"Bao" - en kortfilm om när barnen flyttar hemifrån

Huvudpersonen i "Bao" konfronteras med det faktum att hennes son nu har blivit äldre och oberoende. Men för en förälder är det aldrig lätt att hantera när barnen flyttar hemifrån.
"Bao" - en kortfilm om när barnen flyttar hemifrån
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bao är en kort animerad film som visar konsekvenserna av att inte längre behöva ta hand om sina barn när de lämnar hemmet. Kortfilmen, som handlar om när barnen flyttar hemifrån, vann en Oscar för bästa animerade kortfilm 2019.

Något intressant är att Bao är den första Pixar-kortfilmen som är regisserad av en kvinna. Dess skapare, Domee Shi, fångade alla känslor som mammor känner när deras barn ger sig ut i världen på egen hand. Dessutom lyckades hon göra allt detta på bara tre minuter.

“Det viktiga med en familj är inte att bo tillsammans, utan att vara enade.”

– Anonym –

Bao, en kortfilm om när barnen flyttar hemifrån

Bao är en kinesisk-kanadensisk kvinna som känner sig ensam och modlös. I början av kortfilmen kan du se hur hon lagar ångade dumplings att äta med sin man.

Kvinna hukar framför en dumpling

Men till hennes förvåning, när hon försöker ta en tugga av en kommer den till liv och börjar gråta. Från och med den dagen matar hon och tar hand om det lilla knytet som om det vore hennes son. Så småningom börjar han växa upp och kräver mer frihet och autonomi. Men mamman är överdrivet överbeskyddande med honom och låter honom inte utöva idrott med andra barn.

Sedan, när han blir tonåring, blir han upprorisk och slutar umgås med sin mamma. Hon känner sig krossad. Det största problemet uppstår dock när han presenterar henne för sin flickvän. Sedan meddelar han att de planerar att flytta ihop, och lämnar familjens hem.

Detta överväldigar kvinnan. I ett anfall av raseri och ångest bestämmer hon sig för att äta det ångade knytet, det vill säga sin egen son. Omedelbart ångrar hon vad hon har gjort, och gråter otröstligt.

Efter detta ser du hur ledsen mamman är i sitt rum. Sedan dyker hennes verkliga son upp, som är en riktig person. De försonas och visar hur mycket de älskar varandra.

Slutligen kan man se hela familjen tillsammans, inklusive sonens flickvän, göra ångade dumplings. Den sista scenen visar hur lycklig mamman är, när hon har kommit över att sonen nu har blivit vuxen.

Familj äter tillsammans ur kortfilmen "Bao"


Några tankar om denna animerade kortfilm

Den här underbara animerade kortfilmen låter oss reflektera över hur viktigt det är för föräldrar att göra sig redo för att deras barn kommer att flytta hemifrån. För att göra det måste du först acceptera att det en dag kommer att hända.

Tänk på att barn växer upp till att bli vuxna som behöver skapa sina egna livsprojekt och planer. Detta behöver inte vara något sorgligt och dystert. Du kan tvärtom se på det som nästa steg i föräldraskapet.

Om man ägnar så många år åt att uppfostra sina barn på bästa möjliga sätt finns det alltid ett starkt emotionellt band. Dessa band finns kvar för alltid, även när det är dags för barnen att flytta ut.

”Förr eller senare flyttar de hemifrån för att inleda sin långa resa. De har inte med sig mycket, bara de värderingar och den kärlek du kunde ge dem när de var dina. Först då kommer livet själv att berätta om ditt arv och din undervisning har varit bra. Kom bara ihåg att de förr eller senare lämnar. ”

– Joel Tumax Rubin –


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.