Lär dig att få ut det mesta av ditt barns raseriutbrott

Lär dig att få ut det mesta av ditt barns raseriutbrott

Senaste uppdateringen: 11 september, 2019

Det är väldigt vanligt att barn får raseriutbrott, även de som annars är tysta eller blyga!

Experter tror att det har mycket att göra med föräldrarnas inställning till barnuppfostran, och hur barnet bemöts. Därför kan föräldrar faktiskt vara de som är ansvariga för de flesta av dessa episoder.

Ett exempel är när föräldrar uppfyller varje liten förfrågan från sitt barn, vilket leder till att barnet utvecklar nästan ingen som helst tolerans för frustrerande omständigheter.

Trots de potentiella konsekvenserna av detta kan man kanske lära sig att få ut något bra av det. Raseriutbrott har faktiskt en positiv sida, och det kan vara bra att veta hur man känner igen och utnyttjar den så mycket som möjligt.

Det bästa vore förstås att undvika utbrott, men när ett väl bryter ut vet du åtminstone hur du kan få ut något positivt av det.

Vid vilken ålder börjar barns raseriutbrott?

De första raseriutbrotten brukar komma mellan två och fyra års ålder, när barnet börjar känna sig fri att uttrycka sina känslor och åsikter. Det händer också mer när barnet blir mer självständigt – när han eller hon kan göra saker själv och vill göra dem.

Man brukar säga att raseriutbrott är en integrerad del av ett barns utveckling. Precis som med andra beteenden är de nödvändiga för att definiera ett barns personlighet. De är också ett tecken på att ett barns förståelsesprocess fungerar ordentligt.

Vad som triggar dessa utbrott kan dock variera mycket. Och i många fall kan de undvikas helt.

Barnets miljö påverkar i stor utsträckning hur utbrottet ser ut, till exempel i förhållande till hur många saker som står till dess förfogande.

När ett barn har för många leksaker, spel eller en massa godis till sitt förfogande är det nästan oundvikligt att barnet kommer att kräva dem när och hur det vill.

Den främsta orsaken till raseriutbrott är att barnet desperat vill ha något som nekas honom. När han inte kan få det han vill börjar han känna sig frustrerad, och detta visar sig i ett utbrott.

pojke mitt i raseriutbrott vid matbordet

Hur du får ut det mesta av ditt barns raseriutbrott

Alla är olika, så observera hur och när ditt barns ilska brukar ta över. Förutom att det hjälper dig att förhindra utbrottet låter det dig också förbereda dig i förväg.

Det är vanligt att föräldrar vill undvika konfrontation. Mycket ofta ger vi våra barn vad de ber om för att se till att de inte får ett utbrott på värsta möjliga plats eller värsta möjliga tidpunkt.

Det är dock inte det enda sättet att undvika det. Kommunikation med barnet är mycket viktigt för att få bättre resultat.

Du måste acceptera att barn lär sig att uttrycka sig och har rätt att göra det. De vet inte hur man hanterar sin frustration, och i många fall är det föräldrarna som är skyldiga till det.

Ett barn som känner att han har övervunnit hinder och nu är mer självständig kommer inte att acceptera motstånd mot sitt oberoende.

Att tillbringa tid med dina barn ger dig möjlighet att lära känna dem bättre, hjälpa dem att utveckla större självförtroende och minska konsekvenserna av bristande uppmärksamhet.

Barn som inte känner att de har sina föräldrars stöd kan utveckla ångest, sorg och irritation. Konsekvenserna kan hålla i sig in i vuxen ålder.

De positiva sidorna av raseriutbrott

Det visar att de utvecklas

Ju mer självständigt barnet är, desto fler raseriutbrott har han. På det stora hela visar det att barnet håller på att mogna, även om barnets sätt att visa det på inte är tilltalande.

ledsen pojke sitter på golvet

Det stärker din självkontroll

Hur jobbiga dessa utbrott än är så är det viktigt att du kontrollerar dina känslor. Om ni ​​är ute bland folk undviker du förmodligen alla former av bestraffning, men så kan du inte göra. Barnet måste fortfarande få veta vad det gör fel.

Man får aldrig göra sina barn illa, även när de är helt utom kontroll och outhärdliga. Men man måste lugnt och sansat kunna säga ifrån. Raseriutbrott testar och stärker på så sätt din självkontroll.

Det kan göra dig mer förstående för ditt barns känslor

Ingen är perfekt. Ibland gör föräldrar fel, och barnens känslor är berättigade.

Kanske får ditt barns beteende dig att förlora tålamodet, men det är viktigt att ge ditt barn en möjlighet att känna känslorna han har. När ditt barn verkligen vill ha något får du inte underskatta hans känslor.

Som du kan se finns det en positiv sida av utbrott! De kanske inte är så roliga, men de är viktiga för ditt barns utveckling – så det är lika bra att försöka se den ljusa sidan av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Filliozat, I. (2012). No más rabietas: claves para evitar y solucionar los conflictos con tu hijo. Zenith.
  • Oram, H. (1982). Fernando el furioso. Ekaré.
  • Gooossens, P. (2003). ¡Soy un dragón! Editorial Luis Vives (Edelvives).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.