Barnsäkra ditt hem: Allt du behöver veta

När man välkomnar en nyfödd till världen är det viktigt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Läs den här artikeln för att lära dig hur du kan barnsäkra ditt hem.
Barnsäkra ditt hem: Allt du behöver veta
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du börjat fundera på att barnsäkra ditt hem, men vet inte var du ska börja? Då är det här artikeln för dig!

När barn börjar krypa eller, några månader senare, tar sina första steg, blir hemmet ett fascinerande ställe att utforska. Allt fångar deras uppmärksamhet och säkerhet är inte en prioritet för dem. Vägguttag, fjärrkontroller, lådor och även toaletten kommer att fånga ditt barns nyfikenhet. Så hur gör man hemmet lite säkrare?

Större säkerhet för större självständighet

När ditt barn blir större rekommenderar vi att du vidtar förebyggande åtgärder. Genom att lära dig hur du kan barnsäkra ditt hem gör du hans eller hennes lilla värld till en säkrare plats.

1. Vägguttag och hörn måste täckas. Du måste täcka för vassa hörn på möbler och sätta skyddsproppar i alla eluttag. Jordade uttag är säkrare. Under alla omständigheter måste dessa också vara täckta med pluggar.

liten flicka och pojke leker med eluttag

2. Ta hand om dina kablar och sladdar. Undvik att ha föremål med en kabel eller sladd inom din bebis räckhåll, inklusive babymonitorer och telefoner. Tänk på att alla föremål som kräver kablar måste anses farliga. Det är inte bara elektriciteten som är farlig, utan även risken att barnet får sladden om halsen och stryps.

3. Fäst tunga eller stora föremål för att göra dem säkra. När din bebis börjar krypa kommer han eller hon att luta sig och stödja sig mot allt inom räckhåll. Därför måste du se till att bokhyllor, tv-apparater, möbler och andra föremål i ditt hem är fästa vid golvet eller väggen.

Barn behöver få utforska sin omgivning, men du måste se till att de gör det på ett säkert sätt.

Fler sätt att barnsäkra ditt hem

Förutom att säkra hushållsobjekt måste du ta itu med husets ingångar och utgångar.

1. Förhindra tillgång till potentiellt farliga områden. Garage, källare, badrum, kök och träningsrum är alla platser som kan vara farliga för din bebis. Alla förvaringsutrymmen som innehåller rengöringsmedel, färg, tunga verktyg eller kemiska produkter måste du låsa med en nyckel.

2. Lär ditt barn att gå säkert. När ditt barn är redo att ta sina första steg, se till att hjälpa honom eller henne att träna på att gå upp och ner för trappor och visa hur man håller fast vid räcket. Ta bort eventuella små mattor som kan leda till att de halkar eller snubblar.

3. Barnsäkra trappan. Om du har trappor i ditt hem ska du sätta barngrindar på toppen och botten av dem. Om man kan nå trappan via en dörr, se till att ditt barn lär sig att öppna den när han eller hon blir äldre. Vi rekommenderar att du sätter ett lås eller hasp på en sådan dörr.

baby undersöker babygrind: barnsäkra ditt hem

Tips för att effektivt barnsäkra ditt hem

  • Se till att barnet inte kommer åt några fönster. Ställ inte stolar eller möbler i närheten av fönster så att ditt barn kan komma upp till dem. Vid behov kan du installera några enkla låsmekanismer som förhindrar att ditt barn kan öppna dem. På balkonger ska räcket vara högt och avståndet mellan spjälorna ska vara så pass litet att barnet inte kan ta sig igenom eller fastna.
  • Håll sylådor och verktygslådor utom ditt barns räckhåll.
  • Var extremt försiktig med plastpåsar. Små barn kan kvävas genom att stoppa in sina huvuden i dem.
  • Lämna inte batterier, tändare eller tändstickor framme. Håll även små föremål som mynt och knappar utom räckhåll så att ditt barn inte sväljer dem och sätter dem i halsen.
  • Medicin och läkemedel ska du alltid förvara utom räckhåll, eller inlåsta i ett skåp.
  • Ta inte medicin eller naturläkemedel så att ditt barn ser det. Det beror på att barn har en tendens att imitera allt vuxna gör. Om barnet behöver ta medicin, lura det inte att det är godis för att det ska äta den.
  • Lämna inte ditt barn ensam när ugnen eller spisen är på. Det är bättre att din ugn står högt upp. Om detta inte är möjligt, försök att hålla ditt barn borta från den när den är på.
  • Håll vassa köksredskap som knivar och saxar utom räckhåll.
baby håller i ugnslucka
  • Placera halkskydd under mattor. Det förhindrar att ditt barn halkar och faller när han eller hon springer runt i huset.
  • Se till att barnets leksaker är ålderspassade och inte innehåller små bitar som utgör risk för kvävning.

Det är viktigt att barnsäkra ditt hem; det är inte bara bra för ditt barn, utan minskar också risken för hushållsolyckor avsevärt för hela familjen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.