Hur man hanterar sin tonårings YouTube-beroende

YouTube kan vara en riktigt beroendeframkallande plattform för tonåringar. I den här artikeln kan du läsa om hur du hanterar din tonårings YouTube-beroende.
Hur man hanterar sin tonårings YouTube-beroende
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Är du trött på att fråga ditt barn vad det gör och hela tiden få “Tittar på YouTube” som svar? Det är viktigt för föräldrar att förstå varför tonåringar fastnar på YouTube. Så, vad kan du göra för att förhindra att din tonårings YouTube-beroende blir ett allvarligt problem?

Om din tonåring tillbringar mycket tid på sin mobiltelefon är det troligt att han eller hon tittar på YouTube. Som en källa till underhållning och information erbjuder YouTube attraktiva klipp att titta på.

Om du har ett barn med en mobiltelefon eller tillgång till internet kan du läsa den här artikeln för allt du behöver veta om YouTube.

Vad är YouTube?

YouTube är en plattform för att dela videoklipp. Du kan ladda upp dina egna videor, titta på andras videoklipp och interagera med dem. På den här plattformen kan du “gilla”, dela och kommentera innehållet du tittar på.

YouTube har funnits sedan 2005. Det är därför fast förankrat i livet för de flesta som tillbringar tid online. Dessutom erbjuder plattformen YouTubeTV som en streamingtjänst som liknar Hulu eller Netflix.

Hur kan din tonårings YouTube-beroende påverka dem negativt?

YouTube erbjuder sina användare många alternativ. När tonvikten läggs på konsumtion och din tonåring tillbringar för mycket tid på YouTube kan det få negativa konsekvenser. Även om det kan vara ett roligt alternativ för tonåringar finns det några inneboende faror att vara medveten om.

Det finns liten eller ingen tillsyn över innehållet och plattformen uppmuntrar användare att lägga mer och mer tid. I själva verket erbjuder de kontinuerligt ett allt större utbud av innehåll relaterat till klipp som användaren tidigare har tittat på.

Tonåringar och vuxna kan se att det som började med en minuts video på något sätt blir 30 minuter med att bara titta på olika videor! Och innehållet de ser är mindre och mindre relaterat till den första videon.

Faran för just användare i tonåren är att de kan utsättas för olämpliga videor utan att begära tillgång till sådant material. Således kan det som kan börja på ett oskyldigt sätt lätt förvandlas till olämplig användning och innehåll.

YouTube stjäl tid

Definitivt stjäl YouTube tid på grund av sitt format. Det är praktiskt taget omöjligt att bara titta på ett videoklipp. Det är svårt att sluta titta efter bara ett klipp när en relaterad video automatiskt börjar spelas när den du tittar på är slut.

Plattformen visar också relaterade videor längst ner medan du ser en video. Med så många alternativ och frestelsen att fortsätta titta är det inte rimligt att förvänta sig att tonåringar kan sätta sina egna gränser. Det är svårt att själv reglera de känslomässiga behov som YouTube uppfyller vid varje given tidpunkt.

Dessutom erbjuder YouTube innehåll som föräldrar kan anse vara olämpligt för sina barn. Vissa videoklipp innehåller våld, ett grovt språk och sexuellt innehåll. I själva verket, även utan dessa kanske föräldrar inte är så förtjusta i vloggarna som deras tonåringar kan välja att avguda och följa.

tonårings YouTube-beroende: tonåring med kamera
Det finns också en oro över det digitala fotavtrycket som tonåringar kan lämna efter sig. Om unga människor laddar upp sitt eget innehåll till YouTube kan det vara svårt att ta tillbaka det. De kan få leva länge med konsekvenserna av ha dåligt omdöme som tonåring. Pressen att få visningar, likes, delningar och kommentarer kan också leda till skadlig stress och ångest för tonåringar som skapar innehåll och laddar upp egna videoklipp.

Hantera din tonårings YouTube-beroende: Minska de negativa sidorna av plattformen i din tonårings liv

Föräldrar kan inte alltid hålla koll på sina tonåringars användning av YouTube, och de måste därför få sina föräldrars förtroende och kunna visa sin självständighet.

I detta avseende kan föräldrar ta några steg för att göra YouTube till en mer positiv upplevelse för sina tonåringar:

  • Använd föräldrakontrollerna.
  • Prata med din tonåring om YouTube.
  • Fråga din tonåring vad de ser eller vad de skapar för innehåll till sin kanal.
  • Upprätta tidsgränser för alla elektroniska enheter i hemmet.

För tonåringar kan det vara bra att begränsa eller helt förbjuda teknik innan man har gjort sina läxor eller när det är dags att sova. Om teknik är nödvändig kan föräldrar be sina tonåringar att använda sina elektroniska enheter i allmänna utrymmen och inte bakom stängda dörrar i sina egna rum.

Gränser minskar risken för både depression och ensamhet, som kan uppstå i samband med att man tillbringar för mycket tid på sina elektroniska enheter och sociala medier. Föräldrar måste tänka på allt detta för att minska riskerna för att deras barn blir beroende av YouTube.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.