Äventyret med att vara mamma

Äventyret med att vara mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2020

Dagens barn är morgondagens vuxna, så att vara mamma idag är ett stort ansvar. Vi tar hand om och uppfostrar våra barn. Besluten vi tar, oavsett om de är bra eller dåliga, kommer alltid att påverka framtiden. Välkommen till det fantastiska äventyret med att vara mamma!

Pressa inte dig själv för mycket

När du blir mamma för första gången kanske du förväntar dig att du ska vara perfekt och lösa allt hur bra som helst; problemet är att du då lägger en väldigt stor mental och fysisk last på dig själv som förr eller senare kommer att ta ut sin rätt.

“Låt alla se hur resonlig och ödmjuk du är.”
-Citat från bibeln-

“Jag hade stora förväntningar när mitt första barn föddes”, säger Janet Penley, författare och mamma. “Jag försökte vara den bästa mamma som någonsin levt. Jag läste alla böcker och lyssnade på alla specialister, men istället för att känna mig nöjd och kompetent slutade det med att jag kände mig otillräcklig och stressad.”

Hon förklarar: “Att försöka leva upp till andras förväntningar och försöka anpassa dig till ‘idealet’ får dig att känna dig obekväm och gör dig osäker och ger dig skuldkänslor.”

Att vara mamma innebär förändringar

Du kommer förmodligen att behöva arbeta både hemma och på din arbetsplats, vilket kan vara stressande. Försök att göra positiva förändringar som hjälper dig att känna dig mindre stressad. Du kanske kan jobba färre timmar eller närmare hemmet.

Oavsett vilket ska du alltid komma ihåg att du ändå är en bra mamma, även om du inte kan hantera allt som du skulle vilja.

Att vara mamma: Mor som håller om sin bebis.

Förenkla ditt liv

Att vara mamma innebär ibland att man reflekterar över det liv man lever och vilket liv man egentligen vill ha.

Tänk efter om du verkligen behöver allt det som du har eller om du kan nöja dig med mindre och ägna mer tid åt det som verkligen är viktigt, som familjen och dig själv.

Var inte rädd för att be om hjälp

Många mammor tror att de måste göra allt själva utan hjälp. De tror att om de ber om hjälp gör det inte dem till “riktiga” mammor.

Men det stämmer inte alls! Det bästa man kan göra är att be om stöd från familj och vänner så att man kan få hjälp.

Om du har en partner är det viktigt att samarbeta om allt som har med barnen att göra, plus hushållet, läkarbesök etc.

Ge dig lite tid för dig själv

Som sagt är det ett äventyr att vara mamma, ett äventyr som kommer att fortsätta för resten av ditt liv och kräva mycket ansträngning och arbete.

Men du får aldrig glömma hur värdefull du är och att den första personen du behöver övertyga är dig själv.

Det är viktigt att du ägnar tid åt dig själv och att du gör saker som du tyckte om att göra även innan du blev mamma.

“Tid är pengar, men det finns inga pengar som kan köpa tid.”
-Anonym-

Försöka att hitta tid till att gå ut med dina vänner och ta en kopp kaffe, gå och shoppa, sova mer eller göra saker som får dig att må bättre. Träna på att rensa ditt sinne och må bra.

Om du har en partner bör du också ägna tid med honom eller henne så att ni kan känna att ni kommer nära varandra och att ni kan stärka er kärlek.

Mor med sin dotter.

Att vara mamma är ett äventyr som för med sig stora förändringar: för kroppen, ens tid, vänskaper, livet som par och nästan alla andra aspekter av livet.

Och det är dessutom en unik upplevelse som kommer hjälpa dig att växa som kvinna och uppskatta det som verkligen är viktigt i livet.

Så frågan är: Vill du uppleva det fantastiska äventyret med att vara mamma?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.