Vad gör man om bebisen sätter i halsen?

Vad gör man om bebisen sätter i halsen?

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2019

Föräldrar oroar sig ofta över att barn sätter i halsen. Detta händer oftare än vad du tror eftersom bebisar håller på att lära sig att svälja. Det är därför viktigt att du vet vad du ska göra om din bebis sätter i halsen när den äter eller dricker.

Du bör först och främst hålla dig lugn när något fastar i barnets hals. I de flesta fall lyckas barnet hosta upp maten själv.

Föräldrarnas reaktion är ofta att blåsa på barnets ansikte, men detta är inte en rekommenderad metod. När du gör detta så får du barnet att sluta andas, vilket gör det svårare för honom eller henne att få undan maten.

Varför bebisar sätter i halsen

Barnet kan även sätta i halsen när det ammar, speciellt under de första 6 månaderna. Bebisar suger ofta energiskt efter mjölken, oavsett om de ammar eller dricker från en flaska.

Det är därför viktigt att du kontrollerar hur stora doser mjölk ditt barn får. Det är enklare att göra detta med en flaska eftersom man då enkelt kan byta till en annan flaska.

När det kommer till amningen så kan modern extrahera en mindre mängd mjölk innan amningen för att reducera flödet.

En annan orsak till att nyfödda sätter i halsen har att göra med magproblem och gastrointestinala problem. Om barnet lider av reflux så kommer det ofta sätta i halsen då det konstant får upp mjölken i matstrupen.

När barn når 6 månaders ålder så kommer de börja äta fast föda. Under detta nya stadium är det viktigt att man erbjuder delar som inte är för stora eller för hårda eftersom detta kan resultera i att barnet sätter i halsen. Du bör såklart aldrig lämna barnet ensamt när han eller hon äter.

Bebis med gaffel.

Vad gör man när det händer?

Om ditt barn börjar få svårigheter med att äta så är det viktigt att du håller dig lugn och analyserar problemet. Om det ammar så är problemet antagligen att det dricker för snabbt. I det fallet bör du placera barnet sittandes så att han eller hon kan hosta. Detta kommer oftast vara tillräckligt för att det ska kunna återhämta sig.

Om problemet fortsätter så bör du lägga barnet på mage. Låt barnets haka vila mellan din tumme och ditt pekfinger och sänk barnets huvud något.

Resten av kroppen bör hållas högre än huvudet så vätskan kommer ut och luftvägarna öppnas.

I de flesta fall kommer barnet att återhämta sig själv.

Följande steg involverar att du slår mellan barnets skulderblad med handflatan. Du kan applicera samma teknik oavsett om barnet sätter mat eller något föremål i halsen.

Om problemet fortsätter så bör du lägga barnet på rygg och pressa neråt vid mitten av bröstet med dina tummar.

Du bör se till att barnet alltid kan andas och att han eller hon inte svimmar av.

Observera färgen på barnets läppar eftersom en lila linje runt läpparna indikerar att den lille inte kan andas. Om detta är fallet och ditt ingrepp inte fungerar så bör du ringa 112 direkt.

Bebis som ammar.

Vad kan konsekvenserna bli om barnet sätter i halsen?

Det första som händer om metoderna ovan inte fungerar är att barnet tappar medvetandet. Detta uppstår eftersom det får syrebrist.

I det här fallet måste du utföra mun-mot-mun-metoden för att barnet ska återfå medvetandet. Det är viktigt att se till att barnet vaknar eftersom det är en livshotande situation.

Det finns alltid en risk för att ditt barn sätter i halsen men du bör göra allt du kan för att detta inte ska hända. När du ammar barnet är det bäst att låta det sitta upp. Det bör aldrig ligga ner.

Om ditt barn håller på att lära sig att äta fast föda så bör du börja med mjuka livsmedel. De är enklare att äta. Se även till att erbjuda barnet vatten för att det lättare ska kunna svälja.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.