Placera aldrig dig själv mellan dina barn och ditt ex

Placera aldrig dig själv mellan dina barn och ditt ex
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det borde inte finnas något som stör relationen mellan dina barn och ditt ex, åtminstone inte från din sida.

Oavsett vad orsaken till er separation var, oavsett hur bra eller dålig han är som man  – eller de brister som han, enligt dig, har –  så finns det ingen ursäkt för att sätta dig själv före det förhållande som dina barn har med sin far.

Om du och din partner inte längre är tillsammans bör du börja förbereda dina barn på att gå sina föräldrars separation till mötes på bästa sätt. Striden bör inte fortsätta mellan de två personer som de älskar mest i livet.

Uppfyll din roll som mamma. Du vill inte ta på dig deras pappas roll med.

Du som barnens mamma, som uppfostrar dem i ditt hem, är en av de viktigaste människorna som ansvarar för deras välbefinnande, men inte den enda.

Dina barns far (numera ditt ex) måste också ta ansvar för deras ekonomiska uppehälle, deras fysiska och mentala hälsa, deras utbildning och säkerhet.

Det kanske är ditt jobb att väcka dem varje morgon, laga frukost, se till att de är rena, håret är kammat och att de är ordentligt påklädda. Då kan det kan vara deras pappas ansvar att följa dem till skolan eller hämta dem vid slutet av dagen.

Separerad familj

Låt ditt ex, som barnens far, dela det ansvar du har. Medan du gör det, låt dina barn njuta av att tillbringa tid med sin pappa. Dina barn och ditt ex behöver varandra.

Du vill inte vara den enda personen som ansvarar för deras utbildning, omvårdnad och underhållning. Du vill inte vara deras enda källa till kärlek och kvalitetstid.

Om det inte påverkar deras hälsa, välbefinnande eller själva livet… Även om ditt ex inte är den bästa förebilden för dina barn, bör du inte komma med ursäkter eller förhindra att de och ditt ex är tillsammans. Om det är vad de vill.

“Barn har rätt till en far och en mor som kommer att vaka över deras omvårdnad. Som gör sitt bästa för att älska dem och uppfostra dem. Som fungerar som ett stöd och ger dem säkerhet och självförtroende att gå igenom livet.”

Bara för att ni bor i olika hem och det förhållande som ni en gång hade nu är slut, bör de barn ni delar inte lida av sin faders fysiska frånvaro. Alla barn har rätt att ha en pappa, särskilt pappan som inte längre bor hos dem.

Vad du och ditt ex måste göra för att gå framåt

Barn med skilda föräldrar

“Det bästa sättet att se till att barn inte drabbas av konsekvenserna av en skilsmässa är att få dem att känna sig trygga och älskade. Att ge dem den uppmärksamhet de behöver.”

Även om du och din partner är skilda och den person som varit din äkta man i åratal, nu bara är “dina barns pappa”, har du ingen rätt att sabotera förhållandet mellan dina barn och ditt ex.

Du ska inte vilja skada eller förolämpa den person du älskade i det förflutna. Än mindre framför era barn. Inte för någonting i världen.

Tänk på att även om ni inte längre ingår i en kärnfamilj, har ni ett gemensamt mål, en prioritet som håller er tillsammans livet ut.

Hitta ett sätt som du och ditt ex kan komma överens om. Allt för att behålla era barns känslomässiga stabilitet och lycka. Dessa riktlinjer kan hjälpa er:

  • Båda föräldrarna kommer att dela ansvaret för att uppfostra barnen.
  • Tala aldrig illa om varandra, särskilt inte inför era barn.
  • Bråka inte i era barns närvaro.
  • Ni två kommer att lyssna på era barns åsikter och känslor. De är det viktigaste.
  • Ni måste förklara för era barn och låta dem veta att även om ni är separerade, så älskar både du och ditt ex dem mycket. Ni kommer fortsätta att stödja dem och vara närvarande i deras liv.
  • Ni kommer aldrig att placera era barn i mitten av någon av de meningsskiljaktigheter som ni, som vuxna, har.
  • Ni kommer aldrig använda era barn som ett vapen för att skada varandra.

Mellan dina barn och ditt ex…

Det bör inte finnas något annat än kärlek, klar och öppen kommunikation, förtroende, respekt och beundran mellan dina barn och ditt ex. Vad du än kan göra för att förstärka detta, gör det.

“En far och mor måste alltid vara villiga att lägga undan sina meningsskiljaktigheter och att sätta sina gemensamma barn först.”


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.