5 tips för en mamma som behöver tid för sig själv

5 tips för en mamma som behöver tid för sig själv
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2019

Att bli mamma är en av de vackraste upplevelserna i livet för de flesta kvinnor. Men i början blir man överväldigad och känner att man inte har någon tid för sig själv.

Att gå till en skönhetssalong för att klippa sig eller vaxa sig kan kännas som ett äventyr för många mödrar. Men för att behålla sin känslomässiga hälsa är det väldigt viktigt att inte glömma bort sig själv och fortsätta göra de aktiviteter man gjorde innan barnet föddes.

När de börjar sin nya dagliga rutin som mödrar känner vissa att de ändrar sitt liv och leverne helt och hållet från och med nu. Många känner sig ensamma och överväldigade. De kan känna att de förlorar sig själva.

De behöver stöd och förståelse från sina närmaste och sin omgivning. Dessutom behöver man amma ofta och det tar upp mycket tid för många mödrar och gör att de känner sig låsta.

Trots att de vet att det är den bästa näringen för deras nyfödda, är det ibland komplicerat att få det att fungera i början och många mödrar känner sig belastade.

Experter rekommenderar att man tar sig ut ur huset med barnet, oavsett om ni går till parken, stranden eller bergen. Och självklart bör man försöka ha samma sociala liv som man upprätthöll innan man födde.

Även om det finns vissa platser du inte kan gå till med en nyfödd, kan många aktiviteter anpassas för en familj.

Vi ska nu ge dig 5 enkla tips för mammor som behöver tid för sig själva.

Tips för att göra tid för dig själv

Mamma med bebis i park


Fortsätt med samma aktiviteter

För de flesta mödrar är det mycket viktigt att hålla fast vid samma prioriteringar och aktiviteter. Om du till exempel gillar att promenera, försök att leta efter ett sätt att gå ut på en promenad med din bebis när du har återhämtat dig.

Du kan gå en promenad med ditt barn i en bärsele eller en barnvagn. Du kan också lämna din bebis med din partner, eller någon du litar på, en halvtimme om dagen så att du kan gå på en promenad. Planera in det varje dag.

Försök att behålla dina intressen, oavsett om det är att läsa, titta på en tv-serie eller gå och simma. Ge inte upp allt du tycker om bara för att du är mamma.

Leta efter stöd

Även om vi mödrar ofta blir överväldigade, kan det vara svårt för oss att be om hjälp. Tveka inte. Många gånger räcker helt enkelt ett par föräldrar inte till för att ta hand om en bebis och jobba och göra hushållssysslorna. Mammor måste be om hjälp från familj och vänner som kan göra några av sysslorna. De kan inte lägga allt på sig själva.

Det är också en bra idé att söka stöd och empati från andra mammor som befinner sig i samma situation. Gå ner till parken trots att ditt barn bara är en bebis och prata med andra mammor. De kommer säkert att förstå dina rädslor och bekymmer! Försök också att få kontakt med andra mammor genom en grupp eller online.

Väldigt glad kvinna med handduk om håret


En mamma får inte glömma att ta hand om sig själv

Många mammor glömmer att ta hand om sig själva under de första tre månaderna av deras barns liv och även under det första året för vissa. Glöm inte dig själv. Tro det eller ej, det är väldigt viktigt för din känslomässiga stabilitet.

Försök att komma iväg till frisören, för att vaxa dig eller få manikyr och pedikyr gjord som du brukade få innan.

Mycket viktigt är också att du kommer igång med den träning som du brukade utöva eller som du nu känner skulle vara bra för dig. Om du har lagt på dig lite vikt, leta efter ett sätt att komma tillbaka i form med kost och motion.

Och om du tycker att du känner dig deprimerad eller nere mer än bara tillfälligt, tveka inte att söka professionell hjälp så snart som möjligt.

Kräv inte för mycket av dig själv

Självklart kommer du först inte att kunna göra precis samma saker som du gjorde tidigare. Du kommer definitivt att emellanåt känna dig överväldigad under vissa stunder på dagen och du kommer att känna att du inte räcker till.

Oroa dig inte, för det här är den mest logiska saken i världen och helt normalt. Det är en situation som alla mammor och de flesta pappor går igenom i början. Du måste ha tålamod och inte förvänta dig att kunna göra exakt vad du gjorde tidigare.

Ta och vila dig ett tag och försöka njuta av de små sakerna.

Behöver tid för sig själv


Ett lugnt liv

Det bästa är att försöka njuta av den här tiden i våra liv utan att försöka skynda på det. Snart kommer vår nya bebis att växa upp och vi kommer att missa de dyrbara stunderna om vi alltid är överväldigade. Försök att stänga av telefonen och ignorera Messenger när du vill vila.

Njut av “nuet” i dessa steg och vilka dagliga aktiviteter du än utför. Och försök att inte känna dig låst i ett schema. Gör det någon egentlig skillnad om du matar din bebis nu eller om en halvtimme? Rutiner och scheman är till för att underlätta för dig, inte förslava dig.

Gör dina prioriteringar i livet klara för dig själv och försök att leva i ögonblicket. Tveka inte att pausa din vanliga rytm under det här steget i ditt liv, framförallt under mammaledigheten och när du ammar. Din känslomässiga hälsa är viktigare än någonting annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alcañiz Moscardó, M. (2015). “Género con clase: la conciliación desigual de la vida laboral y familiar”, RES. Revista Española de Sociología, 23: 29-55.
  • Pateman, C.; and Agra Romero, M. J. (1995). El contrato sexual. Madrid: Anthropos.
  • Scott, J.; Crompton, R., and Lyonette, C., eds. (2010). “Gender Inequalities in the 21st Century: New Barriers and Continuing Constraints”, Asia Pacific Journal of Human Resources, 48 (3): 378-381.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.