Hur du inreder din bebis sovrum

Hur du inreder din bebis sovrum

Senaste uppdateringen: 12 september, 2019

Vill du veta hur du inreder din bebis sovrum? Barnet måste i sitt rum kunna känna sig tryggt och skyddat, utan rädsla för att något dåligt ska hända. Det är en unik och magisk plats där vuxna bara är gäster.

Det är inte lätt att omvandla ett enkelt rum till en speciell, drömlik plats. Många föräldrar oroar sig över att de i sina försök att inreda rummet försummar barnets säkerhet. Vassa hörn och lösa skruvar är bara några orosmoment!

Lyckligtvis finns det råd som kan vägleda dig när du inreder din bebis sovrum så att du kan skapa ett fantastiskt utrymme som samtidigt uppfyller ditt barns behov.

Vad behöver du för att inreda din bebis sovrum?

Spjälsäng

Det viktigaste i ett barns sovrum är helt klart spjälsängen. Välj den design som bäst passar just ert barns behov, samtidigt som den uppfyller kraven på säkerhet.

Se till att spjälsängen inte står nära ett eluttag, sladdar och kablar eller snören från till exempel persienner. Undvik att dekorera sängen med kuddar och mjukisdjur som kan innebära en kvävningsrisk. Ställ heller inte sängen under ett fönster eller bredvid ett element, då det kan överhetta bebisen medan han eller hon sover.

Sovrumsmatta

Om du har trägolv är en sovrumsmatta ett bra alternativ för att skapa en varm och hemtrevlig atmosfär. Vi rekommenderar mjuka material som gör det mysigt att vistas på mattan.

Flexibla möbler

Välj gärna möbler som har fler än en funktion. Barn växer snabbt, så det är värt att investera i möbler som kan anpassas efter barnens ålder. Några alternativ är en spälsäng som senare kan användas som barnsäng och ett skötbord som kan omvandlas till en byrå eller ett bord.

Det är bra att köpa möbler som redan från början har flera funktioner, som ett skötbord med förvaring för kläder eller leksaker.

ammande baby

Lampor och bra belysning

Lämplig belysning kan helt ändra atmosfären i ett rum. Välj lampor med mjukt ljus som hjälper barnet att vila. Belysning i glada färger kan distrahera ditt barn från att sova.

Se också till att lampan inte är för stark eller för dämpad. Många små barn har svårt att sova, men lågintensiv belysning kan hjälpa dem.

“Hur skönt det är att sova lugnt medan poplarna susar och vattnet viskar i fjärran!”

– José Zorrilla

Spegel

Det kan verka lite banalt, men det är bra att ha en spegel i ditt barns rum. Den spelar en grundläggande roll för hur ditt barn bekantar sig med sin egen kropp. För att undvika olyckor är det säkrast att välja en spegel av plast.

Om du hänger spegeln på väggen i lämplig höjd bör det inte vara något problem. Om du emellertid väljer en spegel som måste placeras närmare golvet är det bäst att inte lämna barnet ensamt med den när han eller hon leker på golvet.

En soffa eller fåtölj för föräldrarna

Uppenbarligen är rummet inte uteslutande för barnets skull. Ni som föräldrar kommer också att tillbringa mycket tid här, med att mata, vagga och leka med barnet.

En soffa eller skön fåtölj bredvid spjälsängen möjliggör för lugna stunder. Ni kan vara med ert barn medan ni slappnar av, läser eller till och med jobbar.

Sängmobil

För väldigt små barn är en sängmobil den bästa leksaken. Den hänger över spjälsängen och snurrar med glada färger och mönster för att underhålla barnet.

Det finns otaliga modeller. Flertalet har djur eller andra iögonfallande föremål som snurrar runt.

baby skrattar mot mobil

Babymonitor

Om ert sovrum inte ligger bredvid barnets rum kan ni behöva en babymonitor. En av sändarna ställer ni i ert sovrum och den andra i närheten av spjälsängen, så att ni vet när barnet gråter. En monitor kan också vara bra om ni har flera våningar hemma och vill hålla lite koll medan barnet tar en tupplur.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.