud bucal en el primer año de vida. Revisión de la literatura y protocolo de atención odontológica al bebé.
  • Zaragoza Molinés, L., & Tosat Mancho, C. Baby Led Weaning: Un enfoque de alimentación complementaria dirigida por el bebé. Revisión bibliográfica.
  • DE, C. E. A. TEXTURAS EVOLUTIVAS EN LA INTRODUCCIÓN DE NUEVOS ALIMENTOS.
  • Fuentes Pomares, R. (2020). Beneficios y riesgos que presenta la práctica del BLW como método de alimentación complementaria.
  • Zúñiga, M. F. S., Holguín, C., Mamián, A. M., & Delgado-Noguera, M. (2017). Conocimientos maternos sobre alimentación complementaria en Latinoamérica: revisión narrativa. Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud Universidad del Cauca19(2), 20-28.
  • Enjuanes, B. P. Programa de Educación para la Salud: método “Baby-Led Weaning”.
  • Jiménez Acosta, S. M., Martín González, I., Rodríguez Suárez, A., Silvera Téllez, D., Núñez Torres, E., & Alfonso Fagué, K. (2018). Prácticas de alimentación en niños de 6 a 23 meses de edad. Revista cubana de pediatría90(1), 79-93.
  • Forero, Y., Acevedo, M. J., Hernández, J. A., & Morales, G. E. (2018). La alimentación complementaria: Una práctica entre dos saberes. Revista chilena de pediatría89(5), 612-620.
  • Brown, A., Jones, S. W., & Rowan, H. (2017). Baby-led weaning: the evidence to date. Current nutrition reports6(2), 148-156.
  • Rowan, H., Lee, M., & Brown, A. (2019). Differences in dietary composition between infants introduced to complementary foods using Baby‐led weaning and traditional spoon feeding. Journal of Human Nutrition and Dietetics32(1), 11-20.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.