Problemet med att ha för många leksaker

Problemet med att ha för många leksaker
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2018

Har du märkt att dina barn inte längre blir lika begeistrade över att ta emot presenter som de brukade? Kanske har de redan en massa leksaker, men blir ändå uttråkade? Tror du att barn nuförtiden håller på att förlora sin fantasi genom att ha för många leksaker?

Det är faktiskt så att barnens situation nuförtiden har mycket att göra med alla presenter och saker de får. Det är speciellt relevant under julen.

Vi ska här dela med oss av några tips för hur du kan hantera problemet med “för många leksaker”.

Pojke bland paket

Vad är menar vi med för många leksaker?

Mamma beställer en porslinsdocka och farföräldrarna ett leksakskök medan morföräldrarna köper en leksaksbil. Samtidigt får vi inte glömma farbrorn som vill köpa sitt syskonbarn ett par skridskor och fastern som vill köpa modellera.

Och då räknar vi inte ens vänner och andra som också vill ge sitt strå till stacken.

Men att ha för många saker gör bara att barnet får en bristande koncentration och fantasi. Det kan även leda till frustration. Barnet får inte möjligheten att uppskatta mödan som krävs för att uppnå saker, eftersom det alltid får vad det vill i vilket fall som helst.

Värst av allt är att problemet har växt sig än större för att barn förväntar sig dyra leksaker och gåvor varje dag under hela året.

Ibland ger vi våra barn presenter för att gottgöra en brist på uppmärksamhet, och vi tror att det kommer att göra dem lyckligare. Det kan tvärtom vara väldigt skadligt för ett barns utveckling.

Flicka vid julgran

Vad kan vi göra under jul, födelsedagar och andra högtider?

Även om det är ett problem som förekommer under hela året är det något som visar sig mer under vissa perioder, som exempelvis högtider och födelsedagar.

Det är viktigt att inse att ge presenter inte innebär att man visar större omtanke. Omtanke, till skillnad från presenter, måste ges varje dag genom små gester.

Försök att ge högst fyra presenter så mycket som möjligt. Det är antalet gåvor experter rekommenderar.

För att du ska kunna följa regeln ordentligt måste du följa vissa kriterier:

  • En av presenterna ska vara något som barnet faktiskt behöver.
  • En annan ska vara något barnet vill ha (här kan du ge leksaken det önskat sig).
  • En present att ha på sig, som kläder och accessoarer.
  • Något som hjälper barnet att främja vanan av att läsa.

Det kommer inte vara lätt att minska ner på hur många presenter du ger ditt barn. Det är viktigt att du förklarar för dina familjemedlemmar och närstående att barnet måste uppskatta det som det redan har och lära sig att ha kul med saker naturligt.

Pojke och mor

När vi säger “naturligt” menar vi “att ha roligt som ett barn”.

Fantasi är något som kännetecknar barndomen. Ett barn ska kunna leka utan några leksaker, och det är viktigt att man inte berövar dem på den förmågan.

Utöver att följa råden som vi redan har gått igenom är det viktigt att inse vad barnen egentligen behöver: vårt sällskap, vår omtanke och vår tid.

De behöver bara vår tid för att växa upp och bli genuint friska och lyckliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.