Hur ska din bebis spjälsäng se ut?

Hur ska din bebis spjälsäng se ut?
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Din bebis spjälsäng ska vara säker och bekväm. Barnläkare rekommenderar att spjälsängar ska vara breda, bekväma, stabila och uppfylla alla säkerhetsföreskrifter. Formen spelar ingen roll så länge det är säkert för barnet.

Att inreda din bebis rum kan vara väldigt spännande. Många föräldrar ägnar mycket tid och energi på att dekorera rummet.

När det gäller att välja en spjälsäng, bör den emellertid uppfylla vissa säkerhetsföreskrifter. Det är viktigt att hålla flera saker i åtanke för att garantera ditt barns säkerhet.

Till exempel bör din bebis spjälsäng stå i en del av rummet som är skyddat från överdriven värme och kyla. Den bör också vara på tillräckligt stort avstånd från fönster för att undvika exponering för drag. Din bebis spjälsäng ska inte stå under tunga tavlor eller hyllor.

Det är viktigt att hålla föremål som kan falla borta från din bebis spjälsäng. Leksaker ska inte heller vara i spjälsängen.

En annan sak att tänka på är kvaliteten på den lack eller färg som din bebis spjälsäng är målad med. Se till att de inte är giftiga.

Din bebis spjälsäng ska vara säker

Den ska ha en minsta inre höjd på 60 centimeter mellan den djupaste punkten och räckets högsta punkt.

barn i spjälsäng

Om den har stänger ska mellanrummet mellan dem vara mellan 4,5 och 6,6 centimeter. Detta kommer att förhindra att barnet fastnar med  huvudet eller någon annan lem mellan dem. Du kan lätt testa med en burk läsk. Om burken kan få plats mellan spjälorna är mellanrummet för stort.

Den kan ha två eller flera hjul, av vilka du måste kunna låsa minst två så att sängen står fast.

Spjälsängen kan vara gjord av latex, trä eller annat material. Dess tjocklek kan variera mellan 8 och 15 centimeter.

Det får inte finnas ett mellanrum som är större än 2 cm mellan madrassen och kanten på spjälsängen.

Madrassen bör också vara åt det hårdare hållet. Detta kommer att förhindra att barnet sjunker in i den för mycket. Det ska också vara lätt att tvätta och inte på andra sätt hindra andningen.

Madrassen ska ha en lämplig storlek i förhållande till spjälsängen. En liten madrass kan lämna luckor där barnets armar eller ben kan fastna.

Barnläkare rekommenderar också att lägga ett skydd över madrassen. Det finns skydd som skyddar mot kvalster och hypoallergena skydd att köpa på apotek.

Kuddar är inte alls rekommenderade förrän vid 2 års ålder eftersom de ökar risken för kvävning. Efter 2 års ålder kan du använda platta kuddar.

Sovande bebis

Spjälsängens placering

Placera aldrig din bebis spjälsäng i närheten av föremål som kan falla, och du bör inte bädda dem med band eller snören eftersom de kan utgöra en risk för barnet. Leksaker bör du förvara utanför spjälsängen för att förhindra att barnet skadar sig på dem.

Föräldrar bör bestämma om barnet ska sova i samma rum som de gör eller om de ska sova i ett eget rum. Vissa föräldrar väljer att sova i samma säng under de första månaderna av barnets liv.

Det är mycket viktigt för barnet att sova nära föräldrarna under de första månaderna. Detta gör det möjligt för föräldrar att vara där snabbt i händelse av att något går fel, till exempel om barnet slutar andas, kräks eller får feber.

Om du ska använda en babymonitor är det bäst att använda trådlösa enheter. Mellan 2004 och 2010 mottog United States Securities and Exchange Commission sju rapporter om spädbarn som strypts med monitorkablar.

“Du kommer att se min kropp bli en vagga för ditt drömbarn som kommer att bli fött.”

-Laura Victoria, poet, journalist och colombianska diplomat-

Sängkläder är också viktigt.

Att undvika kuddar före två års ålder kan också minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Helst bör barnet sova på en madrass som är täckt av ett justerbart lakan.

Användningen av tunga filtar, täcken och mjuka gosedjur bör också undvikas när barnet sover eller är ensam i spjälsängen.

Det finns också spjälsängar som gynnar hud-mot-hudkontakt. Andra konvertibla modeller finns tillgängliga bland barnmöbler, som blir till byråer, lådor eller skrivbord när barnet inte längre behöver spjälsängen.

Föräldrar bör se till att spjälsängen uppfyller internationella säkerhetsstandarder. Det är också viktigt att övervaka hur barnet sover när du lägger ner honom eller henne i spjälsängen.

Experter rekommenderar att du lägger barnet på rygg när han eller hon tar en tupplur och när de går och lägger sig på natten. Detta rekommenderas speciellt när barnet är yngre än ett år.

När barnet är lite äldre och redan kan vända sig på mage kan du ge dem lite mer frihet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.