Fenomenet bookstagram lockar unga att läsa

Ny teknik har blivit ett viktigt verktyg när det gäller att uppmuntra ungdomar att läsa. Idag tittar vi specifikt på bookstagram-fenomenet.
Fenomenet bookstagram lockar unga att läsa
Arantza Martín Becerro

Skriven och verifierad av informatören och dokumentärmakaren Arantza Martín Becerro.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Ungdomar är kanske den grupp som är minst benägen att läsa böcker. Det beror på att stadierna i och runt puberteten är mycket komplexa och många barn tappar goda vanor som de tidigare lagt sig till med. Därför är det viktigt att främja böcker och läsning för denna åldersgrupp mer än någon annan. Lyckligtvis gör modern teknik detta enklare än någonsin, särskilt med hjälp av sociala medier. Och med det i åtanke vill vi prata om fenomenet bookstagram.

Du kanske redan har hört talas om booktubers, eller kanske har du sett några booktrailers. Båda är utmärkta verktyg för att motivera ungdomar att läsa. Men den senaste flugan när det gäller teknik och läsning är bookstagram. Och som du säkert redan har gissat har det att göra med Instagram.

För inte så länge sedan var YouTube den sociala medieplattform som mest främjade läsning bland ungdomar. Emellertid har Instagram och dess extrema popularitet bland denna målgrupp gjort detta medium till det senaste sättet att främja läsning genom teknik.

Så med allt detta i åtanke vill vi berätta lite mer om fenomenet bookstagram. På så sätt kan du använda Instragram för att uppmuntra ungdomarna i ditt liv att läsa.

”Det finns många små sätt att utvidga ditt barns värld. Kärlek till böcker är det bästa av alla.”
– Jacqueline Kennedy –

Vad är fenomenet bookstagram?

Med ankomsten av ny teknik under de senaste decennierna var bokbloggar de första plattformarna som uppmuntrade till läsning bland unga läsare. Effekten av dessa på ungdomar var så djupgående att andra digitala plattformar började ta efter.

bookstagram-fenomenet: barn häpnar över telefon

YouTube var dock den första digitala plattformen som lyckades praktiskt taget utplåna litterära bokbloggar helt och hållet. Och genom att göra det blev det den nya ledaren för att motivera unga människor att läsa.

YouTubes framgång ligger i att dessa videor skapades av unga människor själva, vilket är en stor fördel. Dessutom var språket som de använde och hur de skildrade och rekommenderade böcker också i ett format som gick hem hos tonåringar. Av alla dessa skäl har “boktubarna” haft stor framgång och fortsätter att vara framgångsrika idag.

Instagram är populärt bland unga

Sociala medier har dock fortsatt att utvecklas och en annan plattform för sociala medier var snabb med att locka till sig ungas uppmärksamhet. Så medan Youtube fortfarande sticker ut som en favorit, har Instagram också tagit sig till toppen av listan.

Denna nya sociala medieplattform skiljer sig från YouTube genom att den inte bara består av videor. Snarare består den huvudsakligen av foton och bilder. Så när Instagram började växa i popularitet, uppstod “bookstagrammare” som uppmuntrar sina följare att läsa genom bilderna de lägger upp.

Vilka egenskaper har detta nya sätt att främja läsning?

Publikationerna som bookstagrammare publicerar på Instagram består av omsorgsfullt komponerade fotografier av böcker. Och för det mesta innehåller de detaljer om själva boken för att locka följare att läsa dem.

Så, vad är den största fördelen som Instagram har jämfört med YouTube när det gäller att motivera ungdomar att läsa? Instagram möjliggör en mycket snabbare och mer personlig interaktion mellan användare än YouTube. Detta gör det möjligt för användare med samma eller liknande smak att rekommendera titlar som alla andra kan se.

bookstagram-fenomenet: flicka med mobil

I själva verket är den här typen av interaktioner grunden för denna fotografiska sociala medieplattform. Så fenomenet bookstagram handlar om alla interaktioner som handlar om böcker och läsning… Interaktioner där användare kan prata om olika böcker, litterära teman, författare, karaktärer och mycket mer.

Ett annat element som utmärker sig när det gäller Instagram är användningen av hashtags (#). Medan hashtags ursprungligen kommer från Twitter spelar de nu en viktig roll i Instagram. De gör att publikationer når en mycket större publik, som i allmänhet är intresserad av publikationens innehåll. Så när användare lägger till hashtaggen #bookstagram i sina inlägg når de automatiskt användare runt om i världen som är intresserade av att läsa.

Fenomenet bookstagram: Vikten av att hålla jämna steg med tiden

Som vi sa i början av detta inlägg är tonåringar den minst troliga åldersgruppen att läsa en bok. Så det är viktigt att hitta nya sätt att motivera dem att bli mer intresserade av denna aktivitet. Och det innebär att hålla jämna steg med utvecklingen och vara medveten om viktiga trender, som fenomenet med bookstagram. Fördelarna med att läsa är oändliga, och vi måste se till att vår ungdom inte missar att ta del i denna nyttiga och njutningsfulla aktivitet.

”Det finns inte något sådant som ett barn som hatar att läsa – det finns bara barn som inte har hittat rätt bok.”
– Frank Serafini –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.