Så hanterar du smärtor vid tandsprickning

Så hanterar du smärtor vid tandsprickning

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2019

De första tänderna brukar titta fram mellan den tredje och sjätte månaden i ett barns liv. För vissa små medför detta obehag, smärta och illamående. Varför händer det och hur kan vi lindra smärtor hos barn vid tandsprickning?

Smärtan och obehaget kommer från inflammation och irritation i tandköttet. De främre tänderna i den nedre tandraden är vanligtvis de första som kommer fram.

Hela processen beror på genetiska faktorer och hur långt graviditeten var gången när bebisen föddes. Men när det händer kan det vara extremt obehagligt för barnet.

Symtom på tandsprickning hos barn

Tandens tryck på tandköttet ger en känsla av obehag som ibland är svår att härda ut. Bebisar brukar röra vid sitt tandkött med sin tunga när deras första tänder börjar dyka upp.

De känner av inflammationen samtidigt som de känner smärtan från tandsprickningen. Därför letar de efter allt de kan stoppa in i munnen för att försöka mildra smärtan.

Ett annat tecken på tandsprickning hos spädbarn är att de typiskt dreglar. Detta händer för att den konstanta rörelsen av tungan i kontakt med det inflammerade området får mer saliv att utsöndras. I sin tur börjar saliven att droppa ner och rinna utför hakan eftersom de ännu inte har behärskat sväljreflexen.

Din bebis kommer sannolikt att gråta och vakna oftare på natten vid tandsprickningen. Detta händer eftersom smärtan i tandköttet börjar pulsera med samma takt som hjärtslaget. På natten och när de ligger ner tenderar den bultande smärtan att intensifieras.

Bebismun med två tänder

Du bör ta hänsyn till att smärtan kan börja upp till tre veckor före det att du kan se de första tänderna sticka upp. Ibland kan inflammationen i tandköttet orsaka feber hos en del barn.

Sekundära obehag vid tandsprickning hos barn

Förutom smärtan som orsakas av inflammationen kan det också finnas andra, sekundära obehag. Det första är att den konstanta ökade salivproduktionen innebär att barnet kan bli blött på några sekunder.

För att lösa detta finns det inget bättre än en bra gammaldags haklapp och att regelbundet torka av hakområdet för att förhindra att området blir irriterat och rött. Men du kommer sannolikt att behöva andra lösningar om barnets salivproduktion är överdriven.

En annan bieffekt är att barnet kan bli irriterat i blöjområdet. Detta händer eftersom de första tänderna ändrar salivens pH. Till följd av detta förändras urinens pH-värde och även avföringens. För att undvika eventuell irritation är det bäst att byta blöja varje gång barnet kissar i den.

Tandens tryck på tandköttet ger en känsla av obehag som ibland är svår att hantera.

Hur man kan lindra smärta vid tandsprickning

Förutom användning av paracetamol, som Alvedon, och ibuprofen (alltid enligt din barnläkares anvisningar), finns det också några användbara huskurer och husmorsknep. Här är de mest kända:

  • En mjuk massage: Eftersom barnets motoriska färdigheter inte är fullt utvecklade kan det inte massera sitt eget tandkött. Om tandköttet är mycket inflammerat är det bäst att inte röra vid det alls. Om det inte är det så kan du försiktigt applicera ett stadigt tryck mot området. Gnugga det försiktigt med fingret och se till att det är så kallt som möjligt.
  • Frysta bitar av mjölk: Det spelar ingen roll om de är tillverkade av bröstmjölk eller ersättning. Det viktiga är att din bebis gillar dem tillräckligt mycket för att låta dig placera dem på hans eller hennes tandkött. Kyla är det första du bör försöka använda för att lindra denna typ av inflammation. Du kan göra bitarna i iskubslåda eller i speciella formar.
    Glad bebis med mjölktänder
  • Bitringar och bitleksaker: Det finns nya “halsband” på marknaden med en bitring som ingår. De som är bäst för smärtlindring är de som innehåller vatten, och som du kan lägga in i kylskåpet. Dessutom finns det särskilda geler att köpa på apoteket som också kan ge lindring.
  • Frysta tygtrasor: Det här är ett bra alternativ för spädbarn som tycker att kommersiella bitleksaker är för hårda eller obehagliga. Dessa trasor är lätta att hålla, men det är bäst att en del av duken är torr så att händerna inte blir för kalla.

Slutliga saker att tänka på

Tandsprickning sker oftast symmetriskt mellan den övre och den nedre käken. Den börjar före sex månaders ålder och slutar vid två till tre års ålder med kindtänderna.

Även om smärta och obehag är ganska normalt under detta stadium, bör du alltid vara uppmärksam på andra potentiella symtom. En feber på mer än 38° C bör kontrolleras av en läkare, liksom alla andra ovanliga beteenden eller symtom som ni som föräldrar kan lägga märke till.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kobayashi T, Gomide M, Carrara C. Timing and sequence of primary tooth eruption in children with cleft lip and palate. J Appl Oral Sci. 2010; 18 (3): 220-4.
  • Renfrew M, McLoughlin M, Mcfadden A. Cleaning and Sterilisation of Infant Feeding Equipment: A Systematic Review. Vol 11.; 2008. doi:10.1017/S1368980008001791

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.