Andningsövningar för barn: Användbara tips

Rätt andning kan bidra till att lugna ner och kontrollera barn. Därför tipsar vi här om några andningsövningar som du kan prova tillsammans med dem.
Andningsövningar för barn: Användbara tips
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2019

Andningsövningar för barn är ett enkelt men ändå effektivt sätt att lugna ner dem i jobbiga situationer, i både kropp och sinne. Det hjälper barn att ta hänsyn till hur de känner sig, samt hur de slappnar av och kontrollerar sina känslor.

Medveten andning gör det möjligt för barn att kontrollera sina känslor och förbättra sitt psykiska och fysiska välbefinnande, så hjälp dem att ta regelbundna pauser för att utöva medveten andning.

Visa dem hur andningsövningar kan påverka hur de känner sig, tänker och beter sig.

Andningsövningar för barn

1. Blomandning

Den här övningen kräver lite fantasi. Till att börja med ska barnet sitta på golvet med benen i kors eller på sina hälar. Sedan stänger barnet ögonen och föreställer sig att han eller hon håller i en blomma.

Därefter drar barnet ett djupt andetag som om han eller hon skulle lukta på blomman. Sedan andas barnet ut som om han eller hon skulle blåsa ut kronbladen. Barnet bör upprepa in- och utandningen i flera minuter.

Det är ett enkelt sätt att hjälpa barn att bli mer medvetna om sin andning.

barn och maskros

2. Djup navelandning

Se till att barnet väljer en bekväm upprätt position. Den högra handen bör placeras på magen och den vänstra på bröstet.

Barnet ska sedan andas in djupt fyra gånger och ut genom näsan med stängd mun. Barnet bör kunna känna att magen rör sig.

Navelandningen bör vara i några minuter. Den hjälper barnet att koppla av och tänka.

3. Elefantandning

Det här är en av de mest underhållande andningsövningarna för barn. Dessutom är den väldigt enkel och gör att barnet har roligt under tiden.

Barnet måste stå upp med fötterna isär. Sedan sätter barnet sina handflator på marken, precis som en elefant. Han eller hon måste sedan andas in genom näsan och höja händerna över huvudet.

Medan barnet andas ut genom munnen sätter han eller hon handflatorna tillbaka på marken. Vi rekommenderar att ni upprepar övningen tre gånger.

Medveten andning gör det möjligt för barn att kontrollera sina känslor och förbättra sitt psykiska och fysiska välbefinnande.”

4. Ballongandningsövning

Den här övningen hjälper barnet att slappna av och låter honom eller henne samtidigt använda sin fantasi. Säg helt enkelt att barnet ska sitta bekvämt med benen i kors och händerna framför munnen.

Sedan bör barnet andas in djupt genom näsan och ut genom munnen som om barnet skulle blåsa upp en stor ballong. Medan barnet andas ut, säg till honom eller henne att andas långsamt och beundra den imaginära ballongen medan den flyger i luften.

barn andas

5. Kaninandning

Här är en annan rolig och enkel övning som hjälper barn att andas bättre. Säg till dina barn att låtsas vara kaniner som luktar på luften och söker efter andra kaniner, morötter eller skydd. Det krävs bara att de andas in och ut genom näsan.

Den här övningen är en av de bästa när barn känner sig oroliga och inte andas ordentligt. Den hjälper dem att fokusera på sin andning istället för att oroa sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comas, S. (2016). Burbujas de paz: pequeño libro de Mindfulness para niños (y no tan niños). Nube de Tinta.
  • Snel, E. (2008). Tranquilos y atentos como una rana. Animal Genetics. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.