Hur man återupplivar ett barn efter en olycka

Man vet aldrig när ett barn kan drabbas av en olycka, så det är bra att veta hur man återupplivar sin bebis.
Hur man återupplivar ett barn efter en olycka

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du hur man återupplivar ett barn efter en olycka? Du vet aldrig när du kommer att möta ett barn som har drabbats av något missöde eller har satt något i halsen och slutar andas. Därför är det bra för dig att känna till några viktiga manövrar där du hjälper dem och kan vara förberedd. Om olyckan skulle vara framme kan barnet behöva första hjälpen i form av brösttryck eller hjärtmassage, och var och en av dessa har sina tekniker.

För barn under 12 månader

Brösttryck kan skada barnen om de fortfarande andas, så se till att de inte gör det innan du fortsätter. För att detta ska säkerställas, observera dem först i tio sekunder för att se om deras bröst rör sig. Du kan också föra din kind till deras mun för att kontrollera om luft kommer in och ut.

Innan du börjar manövern, se till att inget i din omgivning stör dig. Ditt utrymme måste vara fritt från hinder.

Du behöver veta om barnet är vid medvetande och du kan göra det genom att försiktigt flytta det. Var inte för kraftfull eftersom det kan vara traumatiskt för barnet. Vagga barnet tillräckligt för att se om det svarar eller för fingret under näsan för att kontrollera. Och om barnet är medvetslöst, be då någon hjälpa dig med att placera barnet på en hård yta på rygg, och med kroppen utsträckt.

Lägg sedan din hand på barnets panna för att stödja dess huvud och tvinga dess haka att resa sig. Håll i hakan med två fingrar på den andra handen och öppna munnen. Om barnet är mindre än ett år gammalt, ge det fem andetag. Blås in luft i munnen och näsan samtidigt i en sekund fem gånger. Se sedan om det fungerar.

En man som räddar en bebis.

Om barnet inte svarar, ge det då hjärtmassage. Gör 30 kompressioner med pek- och långfingret vid den nedre tredjedelen av bröstbenet – det är ungefär ett finger under bröstvårtornas linje. Gör sedan två mun-till-mun-andningar och ytterligare 30 kompressioner hjärtmassage.

Om barnet är äldre än ett år, kläm fast näsan med tummen och pekfingret och håll dess mun öppen med den andra handen. Utför fem andetag på en sekund vardera genom att blåsa in luft i munnen. Se om det blir några ändringar. Om barnet inte svarar, ge 30 kompressioner till den nedre tredjedelen av bröstbenet med handflatan.

Hur man återupplivar ett äldre barn

Om barnet är äldre och starkt, tryck då med båda händerna och lägg den ena handen över den andra. Sikta på att trycka ner en tredjedel av bröstkorgens bredd. Utför sedan två mun-till-mun-ventilationer, följt av 30 bröstkompressioner. Om du är ensam med barnet, gör dessa manövrar i en minut. Då kan du ta en stund att ringa efter hjälp.

Du kan börja återuppliva med en hjärtmassage och hoppa över de första fem andetagen. Det viktigaste är att följa sekvensen med 30 kompressioner för vartannat andetag.

Det är viktigt att veta att kompressionerna ska ha en konstant rytm och vara ganska snabba, ungefär 100 till 120 kompressioner per minut. Du ska sluta om du ser att barnet börjar andas.

Om du är ensam med barnet, gör dessa manövrar i en minut. Sedan kan du ta en stund att ringa eller be om hjälp. Snabba åtgärder är nyckeln till att återuppliva barnet. Att känna till rätt information och det bästa sättet att gå tillväga är en fördel när man hanterar dessa ärenden.

Vid en olycka är det viktigt att du vidtar åtgärder och vet hur man återupplivar ett barn

En person som lär sig HLR med en skyltdocka.

Chock är ett tillstånd före hjärtstillestånd. Det uppstår när barnet av olika anledningar inte får tillräckligt med syre. Det är en mycket allvarlig situation som kräver omedelbar uppmärksamhet. Av den anledningen är det mycket viktigt att känna igen tecknen.

Titta till exempel på barnens utseende. När de är i ett tillstånd av chock skiftar ofta deras hudton, de svarar inte på stimuli, de tittar inte upp om du pratar med dem, de är otröstliga, mycket upprörda och har högre puls än normalt.

Du kan också kontrollera deras andning, lägg märke till om den är hastig eller om barnen har svårt att andas.

Om de andas snabbt men utan svårighet, ta dem till akuten. Om de har svårt att andas eller skapar ljud och är bleka, ring då en ambulans.

Nu vet du lite om hur man återupplivar ett barn. Det bästa du kan göra är dock att gå en kurs i första hjälpen och bli certifierad av professionella på området.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.