Att sluta amma på dagen: Hur man får det att fungera

I varje barns liv kommer det en tid när det är dags att lämna bröstmjölken bakom sig. När det är dags kan det vara perfekt att börja med att sluta amma på dagen.
Att sluta amma på dagen: Hur man får det att fungera

Senaste uppdateringen: 20 december, 2018

Ett av de bästa sätten att hjälpa ditt barn att ta sig förbi amningsstadiet är sluta amma på dagen.

Som det antyder så innebär det att du inte längre erbjuder att amma din lilla under dagen. Du kan fortfarande fortsätta att amma din bebis, men bara på natten.

Fungerar denna metod? Hur tillämpas den? I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta.

I allmänhet bör mödrar vänta tills deras barn är minst 8 eller 9 månader gamla innan de försöker sluta amma på dagen.

Vid denna ålder har deras barn redan börjat äta fast föda. Det betyder att deras barn får alla de näringsämnen de behöver, även om de får i sig mindre bröstmjölk.

Denna typ av avvänjning kräver också en viss nivå av mognad och kapacitet att fokusera sin uppmärksamhet på andra stimuli. Det betyder att barnets sinnen måste vara tillräckligt utvecklade.

Men uppgiften är inte alltid så enkel. Vissa barn är väldigt fästa vid sin mammas bröst, även om de inte är särskilt hungriga.

Om så är fallet, var inte orolig. Ingenting är omöjligt, och här hittar du några förslag som hjälper dig med ditt uppdrag.

Orsaker till att du kan vilja sluta amma på dagen

Att sluta amma på dagen är ett första steg i övergången från exklusiv amning till andra former av mat. Detta kan även inbegripa modersmjölksersättning om det är så som bebisen har fått sin föda tidigare.

De vanligaste argumenten för att en mamma vill avvänja sin lilla bebis är följande:

  • Moderns personliga beslut.
  • Brist på intresse för bröstet från barnets sida.
  • Liten eller ingen mjölkproduktion i brösten.

Råd för att sluta amma på dagen

1. Sluta amma på dagen

Så uppenbart som det här tipset kan tyckas, är det viktigt att nämna det. Många mödrar faller för frestelsen att amma på dagen, även efter flera dagars eller veckors framgångsrik avvänjning.

Ditt huvudsakliga uppdrag under dagtidsavvänjningen är att gradvis förändra din lillas matvanor.

Spädbarn dricker ur nappflaska

Istället för att amma, ersätt amningsstunderna med fruktpuréer, yoghurt för spädbarn eller några andra måltider som din bebis tycker om.

Om din bebis inte är hungrig kan du försöka distrahera henne med något annat. Du kan till exempel prova med leksaker, musik eller utflykter.

Kom ihåg det här är en bra tid att introducera nya konsistenser, smaker och ingredienser. Använd denna omställning till din fördel för att klara av att sluta amma på dagen.

2. Vänj ditt barn vid att äta med andra människor

Under de första månaderna av ditt barns liv är måltiderna synonymt med att stärka bandet mellan mor och barn.

Men när det är dags att avvänja är det viktigt att ditt barn kan äta även med andra familjemedlemmar.

Till exempel, låt någon annan ta över matningarna på eftermiddagen, eller vilken måltid som helst, som fungerar bäst för just din familj.

Detta är särskilt viktigt för mödrar som arbetar eller planerar att gå tillbaka till yrkeslivet inom en snar framtid.

På samma sätt hjälper det barnet att också utveckla en viss känsla av oberoende och självständighet.

Mödrar bör vänta tills deras barn är minst 8 eller 9 månader gamla innan de gör sina första försök sluta amma på dagen.

3. Avvänj din bebis gradvis

Återigen vill vi betona att det här är en process, och inte något du bör göra helt plötsligt på en gång.

Om du plötsligt slutar att amma din bebis på dagen kan du orsaka problem för dig och din lilla.

För det första behöver ditt barn tid på sig att anpassa sig till den nya kosten. För det andra kan en plötslig minskning av matningar orsaka smärta hos dig eftersom dina bröst blir för fulla av mjölk.

Det är inte heller bra för din lillas ömtåliga matsmältningssystem att ändra hennes kost drastiskt. Din lilla behöver tid, tålamod och konsekvens för att gradvis anpassa sig till förändringarna.

Spädbarn ammar

4. Undvik att sluta amma under stressiga perioder

Om din bebis går igenom en svår period, till exempel om du just ska återgå till jobbet, är det inte en bra idé att sluta amma på dagen.

Detta har att göra med den föregående punkten. Alltför många plötsliga förändringar kan vara kontraproduktiva när det gäller att ändra barns vanor.

Därför, om du planerar att göra några förändringar i ditt barns matningsrutin eller liv i allmänhet, är det bäst att sluta amma på dagen före eller efter detta.

Om din bebis går igenom en svår period, till exempel om du just ska återgå till jobbet, är det inte en bra idé att sluta amma på dagen.

5. Börja med att ta bort matningar långt från tupplurar och sängtider

Mödrar måste hålla uppsikt på deras barns dagliga matningsrutin. Baserat på denna rutin bör de först ta bort de matningar som inte är kopplade till sovvanor.

Detta innebär sannolikt att man tar bort morgon- och förmiddagsmål, och kanske matningar precis efter badtiden.

Det kommer bli svårare att ta bort matningar som äger rum nära tiden din bebis sover och som hjälper honom att slappna av och slumra in.

Användning av ersättning eller välling för att ersätta amning – oavsett om den ges av mamman eller någon annan – kan vara ett bra alternativ.

Slutligen, kom ihåg att varje litet barn är unikt, liksom det band som finns mellan en mamma och hennes bebis.

Därför kan ingen veta det bästa sättet och den rätta tiden att sluta amma på dagen bättre än mamman.

Du kommer att bli förvånad över din lillas förmåga att anpassa sig till den nya rutinen. Det är helt enkelt en fråga om att försöka och sedan se hur saker går.

Om det är nödvändigt kan du bestämma att tiden inte är rätt, och försöka igen senare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.