5 säkra fönster för hem med barn

Om du har barn hemma är det viktigt att installera säkra fönster för att undvika eventuella olyckor. Upptäck de bästa modellerna.
5 säkra fönster för hem med barn

Senaste uppdateringen: 27 juni, 2023

När du har små barn hemma är det bäst att göra allt för att undvika olyckor som kan äventyra deras välbefinnande. Att välja säkra fönster är en av dessa förebyggande åtgärder när du har barn hemma. Dessutom kan du dra nytta av olika designval för att skapa trevliga och mysiga utrymmen. Idag får du lära dig vilka modeller du bör tänka på.

Barn är nyfikna av naturen och tenderar att vara mycket äventyrliga, egenskaper som gör dem mer benägna att utforska och leka nära fönster. Men utan ordentliga skyddsåtgärder kan små barn råka ramla ut få allvarliga skador. Att tänka på dessa detaljer är viktigt för att undvika att utsätta barn för onödiga faror.

Du kanske är intresserad av: Barnsäkra ditt hem: Allt du behöver veta

De bästa säkra fönstren för hem med barn

Olyckor sker på ett ögonblick och kan helt förändra människors liv, särskilt de små. Att som föräldrar överväga att byta ut fönster till säkra modeller är ett sätt att förhindra fall och göra hemmet till ett utrymme som passar barns medfödda utforskande natur.

Här är de mest rekommenderade säkra fönstren idag.

1. Tvåglasfönster är säkra fönster för hem med barn

En ung flicka tittar ut genom ett fönster.

Dubbelglasfönster är ett utmärkt val för hem med barn, eftersom deras design ger större styrka och säkerhet, jämfört med englasfönster. Dessa modeller är sammansatta av två glasrutor åtskilda av ett lager av luft eller ädelgas, vilket förbättrar deras värme- och akustiska isolering.

Dessutom har vissa av dessa fönster laminerat säkerhetsglas som hjälper till att förhindra olyckor om de går sönder. På så sätt kan man nämligen undvika skärsår och större skador.

2. Fönster med begränsad öppning

Som namnet antyder är dessa designade för att endast kunna öppnas som en glugg, vilket förhindrar att barnen kan luta sig ut. Dessutom har vissa modeller ett låssystem som förhindrar att fönstret öppnas bortom en viss vinkel, vilket också är bättre för säkerheten.

De är idealiska för rum där ventilation är nödvändig, men säkerhet är ett bekymmer, som barns sovrum. Kom ihåg att inte lämna stolar eller lådor nära dessa fönster för att förhindra att barnen klättrar upp och kommer åt fönstret.

3. Låsning av skjutfönster

Ett av de mest populära alternativen på grund av deras användarvänlighet och moderna design. Låsbara skjutfönster är ett bra val eftersom de ger större säkerhet jämfört med konventionella skjutfönster.

Det som skiljer dem åt är en låsmekanism som hindrar fönstret från att öppnas hela vägen och bara låter det öppnas när det låses upp manuellt. Genom att hålla det låst minskar risken att barn öppnar fönstret på egen hand och ramlar ut eller skada sig.

4. Fönster från golv till tak

En pojke tittar ut genom ett fönster en regnig dag.

Genom att få in rikligt med naturligt ljus får fönster från golv till tak utrymmen att se mer öppna och ljusa ut, vilket ger en vacker panoramautsikt mot utsidan. Denna modell är perfekt för vardagsrum, sovrum och andra områden, men du måste vidta vissa försiktighetsåtgärder om du har dessa fönster.

För det första är det viktigt att se till att fönstret är perfekt installerat och utformat för att inga olyckor ska kunna ske. Moderna golv till tak-modeller har vanligtvis säkerhetssystem, såsom lås, som gör att man inte kan öppna dem över en viss höjd och förhindrar att barn kan ramla ut. Dessutom är det bäst att köpa härdat eller laminerat glas, som är mer motståndskraftigt och mindre benäget att gå sönder.

5. Säkra fönster med säkerhetsgaller för hem med barn

Om du letar efter ytterligare ett element av förebyggande kan du välja säkerhetsgaller. De är ett mycket bra alternativ, eftersom de ger bättre skydd och hindrar barn från att komma åt fönstret. Vissa av dessa galler kan dessutom vara avtagbara, vilket underlättar rengöring och underhåll.

Vad ska man tänka på när man köper säkra fönster?

Att byta ut dina fönster mot moderna, effektiva och säkra alternativ är en investering som du kan få ut det mesta av genom att ha följande nyckelfakta i åtanke.

  • Använd fönsterkarmar av god kvalitet: En väldesignad karm förbättrar inte bara utseendet för ditt hem utan ger också extra isolering för att minska energikostnaderna. Det vanligaste valet för husägare idag är vinyl eftersom det är hållbart och effektivt, och du kan måla det vilken färg du vill.
  • Köp Energy Star-fönster: Köp endast Energy Star-certifierade, energisäkra fönster. Detta säkerställer att du får en energieffektiv modell som uppfyller de senaste industristandarderna.
  • Tänk på design och personlighet: Om du vill lägga till en extra touch personlig design, är dekorerade eller frostade glasfönster ett utmärkt val. Dessa modeller tillåter ljus att passera igenom, men hindrar insyn.

För barnens säkerhet, installera säkra fönster i ditt hem

Barndomen är full av nyfikenhet och upptäckt som kan resultera i olyckor när de små inte är i säkra utrymmen. Så om du funderar på att göra om ditt hem och byta ut fönstren, tänk på ovanstående rekommendationer och välj en modern modell som ger dig sinnesfrid alla stunder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.