Hur förändras livet när en bebis anländer?

Vår livsstil förändras naturligtvis avsevärt när en bebis anländer, vi får nya ansvarsområden och många andra saker måste läggas åt sidan.
Hur förändras livet när en bebis anländer?
Mara Amor López

Granskad och godkänd av psykologen Mara Amor López.

Skriven av Mara Amor López

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2023

Från det ögonblick då vi får reda på att vi ska bli föräldrar förändras vårt liv helt och hållet. Vår mentalitet måste anpassa sig till denna nya verklighet snabbt. Ett nyfött barn behöver sina föräldrar för att ha chans till en optimal fysisk och känslomässig utveckling. Fortsätt läsa för att lära dig hur ditt liv förändras när en bebis anländer.

När vi ska bli föräldrar finns det många saker vi måste förbereda innan vår bebis anländer: blöjor, kläder, barnkammare, en födelseplan och, naturligtvis, förbereda oss själva mentalt inför förändringarna som kommer in vårt liv. När den lille föds får vi mer ansvar och tvingas flytta fokus från vår relation med vår partner och börja dela livet med en annan liten person.

Förändringar i föräldrarnas livsstil då en bebis anländer

Det finns många förändringar som inträffar i våra liv när en bebis anländer. Under graviditeten förändras en mammas kropp och hennes känslor kommer också upp till ytan. Dessutom förändras båda föräldrarnas mentalitet för alltid, med ett absolut fokus på deras avkommas välbefinnande. Här följer några av de förändringar som sker.

En mamma som sitter på en sjukhussäng och håller sitt nyfödda barn.
Det är viktigt att ha en partner och bra kommunikation för att övervinna processen med känslomässig anpassning då en bebis anländer. Dessutom är det bra att ta emot hjälp från familj och vänner.

Känslomässiga förändringar

När barnet väl har fötts minskar våra timmar med sömn drastiskt, vi blir känslomässigt utmattade. Det kommer att finnas tider av enorm glädje och tider av tvivel i vårt föräldraskap. Alla dessa känslor är helt normala. Det är en tid då vi behöver anpassa oss till vårt nya liv. Att ha familj eller vänner till stöd kan vara till stor hjälp.

Det sociala livet minskar

Efter ankomsten av en bebis så sker en avsevärd minskning av antalet sociala evenemang vi kan delta i, särskilt under de första månaderna. Vårt sociala liv kommer helt enkelt att minska. Vi kommer att vara för trötta för att leva det liv vi gjorde innan vårt barn föddes.

En annan sak som förändras är att nu, med ett barn, blir dynamiken med barnlösa vänner annorlunda. I många fall kommer vi istället att skapa nya vänskapsband med andra mammor och pappor, så som våra barns skolkamrater.

Mer ansvar

Från det att en bebis kommer in i våra liv får vi ett nytt ansvar; att ta hand om en annan liten person som kommer att behöva all vår uppmärksamhet. Dessutom måste vi kombinera vår oro och vårt ansvar med arbetet, för nu måste vi försörja en familj.

Mindre tid att dela som ett par

I början kommer all uppmärksamhet från båda föräldrarna att fokuseras på barnet. För oss är barnets välfärd det viktigaste och därför blir relationen med vår partner förpassad till bakgrunden. Detta kommer ofta att få oss att känna oro över att vi inte kan ägna så mycket tid som vi skulle vilja åt vår partner, speciellt om en eller båda av oss arbetar. Denna situation kan bland annat leda till friktion, bråk och kommunikationsproblem. Det är bäst att undvika att nå dessa punkter och att så långt som möjligt ta alla tillfällen i akt att prata.

Föräldrar bråkar efter att en bebis kommit.
Det är viktigt att leta efter stunder att prata och dela som ett par. Att spendera för lite tid tillsammans kan leda till argument och kommunikationsproblem.

Hur kommer bebisen att förändra vår livsstil?

Då en bebis anländer medför det många förändringar i familjen och i vår livsstil, dessutom ges vi nästan oändligt med läxor. Låt oss ta en titt på några av dem:

  • Båda föräldrarnas engagemang och ansvarskänslor gentemot sitt barn ökar.
  • Föräldraskapet gör oss starkare och förändrar helt våra liv.
  • Föräldrar ger upp saker de gjorde innan barnet föddes, som att gå ut på kvällarna, resa på helger eller titta på TV, bland annat.
  • Utgifterna ökar. Det handlar bland annat om att köpa blöjor, kläder till den lilla och mat.
  • Förändringar i vår dagliga rutin. Vi måste anpassa våra scheman för att spendera mer tid med barnet.
  • Minskad sömn.
  • Lärdomar dras angående den förmåga till kärlek som vårt hjärta kan bära för vårt barn.
  • Vi gör allt för och med vår bebis.
  • Tillfredsställelse när du ser dess första leende.
  • Glädje när den tar sina första steg.
  • Stoltheten att vara förälder till det där dyrbara byltet.

Angående de förändringar i livsstil som kommer med att en bebis anländer kan vi säga …

Det är helt normalt att vår livsstil förändras när ett barn kommer. Nu kommer hela vårt liv att kretsa kring att ta hand om och skydda barnet. Dess välbefinnande blir vår högsta prioritet och även om det till en början kan vara svårt att anta denna förändring, kommer våra ansträngningar att belönas varje gång vi ser dess lilla ansikte.

Att föra in ett nytt liv i världen är det mest underbara som kan hända oss, och trots att vår livsstil kommer att förändras och våra besparingar kommer att minska, så kommer det att bli vår största gåva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hidalgo, M. V., & Menéndez, S. (2003). La pareja ante la llegada de los hijos e hijas. Evolución de la relación conyugal durante el proceso de convertirse en padre y madre. Infancia y Aprendizaje, 26(4), 469-483. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021037003322553851
  • Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S. (2009). Apoyo a las familias durante el proceso de transición a la maternidad y la paternidad. Familia: Revista de ciencias y orientación familiar, 38, 133-152.
  • Freud, J. K. (2014). El reto de ser padres. B DE BOOKS.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.