3 sätt att undvika kolik

3 sätt att undvika kolik
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Inget är lika jobbigt för en förälder som när ens barn gråter. Och det är en omedelbar effekt av kolik, som visar sig som ett pågående missnöje utan uppenbar orsak. Nedan har vi listat råd om hur man kan undvika kolik hos bebisar.

En av de största myterna angående kolik är att det bara drabbar barn som får ersättning. Det kan faktiskt också inträffa hos barn som ammas, även om komjölk producerar mer gaser i magen än vad bröstmjölk gör.

Oavsett vilken typ av mjölk får bebisen kramp i magen när den sväljer luft. Luften stannar kvar i bebisens mage och kan vara väldigt smärtsam. Obehaget ökar ofta på nätterna, vilket kan vara extra svårt för alla nya mammor.

Faktum är att läkare identifierar kolik som ett konstant gråtande i minst tre timmar om dagen, tre dagar i veckan under tre veckor hos ett annars friskt och välmatat barn.

Kolik är väldigt vanligt hos bebisar

Statistik från barnläkare bekräftar att orsaken till 30% av kolikfallen beror på gaser i magen. Mellan 15% och 40% av bebisar lider av kolik under de första fyra månaderna, men det går över av sig själv efter den fjärde månaden.

Hur bebisen äter är en av de avgörande faktorerna som avgör dess obehagskänslor. Amningspositionen både hos mamman och barnet, och vinkeln både på bröstet och flaskan, spelar roll. “Det är optimalt om mamman sitter lugnt och stilla, och att bebisen också sitter,” säger barnläkaren Libia Segura.

Segura beskriver kolik som en otröstlig gråt som blir värre under eftermiddagarna, kombinerat med spänd mage, utsträckta ben, hudrodnader och knutna händer. Alla symptomen är tydliga tecken på kolik.

undvika kolik hos bebisar

3 sätt att undvika kolik

Konstant omvårdnad av en nyfödd bebis kan vara utmattande. Därför är det vanligt att när man som förälder slutar mata ett barn som äntligen somnat inte vill göra annat än att låta det sova. Det är det första misstaget många gör.

Även om bebisen håller på att somna är det jätteviktigt att den rapar. Här beskriver vi tre olika tekniker som är väldigt användbara.

Klappa på ryggen

För att bebisen ska rapa är det viktigt att hålla bebisen så att magen lutar mot din axel. När den är i rätt position, klappa försiktigt på ryggen med baksidan av din rundade hand så hjälper du gasen att komma ut. 

Det är också bra att göra en uppåtrörelse med din hand när du klappar. På så sätt kommer gasen ut och bebisen fortsätter vara avslappnad i dina armar, vilket gör det lättare för den att somna efter att den har rapat.

Gör rörelser med benen

Efter att du har klappat bebisen på ryggen, om du känner på magen och den känns spänd, ihålig eller full av gas, är det bäst att lägga bebisen platt på rygg, till exempel på sängen. Sträck ut och tryck tillbaka båda benen samtidigt mot magen ca 10 gången.

Du kan också sträcka ut ett ben medan du böjer det andra, som om bebisen cyklar. Man kan också röra benen i klockans riktning.

Rörelsen stimulerar tarmarna och hjälper till att släppa ut gaserna som bildats när bebisen druckit mjölk. Det är samma sak som hälsosam träning vuxna kan göra efter en måltid för att hjälpa matsmältningen.

tips för rapning

Magmassage

En magmassage kan också hjälpa till att rapa ut gaserna som orsakar kolik. Du kan smeka magen i en uppåtrörelse eller göra cirkelrörelser. Faktum är att det är bevisat att en medurs roterande massage lindrar kolik.

Kolikmedicin

Om teknikerna inte hjälper barnet att få bort gaserna och lindra koliksmärtorna bör du kanske överväga medicinering.

Det bästa är att använda kolikmedicin som skrivs ut av familjeläkaren; den ges oftast innan bebisen matas. Medicinen hjälper till att mota bort och förhindra gas och koliksymptom.

Alla de tekniker som förebygger att din bebis drabbas av kolik bör göras regelbundet. Du kommer se resultat och din bebis kommer sova bättre, vilket gör att du kan möta dagen på gott humör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortega Páez E., Barroso Espadero D. Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013;  15 (23): 81-87. [En línea] Disponible en: http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000300009.
  • González, S; Brochet, C. Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). [En línea] DOI: 10.1016/j.rcpe.2015.10.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.