Hur man uppfostrar ett barn som lider av dåligt humör

Vill du veta hur man utbildar ett barn som lider av dåligt humör? Idag kommer vi att ge dig några tips som kan vara användbara.
Hur man uppfostrar ett barn som lider av dåligt humör
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan vara svårt för föräldrar att uppfostra ett barn som lider av dåligt humör eftersom vi ibland själva tappar tålamodet, och då blir ännu värre. Det finns barn som blir lättare arga än andra, men generellt sett uppvisar vi alla då och då ett dåligt humör.

Om föräldrar använder aggression för att kontrollera sina barns ilska blir situationen än svårare att hantera. Det första vi måste göra är att reflektera över vårt beteende, eftersom vårt tålamod ibland tar slut av skäl som står utanför vår kontroll.

Men oroa dig inte! Det finns alltid tid att se över strategier och förbättra dem. Därför kommer vi i den här artikeln att ge dig några nycklar som kan hjälpa dig att hantera ett barn som lider av dåligt humör.

Att uppfostra ett barn som lider av dåligt humör: Vad kan föräldrar göra för att undvika att tappa tålamodet?

Vid många tillfällen, och av olika anledningar, känner sig föräldrar överväldigade och stressade, vilket leder till att vi väldigt lätt tappar tålamodet. Men det bästa för oss alla är att försöka reglera oss själva och inte agera på ett dåligt sätt, speciellt om vårt barn är ett barn som lider av dåligt humör.

Så vad kan man göra? Vi är här för att hjälpa till.

En mamma som är överväldigad för att hennes dotter skriker på henne.
Ha tålamod, även i stunder av utmattning, och rikta uppmärksamheten på ditt arga barn så att ni kan prata om det.

1. Förstå barnet framför dig

Ett barn, oavsett hur dåligt humör det är på, kommer inte att bli argt om det inte finns något som provocerar.

Dessutom måste vi ta hänsyn till att vi i det kritiska ögonblicket inte kommer att kunna resonera med den lille. Så istället för att använda aggression, antingen genom att skrika eller bestraffa, bör vi fråga den vad som är fel och varför den beter sig på det sättet.

Om barnet redan pratar kommer detta att hjälpa för att släppa på trycket, men om så inte är fallet barnet ändå känna vårt stöd och vår förståelse. Det viktigaste är att hjälpa den lilla att hitta ett mer positivt sätt att uttrycka sina känslor.

2. Hjälp barnet att analysera situationen

När vi väl vet vad orsaken till barnets utbrott eller ilska är, då kan vi hjälpa det att analysera situationen och ge det råd för att lösa problemet. Som föräldrar måste vi vägleda våra barn att lösa problem på ett lugnt och fridfullt sätt så att de i framtiden inte tar till våld utan till ord.

3. Lär dem att uttrycka sina känslor på andra sätt

Barn vet inte av naturen hur de bör hantera sina känslor, och föräldrarna måste vara nära för att vägleda dem i denna process.

Vi kan lita till böcker eller berättelser som är inriktade på att lära dem hur man hanterar känslor, såväl som filmer eller spel. Varje resurs som är attraktiv för dem kommer att hjälpa dem att uttrycka sina känslor på ett lugnare sätt.

Rekommendationer för att uppfostra ett barn som lider av dåligt humör

Att uppfostra och utbilda barn är ingen lätt uppgift, och om de dessutom har en stark personlighet och lätt plockar fram sitt dåliga humör blir det komplicerat för föräldrarna.

1. Främja utövandet av fysiska aktiviteter och sport

Dessa aktiviteter rekommenderas starkt för barn som lider av dåligt humör, eftersom de tillåter dem att kanalisera den extrema energin och modulera sin karaktär. Boxning eller brottning är några av de sporter som lämpar sig särskilt väl för dessa barn.

2. Få barnet att tänka i sitt rum

Om ett barn exploderar mot föräldrar eller syskon måste vi be det att ta en stund ensam, för att lugna ner sig. Vårt mål är inte att få dem att se det som ett straff, utan som ett sätt att självreglera sig.

3. Lär dem att sätta ord på känslor

Redan i tidig ålder måste vi lära barn att uttrycka vad som stör dem eller gör dem arga, innan de får ett utbrott eller tappar kontrollen över situationen.

4. Bekräfta barnets säkerhet

Det är viktigt att barnet är övertygat om att föräldrarna försöker hjälpa dem att kontrollera sitt humör, och inte att förtränga det. Detta kommer att hjälpa det att lära sig att kanalisera sitt humör.

5. Föregå inte med dåligt exempel

Om du vill att ditt barn ska övervinna sitt dåliga humör så kan du inte svara på samma sätt. Du måste vara ett gott exempel på lugn och stillhet när du pratar med den lille, även om den är arg.

Du bör inte skälla ut ett barn som är nervöst eller argt just då, det enda du kommer att uppnå är att göra situationen värre.

En mamma skriker på sin lille son när han gråter och håller för öronen.
Att skrika på ett barn som lider av dåligt humör mitt i en kris slutar bara med att situationen förvärras. Det bästa man kan göra är att förbli lugn och tala till dem med auktoritet, men utan förtryck.

6. Använd auktoritet, men undvik förtryck

Auktoritet lugnar och förbättrar samexistensen, men förtryck gör det inte. Att göra saker för att jag befaller det är inte sättet att lösa dessa konflikter. Det handlar inte om att se vem som vinner i den här striden, utan snarare om att lugna humöret.

7. Lär barnet att koppla bort från situationen som orsakar dem obehag

Om ditt barn blir argt på någon så är det den aggressive som måste flytta från offret och gå till ett annat område för att återfå sitt lugn. När den känner sig besinnad kan den komma tillbaka.

8. Uppmuntra dem alltid att uttrycka vad de känner

Det finns yngre barn som inte kommer att kunna uttrycka vad de känner eftersom de ännu inte vet hur de ska tala, men genom att rita, dansa eller leka kan de externalisera dessa känslor.

Vi kan också använda användbara metoder, som vulkantekniken, för att hjälpa dem att uttrycka och hantera sina känslor.

Angående hur man utbildar ett barn som lider av dåligt humör

Rekommendationerna som vi har gett i den här artikeln kan vara till stor hjälp för att utbilda ett barn som har problem med ett dåligt humör, men de kan också användas med vilket barn som helst i fall av utbrott eller ilska.

Det är svårt för de små att självreglera och uttrycka sina känslor på ett lämpligt sätt och det enda sättet de klarar sig på är genom sitt humör. Av den anledningen är det viktigt att vi lär dem några sätt att kanalisera och kontrollera situationen när de känner att de kommer att explodera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: La meditación para niños… con sus padres. Editorial Kairós.
  • Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Buenos Aires: Javier Vergara.
  • Bourcier, S. (2012). La agresividad en niños de 0 a 6 años: ¿energía vital o desórdenes de comportamiento? (Vol. 68). Narcea Ediciones.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.