Min bebis slutar inte gråta!

Hur många gånger har du frågat dig själv varför din bebis inte slutar gråta? Det är otroligt frustrerande och stressigt, särskilt eftersom du vet att barnet behöver något men vet inte hur du kan vara till hjälp.
Min bebis slutar inte gråta!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många föräldrar undrar desperat varför deras bebis inte slutar gråta och vet inte vad de ska göra. Vi ska här försöka ge tips som kan hjälpa.

Bebisar uttrycker sig genom att gråta, men när de ständigt gråter prövar de ens tålamod och det kan vara svårt att se en väg ut.

Min bebis slutar inte gråta: Är det normalt?

En bebis gråtande kan vara hjärtskärande och kan göra det riktigt svårt att njuta av föräldraskapet. Du har säkert hört föräldrar säga: ”Jag kan inte sova för att min bebis gråter så mycket”, och så ser du att de är trötta och på dåligt humör.

Du kanske också har sett föräldrar som har gett upp helt, och menar att ”barn gråter, det är normalt”.

Även om barn använder gråt för att kommunicera vad de känner eller behöver bör de inte spendera sina dagar gråtande. När är det förståeligt och när är det överdrivet?

Alla bebisar är inte likadana, det visste du nog redan. Tänk också på att nyfödda har en tendens att gråta mer. Allt är helt nytt för dem och de förstår inte sina kroppar och känslor än.

gråtande bebis

Anledningar till varför ditt barn inte slutar gråta

Det första steget är att avgöra varför barnet gråter. En av de vanligaste anledningarna är koliksom har en rad symptom som magont, gaser, kräkningar, diarré och förstoppning. Det kan vara väldigt obehagligt för barnet.

Bebisar kan också gråta för att de är hungriga. Bröstmjölk är kanske inte tillräckligt för att mätta bebisen helt och den kräver därför välling. Fråga din barnläkare om råd angående detta.

En annan möjlig anledning bakom gråt är att bebisen kan vara känslig för höga temperaturer eller att kläderna är för snäva. Den kan kanske inte stå när blöjan är våt eller så är bebisen kanske bara mycket sömnig och kan inte sova så bra.

Visste du att vissa bebisar blir nervösa i miljöer som inte ger dem lugnet de behöver? Det är en vanlig anledning till gråt.

I så fall kan du tillgripa musikaliska tekniker för att lugna barnet eller ta med barnet ut i barnvagn eller i bilen. En förändring av miljön bidrar till mindre stress och ångest.

Alla bebisar är inte likadana. Tänk också på att nyfödda har en tendens att gråta mer.”

Min bebis slutar inte gråta och jag kan inte göra något åt det!

Det är ett vanligt problem, speciellt bland förstagångsföräldrar.Vanligtvis vet de inte hur de ska stoppa barnets gråtande och det gör dem givetvis oroliga.

Vad de kanske inte vet är att ångesten övergår till barnet, och att det kanske är därför som alla tekniker de försöker med inte hjälper.

det första steget är att mamma och pappa lugnar ner sig. Lämna bebisen med någon annan en stund och ta hjälp av meditation eller andningsövningar, gå ut ensam ett tag, drick lite te eller ta en tupplur.

oroliga föräldrar

När du känner dig lugn igen kan du ta bebisen i dina armar och hålla den mot bröstet så att den kan känna mammas eller pappas hjärta som slår.

Vissa rekommenderar att ta av dig tröjan för att få ut det mesta av hudkontakten. Dessutom kan vaggvisor, sång och smek hjälpa mycket.

Ett annat alternativ är avslappningstekniken ”The Hold”, uppfunnen av den amerikanska läkaren Dr. Robert HamiltonHåll barnet mot bröstet med en hand och luta det 45 grader försiktigt. Försök se till att barnets huvud inte lutar för mycket framåt.

Slutligen vagga barnet fram och tillbaka och rör på höfterna runt i en cirkel. Din lilla kommer förmodligen lugna ner sig på en gång (men självklart fungerar det inte med alla bebisar)!

Om du någonsin har sagt ”mitt barn slutar inte gråta” rekommenderar vi den här tekniken när du har uteslutit alla hälsoproblem och andra anledningar till obehag.

Din barnläkare kan hjälpa dig om det är ditt första barn och du inte vet hur du ska lugna honom eller henne. Tveka inte att fråga!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.