Som mamma kan man känna sig ensam ibland

Som mamma kan man känna sig ensam ibland
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2018

Att vara mamma är ett otroligt privilegium. Men även om man älskar sitt barn av hela sitt hjärta så kan man känna sig ensam ibland. Att uppfostra ett barn är ett 24-timmarsjobb under de första åren, och det är inte alltid lätt, vilket ger upphov till tvivel och ensamhet…

Om du känner igen dig i denna känsla alltför väl ska du veta att du inte är ensam. Du ska heller inte tro att dessa tankar eller detta obehag är direkta symptom på depression.

Att känna sig ensam ibland är faktiskt en helt normal psykologisk process som associeras med det ömsesidiga beroende vi etablerar med vår bebis.

Varje kvinna uppfostrar sig själv på sätt och vis. Det finns de som lever i ensamhet för att de väljer det; andra ställs inför många ensamma timmar eftersom deras partner går till jobbet.

Att ha en familj långt borta och vänner med sina egna ansvar betyder att man kan känna sig ensam ibland som mamma.

Vi bjuder in dig att fördjupa dig i detta ämne: känslan av ensamhet inom föräldraskapet.

När jag känner mig ensam med min bebis

För bara några månader sedan publicerade graviditets- och moderskapstidningen “Mamma Mia” en intressant artikel som berättade en personlig berättelse från en australiensisk mamma. Hon kommenterade på sociala medier att hon lämnade sin 10 månader gamla bebis ensam i sju minuter för att handla.

Kontroversen var intensiv i flera dagar, men bortom risken med att lämna ett barn ensamt i ens fem minuter belyste det ett annat, mer subtilt problem: ensamheten och det absoluta beroendet som mammor upplever med sina barn under de första åren.

Blomstermålad kvinna

Den dubbla komplexiteten med moderskap

I vårt samhälle är det väldigt vanligt att se moderskap som den mest uppfyllande och tillfredsställande tiden för en kvinna, och för många är det otvivelaktigt det.

Vi vill dock förfina denna data lite: den är tillfredsställande, men inte alltid lätt. Lycka håller sig inte på samma nivå sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet.

  • Moderskap tvingar oss främst att byta roller. Det kräver att en kvinna slutar vara sin egen prioritet och flyttar all sin energi och känsla till barnet.
  • Ibland skapar alla denna emotionella och psykologiska motvilja tvivel och rädslor. “Gör jag bra ifrån mig? Är han bekväm? Är det något fel?”
  • Detta beroende etableras många gånger under dagen på ett ostört sätt, och fortsätter i månader eller till och med år.
  • Deras arbetsmässiga aspirationer läggs på is och sättet de relaterar till sina vänner är inte längre detsamma. Ibland förändras till och med intimiteten vi har med vår partner. Vi är fäder och mödrar nu, och våra barn är vår prioritet.
  • Den kvävda modern är inte deprimerad eller desperat. Detta är normala situationer som vanligtvis inträffar, speciellt med det första barnet.

Av denna anledning och för att bättre kunna hantera denna känsla samt undvika stress och ångest är det nödvändigt att göra små förändringar och konfrontera situationen.

Sovande barn

Distribuera ansvar och ha ett stödnätverk

Det finns en aspekt vi måste vara på det klara med: att vara en mor betyder inte att vi ska bygga murar runt oss själva och fortsätta upprätthålla en osynlig navelsträng med våra barn i ensamhet.

Du måste förstå att om du inte mår bra kommer du projicera samma obehag på bebisen. För att din bebis barndom ska vara högkvalitativ, lycklig och tillfredsställande måste du dela på ansvaren. Fadern spelar också en fundamental roll, och även släktingar kan erbjuda ovärderlig hjälp i det dagliga livet.

Notera dessa enkla tips, de är värda att tänkapå:

Ta en promenad, spendera inte hela dagen hemma

Vårt schema etableras under de första månaderna baserat på amning, tupplurar och bebisens regelbundna behov.

Även om vi vet att rätt rutiner och vanor är en prioritet i barnuppfostran är det nödvändigt och hälsosamt för oss att gå ut, ta en promenad och få lite sol. Social kontakt är också vitalt för vårt välmående och för att bebisen ska stimuleras.

Ha ett stödnätverk

Oavsett om du är ensamstående eller har en partner så behöver du ett stödnätverk. Att dela ansvar är alltid lämpligt och nödvändigt.

Att räkna med vänner som också är mammor är ett fantastiskt sätt att känna stöd för att lindra tvivel, släppa på spänningar och stilla eventuella rädslor man har.

Yoga med bebis

Lekfulla aktiviteter med din bebis

När din bebis växer kan du ägna dig åt roliga aktiviteter med honom som låter honom mogna på ett bra sätt samtidigt som er relation stärks.

  • Det finns center där du till exempel kan ägna dig åt yoga med din bebis.
  • Att simma är också en rolig aktivitet för att dela upplevelser med andra föräldrar och förbättra ditt barns motorik.

Som du kan se krävs kontakt med vänner, stöd från andra par och en omgivning som främjar barnets inlärning för att man ska njuta av moderskapet.

Det är ett äventyr som är värt det, och även om man kan känna sig ensam ibland finns det alternativ som kan lindra det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.