12 tips för att sova bättre under graviditeten

12 tips för att sova bättre under graviditeten
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten genomgår din kropp ett flertal förändringar, och du önskar förmodligen att du kunde sova bättre. Det är därför vi vill dela med oss av en lista över hjälpsamma tips för att sova bättre under graviditeten.

Kom ihåg att vila och avslappning är viktigt; du har trots allt ett liv som växer inom dig!

1. Undvik att ta tupplurar under dagen. Under den första trimestern kommer du förmodligen känna dig extra trött. Att känna sig trött är vanligt och du kommer längta efter att krypa tillbaka under täcket, men försök att inte sova under dagen. Då blir det lättare att sova på kvällen.

2. Väg upp för sömnbrist du hade innan graviditeten. Många kvinnor blir gravida under perioder i livet när du redan har sömnbrist. För att sova bättre under graviditeten måste du väga upp för dessa sömnlösa timmar. Försök att gå till sängs tidigare och sova lite längre på morgonen.

Flicka kramar gravidmage

3. Minska din stress och ångest. Stress och ångest kan påverka både kropp och sinne, och därför hålla dig vaken på natten. Dålig sömnkvalitet kan leda till komplikationer under förlossningen. När du är trött och stressad kommer dina muskler bli trötta och inte ha flexibiliteten som krävs för förlossningen.

4. Använd ku ddar för att stödja vikten av din kropp. Oavsett vilken position du föredrar att sova i behöver du tillräckligt med stöd för att sova bättre under graviditeten. Placera kuddar runt din kropp tills du hittar en bekväm position.

5. Använd lavendelolja. Lavendel har en härlig doft som är avslappnande för kropp och sinne. Ett bra trick är att hälla en droppe eterisk lavendelolja på kudden. Du kan även lägga en kvist lavendel i örngottet. Doften kommer vara hela natten.

6. Drick inte för mycket vätska efter klockan 16. Gravida kvinnor får extra vikt som läggs på blåsan, vilket får dem att gå på toaletten oftare. Det är framförallt irriterande på natten. Undvik det genom att begränsa ditt intag av vätskor efter klockan 16 på eftermiddagen. Det ger kroppen tillräckligt med tid att göra sig av med överflödiga vätskor innan du går till sängs.

7. Ta varma bad. Fyll badkaret med varmt vatten. Det kommer inte bara hjälpa dig att slappna av, utan även få musklerna och cirkulationssystemet att förbereda sig på förlossningen.

Avslappnad gravid kvinna

8. Reglera ditt sömnschema. Även på helgerna borde du följa samma schema. Din kropp kommer anpassa sig till den dagliga rutinen och du kommer få vilan som krävs för att fungera hela dagen.

9. Sluta äta sådant som har en negativ effekt när du försöker sova. Försök att hålla dig borta från friterad mat eller livsmedel som är för kryddiga. Dessa kan ge svårigheter för matsmältningssystemet, vilket kan göra det svårare för dig att somna.

10. Ät små portioner under dagen. Om du fortsätter med vanan att äta tre vanliga måltider om dagen kommer du bli hungrig mellan dem. Det är mycket bättre att äta små mängder mat flera gånger om dagen. Det kommer garantera att matsmältningssystemet fungerar som det ska. Som en extra bonus kommer det även hjälpa dig att kontrollera din viktuppgång under graviditeten.

11. Håll dig borta från tobak. Om du röker måste du givetvis sluta med det om du blir gravid eller försöker bli det. Du ska dock även undvika indirekt kontakt med cigarettrök. Kvinnor som kommer i kontakt med cigarettrök löper högre risk att utveckla sömnproblem. Och låt oss inte glömma de andningssvårigheter som tobak kan producera.

12. Håll dig i rörelse. 30 minuters träning kommer stärka din kropp och underlätta förlossningen. Du kan ta promenader, simma eller göra lättare varianter av aerobics. Om du inte är van vid att träna kan du börja med bara fem minuter om dagen. Lägg till fem minuter på din rutin varje vecka tills du når 30 minuter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.