4 tips för att bylta på en nyfödd bebis

4 tips för att bylta på en nyfödd bebis

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2019

Är du gravid och kommer att föda barn i vinter? Läs dessa fyra tips på hur man bör bylta på en nyfödd.

Hur reglerar en nyfödd sin kroppstemperatur?

Nyföddas hud är mycket känslig. Den har ganska lite underhudsfett. Deras blodkärl ligger nära huden vilket möjliggör snabb värmeförlust. Receptorerna i barnets hud skickar meddelanden till hjärnan att kroppen är kall.

Nyfödda producerar värme primärt genom kemisk termogenes. Skakning, det främsta sättet ett barn kan generera värme på, är inte effektivt hos bebisar.

Nyfödda har ett speciellt och mycket effektivt sätt att reglera sin temperatur. Genom sin metabolism har nyfödda en fettvävnad som kan producera värme från kemiska reaktioner.

När den här fettvävnaden metaboliseras sprids värmen som producerats till blodkärlen. Därifrån överför blodkärlen den till resten av kroppen. Samtidigt kurar nyfödda ihop sig för att undvika värmeförlust.

Bylta på barn

4 tips för att bylta på en nyfödd bebis

1. Ett extralager

Fram till tre månaders ålder har de nyfödda svårt att reglera sin kroppstemperatur och förlorar därför värmen lätt. De har väldigt lite fett och rör sig lite.

Plötsliga temperaturförändringar är inte bra för ditt nyfödda barn. Försök att välja en aktivitet, bestäm hur länge den kommer att pågå och beakta om den kommer att ske i ett temperaturkontrollerat utrymme eller utomhus.

För att kunna bylta på din bebis rätt, är det en bra idé att ta med sig flera tunna lager istället för få tjocka lager. På det sättet kan man, om man går någonstans där det är väldigt varmt, ta av ett lager för att kyla ner sitt barn.

Att ta bort ett lager förhindrar en överdriven svettning, vilket gör att kläder blir våta. Våta kläder kan orsaka förkylning hos barn.

Därför är det en bra idé, som en tumregel, att ditt nyfödda barn alltid bär ett lager mer än du.

2. Klädmaterial

Nyföddas kläder ska vara av bomull och tyg som andas. Det möjliggör för barnet att svettas och orsakar inte allergier. Nuförtiden är ekologisk bomull bättre, av bra kvalitet och går lätt att hitta.

Den bästa typen av kläder är gjorda av bomull, ull, fleece eller sammet.

Kom ihåg att man bör undvika att kläder av ull kommer i direktkontakt med huden. Det kan vara mycket irriterande. Dessutom bör ditt barn inte andas in några ullfibrer i sin lilla näsa.

Det är också viktigt att ta bort alla etiketter eftersom de kan rispa eller irritera den nyfödda.

Påbyltat barn

3. Temperatur inomhus

Det är också viktigt att din bebis känner sig bekväm och trygg hemma.

Kom ihåg att den ideala temperaturen hemma är mellan 20 och 22 grader. Det är viktigt att ventilera väl i bostaden.

“Temperaturer är inte kalla eller varma, de känns bara varma eller kalla.”

-Anonym

Värme från värmare torkar ut barnets näsborrar, vilket kan försämra deras skyddande funktion mot mikroorganismer. Därför kan det vara en bra idé att fukta luften.

Man kan göra en hemgjord luftfuktare genom att placera några keramiska behållare med vatten ovanpå element.

4. Observera om ditt barn är varmt eller om det fryser

Om du är osäker på om ditt barn är tillräckligt påbyltat så kan du känna på dess hals eller rygg under kläderna och få en uppfattning om dess temperatur.

Det möjliggör också för dig att märka om barnets kläder är svettiga i vilket fall du bör byta på det omedelbart.

Händer och fötter är vanligtvis inte en bra indikator för att avgöra om ditt barn fryser eller är varmt. Särskilt små bebisar brukar alltid vara kalla eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur ännu.

Som vi har sett är det dåligt att ett nyfött barn är för varmt eller kallt. Du måste bylta på bebisen lagom mycket. Precis som med allt annat i livet måste man veta hur man ska hitta den perfekta balansen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.