Ett brev till kvinnan som tar hand om mitt barn när jag är på jobbet

Ett brev till kvinnan som tar hand om mitt barn när jag är på jobbet
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kära du som tar hand om mitt barn,

Jag hoppas att du mår bra och att du har möjlighet att vara nära din familj och dina vänner när du läser det här. Jag önskar dig allt gott.

I morse hann jag knappt pussa på mitt barns panna, le och vinka hejdå till honom.

Det vardagliga livet innebär stress och mycket jobb. Det finns det ingen tid att sitta ner med dig och prata som jag så gärna skulle vilja. Men jag vill att du ska veta att jag ser dig som min vän, eller till och med en nära släkting.

Det jag bryr mig om mest är att veta om, och lära av, din värme, dina värderingar och den ömhet du ger mitt barn varje dag. Även om du inte förväntar dig något tillbaka.

Jag skriver det här brevet för att hylla dig och beskriva värdet du har fått för mig. Trots att jag bara känt dig under en kort tid och det funnits oenigheter mellan oss.

Jag skickar också det här brevet för att enklare kunna öppna upp för exakt hur jag känner. Det är lättare än om jag skulle pratat med dig öga mot öga.

Nu när mina känslor är blottade vill jag samtidigt berätta hur jag känner varje morgon. När jag ser dig krama, pussa och bära runt på barnet, som är den absolut viktigaste personen i mitt liv, känner jag en rädsla.

När jag tänker på varje eftermiddag när jag hämtar honom och ser dig krama och pussa honom… Då fylls jag av en rädsla av att han kanske en dag plötsligt kommer vilja stanna hos dig och inte följa med mig hem. 

Jag vet att du kanske tycker att jag verkar konstig eller helt vilse, men vi mammor är ofta så här. Det är därför jag ber dig att försöka förstå mig.

Med det här brevet vill jag uttrycka den avundsjuka jag känner när jag ser dig krama honom. Blickarna ni utbyter och alla de timmar ni spenderar tillsammans, pratandes och lekandes.

Men jag kan inte avsluta det här brevet utan att berömma dig och berätta hur mycket jag beundrar dig för ditt engagemang. För tiden och kärleken du ger varje dag och för att du är en extra mamma till min son.

Den riktiga anledningen till att jag skriver till dig är för något som hände igår kväll. Min son gjorde en förfrågan.

Han ville att vi skulle uppvakta dig på mors dag. Så, för både din och min skull vill jag att du ska ta det här brevet som en enkel men innerlig hyllning på mors dag. 

Jag vet att du inte har kunnat få några egna barn ännu.

Och oavsett om det händer eller inte förstår jag hur glad du måste vara över att kunna välkomna så många barn med öppna armar. De utvecklas alla i ditt sällskap, och min son är en av dem.

Till den som tar hand om mitt barn

Han är lyckligt lottad på grund av jobbet du lägger ner. Jobbet du gör låter dig också uppleva de viktiga och speciella stunderna som vi som är barnens mammor egentligen skulle fått. Men de stunderna går tyvärr ofta förlorade på grund av att vi är tvungna att försörja familjen.

Du får uppleva deras första steg, den första gången de säger “mamma” och när de tar dig med på deras äventyr.

Du har inte fått möjligheten att få egna barn, men det finns ingen tvekan om att om någon förtjänar uppmärksamheten och presenterna på mors dag så är det du. 

Slutligen hoppas jag att du vet och förstår hur mycket tillgivenhet och tacksamhet både jag och mitt barn känner för dig. Du gör honom glad, älskar honom, skyddar honom och lär honom nästan allt som han behöver lära sig.

Tack så mycket för att du tar hand om mitt barn som om han vore din egen son. Du vägleder honom genom hans liv.

Jag hoppas att livet kommer belöna dig med ett eget barn snart, så att du också kan känna i hela din kropp vad det betyder att vara mamma.

En moders kärlek

För tillfället kan jag bara gratulera dig, ge dig blommor och önska dig det allra bästa i världen.

Jag vill uppmana dig att fortsätta vara en så bra och viktig person för så många barn. 

Ha en fin dag och lycka till med allt du tar dig för.

Återigen tack,

En mamma


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.