Känner bebisar igen känslor?

Bebisar känner igen känslor väldigt tidigt. Detta hjälper dem att kommunicera och är det första verktyget de har till sitt förfogande.
Känner bebisar igen känslor?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Många föräldrar tror att bebisar, åtminstone före sex månaders ålder, inte kan känna igen andras känslor, men de har fel. Nyfödda kan skilja dem från det ögonblick de lämnar sin mors livmoder, även om denna uppfattning förfinas allteftersom de växer.

Bebisar har förmågan att nästan omedelbart uppmärksamma och förstå de förnimmelser som andra människor förmedlar genom sina ansikten och röster. Jag är säker på att du har märkt att din lilla ler om den ser dig le, men om den ser dig ledsen verkar den se orolig ut. Även då du är stressad blir den mer irriterad. Detta beror på att dess enda verktyg för att kommunicera med dem runt omkring är att uttrycka känslor samt förstå de känslor den ser hos andra.

I den här artikeln kommer vi att berätta mer, så fortsätt läsa!

Hur bebisar känner igen känslor

Enligt en studie utförd av psykologer och neurologer är känslan bebisar identifierar först sorg. De upptäckte att mellan 3 och 7 månaders ålder kan de känna igen denna känsla och att de gör det genom att känna igen moderns tonfall. Därmed är ett nyfött barns hörselsinne mycket viktigt för att förstå omvärlden, vilket är anledningen till att det är ett av de första sinnena som utvecklas. Genom uppfattningen av olika känslor börjar de små skapa empati.

En annan studie fastställde att spädbarn från 5 månaders ålder kan “identifiera, särskilja och jämföra olika affektiva uttryck hos andra barn”. Därmed kan de känna igen var gråten kommer ifrån och om det kommer från ett annat barn eller från deras syskon. I detta arbete presenterades inte spädbarnen för röster och bilder av bebisarna samtidigt. Det vill säga att de kände igen varandras leenden bara genom att titta på dem, utan att behöva lyssna på dem. På samma sätt, bara genom att höra dem, och utan att se dem, log bebisarna också.

Från en mycket tidig ålder lär sig barn att skilja på skratt och gråt. Ljudet av dessa känslor är annorlunda och så småningom börjar bebisar förstå dessa skillnader så att de efter några månader kan urskilja dem.

En mamma som leker med sin fnissande baby under ett blöjbyte.
Bebisar kan skilja på skratt och gråt från mycket unga år genom ljud och andras uttryck.

Bebisar känner igen sina föräldrars känslor

Bebisar känner igen de känslor som visar runtomkring dem. Om du är ledsen kommer de att märka det och bli då mer irriterade. På samma sätt, om de känner att du är lycklig kommer de också att bli glada. Så hur påverkar föräldrarnas olika humör bebisar?

Känslorna i sin omgivning och föräldrarnas stress

När vi känner oss trötta smittar stressen över på våra små. Detta beror på att när vi har våra sinnen upptagna i olika frågor som oroar oss så koncentrerar vi oss mindre på vad vårt barn behöver. Barnet kan märka när stressen hos föräldrarna ökar. Med detta kan de också uppleva ensamhet och rädsla, vilket kan orsaka osäkerheter som blir svåra att lösa i framtiden.

Om vi är stressade är det viktigt att försöka att inte ta in det i vårt privatliv. Vid behov är det till och med en bra idé att söka hjälp för att hantera känslor och uppfostra våra små på rätt sätt.

Vikten av att kontrollera känslor runt ditt barn

Alla föräldrar, även de trevligaste, har dagar eller vissa stunder då de inte mår bra känslomässigt. De kan vara trötta av för många dagliga uppgifter, eller så kan de känna sig frustrerade för att något inte gick som de hade hoppats att det skulle göra. Även om alla dessa situationer är normala och gemensamma för alla så är det viktigt att vi lär oss att bekämpa de negativa känslorna som dyker upp, samt dessutom att göra det på ett hälsosamt sätt.

Vi får inte glömma att bebisar utvecklas när det finns positiva och glada människor omkring dem. Därför är det viktigt att undvika de negativa känslorna som kan skada våra små. Det kan vara bra att ta en paus från ditt barn när du känner att du håller på att explodera, och på så sätt skydda dem från dessa negativa känslor. För det måste du kunna räkna med hjälp från din partner eller någon annan person du litar på.

En pappa som matar sin bebis med sked.
Att ha hjälp av din partner, ditt barns mor- och farföräldrar eller en annan betrodd person när du tycker att det är nödvändigt hjälper dig att vila och gör att du kan bli på bättre humör senare när du delar tid med ditt barn igen.

Aktiviteter för att koppla av

För att koppla bort lite och undvika att överföra din ångest till barnet kan det vara till stor hjälp att utföra några av följande aktiviteter:

  • Meditera
  • Ta djupa andetag
  • Lyssna på avslappnande musik
  • Ta ett bubbelbad
  • Ring en vän för att muntra upp dig

Om bebisar som känner igen känslor

Du har redan sett i den här artikeln att bebisar känner igen känslor från en mycket tidig ålder. Dessutom kan de uttrycka sina känslor genom sin röst, hållning eller ansiktsuttryck från födseln för att hjälpa vårdgivare att identifiera vad deras humör är. Denna förmåga är viktig för dem eftersom det är det första verktyget de har för att kommunicera med människorna omkring dem.

Därför bör du ta hand om dina känslor; barn kan upptäcka dem. Som vi har sagt tidigare utvecklas bebisar mycket bättre om de åtföljs av positiva och glada människor. Så glöm inte att ta fram ditt bästa leende att ge det till ditt lilla barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jeta, P. M. P. A. (1998). El desarrollo emocional infantil (0-6 años): Pautas de educación. In Ponencia presentada en el congreso de Madrid. España.
  • Pérez-Sánchez, M. (1983). Observación de bebés: relaciones emocionales en el primer año de vida. In Observación de bebés: relaciones emocionales en el primer año de vida (pp. 208-p).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.