Dagen du blir mamma ler livet mot dig

Dagen du blir mamma ler livet mot dig
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 04 april, 2018

Dagen du blir mamma omvandlas livet på många sätt och du kommer aldrig att bli samma person igen.

Trots alla hormonella förändringar som ger upphov till en berg-och-dalbana av känslor är det omöjligt att tänka att livet inte ler mot en.

Det är svårt att beskriva känslan av att vara en mamma för någon som inte själv har upplevt det. Kärleken kan vara så djup att den kan skapa en obeskrivbar känsla när du tänker på dina små.

Livet ler mot dig när du blir mamma, för du har skapat liv. Du fortsätter din egen existens, förlänger den utan ände och blir ansvarig för världens ättlingar.

Lyckan när du blir mamma

Varje upplevelse under de första åren av ett barns liv är fantastiska. Vissa tillfällen är mer allvarliga och andra mer avslappnade. Man upplever en viss ångest ibland, men alla moderskapets faser är fulla av ömhet.

Moderskapet är underbart; vi motiveras av någon som älskar oss, som behöver oss och som inte är rädd för att visa det. Våra barns leenden blir en anledning att leva. Vi finner näring för oss själva i den ojämförbara kärleken.

Var och en av våra barns framsteg reflekteras tillbaka till oss som mödrar. De visar att vi gör ett bra jobb. De motiverar oss också att arbeta hårt så att allt fortsätter att gå bra.

Det vi gör för våra barn behöver inte återgäldas och kommer aldrig köra slut på oss. De sömnlösa nätterna, rädslan, rutinen, kroppens förändringar och till och med förlusten av ens identitet… det är småsaker som ingen mamma egentligen bryr sig om.

Mor kramar dotter

Dagen för att bli mamma har kommit

När en kvinna föds är hon redan fysiskt förberedd för att bli mamma en dag. Hennes ägg föds med henne, och de växer och mognar tillsammans med henne.

Tyvärr föds inte alla med den naturliga förmågan att föda barn, men det hindrar dem inte från att bli mammor på något sätt.

Under normala omständigheter ska det inte finnas något som hindrar en kvinna från att få barn när hon vill, men det är inte alla som är mentalt förberedda för att improvisera.

Oavsett om man planerar att ha ett barn och förbereder sig mentalt eller inte är det alltid en spännande tid när man väl vet att barnet är på väg.

Den oundvikliga omvandlingen ger oss möjligheten att börja upptäcka och lära känna oss själva bättre.

Trots de svårigheter en kvinna kan ha med att acceptera sin graviditet är det viktigt att ge sig själv chansen att överväldigas av känslorna som kommer med det. Att vara en mamma kan vara svårt, men det är inget som din egen mages frukt inte kan hjälpa dig att handskas med.

Mor håller om dotter

Du blir en mamma med ett öppet hjärta

Moderskapet är en fantastisk fas i livet som aldrig tar slut, utan hela tiden fortsätter att utvecklas. Du är en mamma för alltid, och det är därför du måste vara beredd på varje skede av livet.

Dra nytta av tillfället och bli inte ledsen. Öppna ditt hjärta:

  • En mamma jobbar med ovillkorlig kärlek, inte för att hon är tvingad.
  • När du blir mamma ler livet mot dig.
  • Barnen kommer inte alltid vara på det sätt som du vill.
  • Ditt liv motiveras av dina barn, men du är en individ.
  • Om du älskar dem, låt dem flyga.
  • Var stolt över det du har skapat, men låt även världen upptäcka dem.
  • Döm inte dig själv, det behövs inte!
  • Låt dem komma ihåg dig med beundran och inte rädsla.
  • En mamma vet alltid, men det skadar inte att lyssna.

För en mamma är det lätt att kärleksfullt prata om sina barn, men det är inte lika ofta man hör barn uttrycka sin kärlek för sin mamma.

Tro inte att kärleken inte är ömsesidig! Tänk på allt förtroende du har fått efter att du blev mamma. Dina barn förlitar sig på dig med sina liv, sin mat, sin sömn, sina första steg, sina rädslor… och de visar att de har ett stort behov av dig.

Den som älskar dig mest kallar dig mamma och känner igen din röst och lukt även om tiden går.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.