Att få ett barn är att bevittna ett mirakel

Att få ett barn är att bevittna ett mirakel
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Första gången en mamma ser sitt barns ansikte på ultraljudsundersökningen deltar hon i en slags blindträff. De känslor – nervositet och glädje – hon känner är obeskrivliga när hon ser sitt barn för första gången. Det är som att bevittna ett mirakel.

Hittills vet vi inte säkert vad den här energin är och var den kommer ifrån. Livets mirakel som kan få allt att andas, växa och bära frukt… Det finns många vetenskapliga och religiösa teorier som försöker förklara denna gnista som satte igång mänskligheten.

De flesta teorier har massor av lösa ändar som vi kallar mysterier. Men bortom alla dessa frågor, bortom alla skäl och logik, finns erfarenheten. Livet ger alla mammor i hela världen chansen att uppleva hur det känns att ge liv till en annan människa.

Livet är naturens mirakel

Teckning mamma barn

På bara 40 dagar har ett litet hjärta, som uppkommit genom cellfusion av en manlig och en kvinnlig cell, börjat slå. Från det ögonblicket arbetar det hårt för att hålla den lilla kroppen levande. Men det har också börjat känna.

Detta lilla hjärta som producerar 20% av den energi som ett vuxenhjärta producerar har fortfarande en lång väg att gå tills det lilla väsendets ögon kan upptäcka solljus, se mammans ansikte och känna hennes hud. Men detta lilla hjärta slår varje dag med styrkan hos en olympisk idrottsman.

Under normala förhållanden är livet i livmodern fridfullt, underbart och känns troligtvis ganska mycket som paradiset. Under dessa första månader av livet sover barnet 90% av tiden.

Men oavsett om barnet sover eller bara flyter runt i livmodern genomgår den samtidigt en komplex teknisk process för att utveckla en hel människokropp.

Din mage bär ett litet mirakel

teckning gravid kvinna

Vid någon tidpunkt kommer du att kunna känna din bebis rörelser inom dig. Innan den sjätte månaden kunde barnet redan röra på sina små fingrar, men du kunde inte känna det. Men när tiden går börjar lemmarna växa och du börjar kunna känna det.

Inuti livmodern växer barnet, leker, hickar, drömmer, blinkar… Efter sex månader kan barnet höra ljud från omvärlden, eftersom hans hörsel förmodligen är hans mest utvecklade sinne. Efter 7 månader har han utvecklat förmågan att känna smak.

Det finns två sätt att leva livet: det första är att man tror att inget är ett mirakel, och det andra är att man tror att allt är ett mirakel.

Albert Einstein

Ju mer vi vet om denna underbara mekanism, som möjliggör för oss att ge liv genom vår union som art, desto mer förbluffande, mystisk och underbar verkar den mänskliga uppfattningen vara. Det inkluderar också de extraordinära saker som moderns kropp gör. Denna kropp som är perfekt konstruerad för detta ändamål.

gravid teckning mirakel

När din bebis når den 11:e graviditetsveckan andas han redan fostervatten genom sin näsa, och naglarna dyker upp på hans små fingrar.

Din bebis vaknar och somnar när du gör det. Han känner sig trygg när han är lugn och känner sig rastlös när han får de impulser som alla mödrar upplever vid något tillfälle under de första månaderna av graviditeten.

Det är normalt att känna sig nervös när man inser att man är ansvarig för ett nytt liv. Men det är också tröstande att veta att din kropp har alla verktyg för att ditt lilla mirakel ska födas frisk.

Från ögonblicket befruktningen sker, när en kvinnlig äggcell sammanfogas med mannens spermacell, blir en människa till; ett liv som vi måste respektera och älska med hela vårt hjärta.

Den livskraft som lyckades utvecklas till en bebis under 9 månader kommer att växa självständigt och mystiskt, men kommer alltid att vara bunden till sin mamma och pappa, som är välsignade för att de har sett livets mirakel förkroppsligat i sitt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.