Att vara sitt barns sköld medan man smider en krigare

Att vara sitt barns sköld medan man smider en krigare
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är oundvikligt att vi kommer se våra barn falla till marken under sin barndom. Det är viktigt att vara sitt barns sköld så att det kan övervinna svåra omständigheter medan de utvecklar verktygen hos en sann krigare.

Har du upplevt den fasansfulla känslan när ditt barn gör sig illa eller blir bortstött på olika sätt? Slag, sårande ord, avfärdad kärlek och akademiska misslyckanden kan ofta få ett barns självkänsla att sjunka till marken. Ge det vingar för att höja sig till den högsta av toppar. Det är din uppgift som förälder.

Orättvisorna i det dagliga livet berör de djupaste fibrerna av varje väsen. Det är därför det är så fundamentalt att vara dessa barns beskyddare, att vara sitt barns sköld tills han kan försvara sig själv med egna klor.

Att vara sitt barns sköld tills en krigare föds

När det kommer till mobbing eller akademiska misslyckanden ska du inte låta någon tid förlöpa. Många barn kan inte vänta på att vuxna ska skrida till handling, eftersom väntan i fall med mobbing innebär oerhört lidande. I många fall handlar det inte alls om “barn som är barn”.

Varje förälder är ansvariga för att smida en personlighet som är kapabel att tackla det dagliga livets motgångar, men först är det nödvändigt att vara sitt barns sköld. Det är viktigt att man försäkrar sig om att barnen samexisterar och utvecklas i en säker miljö.

Mamma med bebis

Givetvis är det bäst att skrida till handling så snart som möjligt om du tror att ditt barn är i fara eller påverkas på något sätt. För att göra det har du en rad olika alternativ till ditt förfogande för att skapa denna framtida krigare.

Hur man blir sitt barns sköld

Givetvis kräver vissa konflikter i barnets dagliga liv att en vuxen kliver in för att lösa problemet vid roten. För att vara sitt barns sköld och nära dennes inre krigare behöver du bara genom barnet kraft.

Denna kraft kommer låta barnet tackla situationen för att lösa det på det bästa sättet. Men hur gör man?

  • Lär honom att älska sig själv. Idén är att främja självkänsla och säkerhet så att han känner sig både värderad och värdefull.
  • Lär honom att kräva respekt och sätta gränser. Det bästa är om ditt barn vet hur man tar kontroll över situationen, kan säga nej och kan uttrycka sina rättigheter på ett bestämt sätt. För detta är det möjligt att använda en serie övningar som ger barnet mer självsäkerhet.
Krigarkvinna med fågel
  • Låt honom lära sig att be om hjälp. Det är inte nödvändigt att lösa absolut allt ensam, för barn kan lära sig att lösa konflikter genom att se hur äldre personer agerar. I det här fallet är det inte dåligt att hämta en vuxen, utan raka motsatsen.
  • Vikten av att använda ens röst. Om barnet vill känna sig respekterat måste hon lära sig att använda sin röst för att försvara sig eller andra när hon förstår att de befinner sig i en orättvis situation. Därför blir bruket av fysiska hjälpmedel viktigt, precis som styrkan att undvika extrema situationer, såsom övergrepp eller fysisk aggression.

Att vara ditt barns sköld är att investera i framtiden

Vi talar inte om överbeskydd, utan råder dig endast att vara uppmärksam för att ge de nödvändiga verktygen och hjälpmedlen så att ditt barn lugnt kan tackla alla svåra situationer i framtiden.

Allt du behöver är kärlek, för det låter dig så frön av säkerhet, självkänsla och självsäkerhet. När dessa ovärderliga frukter har skördats kommer ditt barn ha en känsla för vad hon är värd som person, och kommer därmed höja huvudet för att ta alla strider.

Du kommer finnas där för att se din lilla kämpe utkämpa sina första bataljer, i syfte att hjälpa henne över alla hinder som kommer i hennes väg. Släpp inte hennes hand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.