Far- och morföräldrar dör aldrig – de blir osynliga

Far- och morföräldrar dör aldrig – de blir osynliga
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Far- och morföräldrar dör aldrig – de blir osynliga. De har det eviga livets gåva och slår rot i varje barns hjärta, vilket gör dem mer levande än någonsin med varje lyckligt, evigt minne.

Att känna deras mjuka händer, återuppleva deras ljuva röster som med en stark omfamning berättade anekdoter, eller bara att komma ihåg blicken av oändlig ömhet och beundran – det är saker som lever vidare i barnens lekfulla själar.

Det är livets lag. Dessa barndomshjältar har privilegiet att se sina barnbarn komma till liv, medan de små bär vikten av ett grymt farväl, där de tänker på den smärtsamma bortgången av personer vars hår blivit till snö och vars hud rynkat sig.

Skrattande barn med morfar

Barn upplever ofta detta med smärta och ångest, eftersom deras far- och morföräldrars bästa historier och stunder hamnar bortom deras räckhåll, likt sand som sipprar genom fingrarna. Det är dags att säga farväl… barndomens första förlust.

Men far- och morföräldrar dör aldrig. De lever evigt kvar i själen hos varje barn, där de lämnar outplånliga spår av kärlek och tillgivenhet. De må inte längre ha någon kropp, men deras minnen försvinner aldrig. De slår rot i identiteten hos varje småtting.

Far- och morföräldrar dör aldrig – de lever inom sina barnbarn för alltid

Bandet mellan far- och morföräldrar och deras barnbarn kommer från en intim och djup vänskap. Far- och morföräldrar är sina barnbarn hängivna, så de tillhandahåller skydd och vänskap, utöver allt annat de gör för att ta hand om barnet.

Far- och morföräldrar dör aldrig, och även om de inte är fysiskt närvarande finns de fortfarande alltid kvar i varje persons liv genom sin eviga lojalitet, som tar formen av ett stort muntligt arv som färdas genom generationerna.

Dessa älskvärda och minnesvärda karaktärer kan hålla sina barnbarns händer med stolthet och säkerhet medan de lär dem att gå.

Över tid kanske de har släppt dessa små händer, men de kommer aldrig upphöra att hålla deras hjärtan, där de kommer finnas för all framtid.

Farfar med barnbarn

Far- och morföräldrar dör inte, de blir osynliga. Dessa flyktiga stjärnor kan ses i gulnade fotografier, i frukten av ett träd de planterade med sina egna händer, i det vackra förkläde de sydde och som nu sparas för sitt otroliga emotionella värde.

Far- och morföräldrar lever vidare i vår attityd mot livet, tack vare deras råd och uppmuntran. Vi håller kvar dem i vårt minne och de finns till och med i sättet vi knyter våra skor.

De är för alltid närvarande

Deras ögon fuktas varje gång de tänker tillbaka. De lär barn att en kram gör allt bättre och de kan lära dig saker som inte kan hittas i något bibliotek.

Flera generationers händer

De är byggare av barndomen, väktare av hemligheter, experter i att skingra rädsla och ångest, försvarare av lycka och lek, och arkitekter som höjer upp ett barn när världen kollapsar. Deras arom har impregnerat våra sinnen.

Far- och morföräldrar dör aldrig för sina barnbarn, någonsin. Fram till slutet av deras dagar kommer dessa barn bära dem med sig likt tatueringar på själen.

Far- och morföräldrar är alltid närvarande när vi saktar ned lite, agerar lite mer eftertänksamt eller njuter av stunden. De blir våra kompasser.

Far- och morföräldrar blir osynliga, men varje barnbarn vet att de gömmer sig bakom varje leende, varje promenad på eftermiddagen. De lämnar ett tillgivet arv av unik och oförklarlig kärlek bakom sig.

Far- och morföräldrar dör aldrig – de lever vidare hos våra barn, som ger dem odödlighetens gåva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.