Varför vaknar min bebis alltid gråtande?

Som mammor tvingas vi ofta vakna under natten för att trösta våra gråtande barn. Du kan lära dig identifiera orsakerna och tillämpa några effektiva strategier vi kan använda för att ge dem den tröst de behöver.
Varför vaknar min bebis alltid gråtande?
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Föräldrar behöver ofta stiga upp på natten för att hjälpa sina gråtande bebisar. Om du är en av dem så kanske du undrar, “Varför vaknar min bebis alltid gråtande?” Det finns faktiskt många svar på den här frågan.

Bebisar har en sömnfas som sömnexperterna kallar REM. Denna typ av sömn kan även ses hos vuxna, men hos barn är cyklerna kortare. Därför tillbringar barn flera timmar i de lättare sömnfaserna, icke-REM. Detta är en primitiv överlevnadsmekanism, eftersom det har lättare att vakna till om de är i fara.

Dessutom kan barnens temperament och vanor också påverka hur de sover.

Spädbarn vaknar även fler gånger eftersom de behöver något att äta och för att de är hungriga. Men efter 3 månaders ålder kan de gå längre perioder utan att gråta på grund av hunger och törst.

Det finns, emellertid många anledningar till att barn kan vakna och gråta på natten. De kan vara obekväma på grund av deras miljö eller fysiska tillstånd. Med tiden kommer föräldrarna att lära sig att känna igen varför deras barn gråter.

Men vi kan läsa på om de vanligaste orsakerna. På det sättet blir det lättare att förstå varför vårt barn kanske vaknar till så ofta.

Varför vaknar min bebis alltid gråtande?

Gråt är det sättet på vilket barn kan locka till sig sina föräldrars uppmärksamhet. Det är deras naturliga reaktion för att söka mamma eller pappa och att känna sig trygga på. Om de har något behov eller en önskan är gråt deras primära sätt att uppfylla den på.

Om du är en förälder som säger, “Min bebis vaknar alltid gråtande!” Lägg här märke till de vanligaste orsakerna. På så sätt kan du hitta en snabb och praktisk lösning i vardagen.

Gråtande spädbarn


Separation

Spädbarn vet inte att de är på ett säkert ställe. Att vara skild från sin mammas värme gör dem klarvakna så att de kan leta efter mammas skydd. Därför vaknar de och gråter omedelbart när de inser att de är separerade från sina föräldrar.

Dagliga rutiner med långa sömnperioder

Om barn tillbringar mycket tid med att sova under dagen, kommer de att känna sig mindre trötta på natten. Detta håller dem aktiva när de borde slappna av för att somna.

Mot slutet av dagen vill de få sina föräldrars uppmärksamhet och närhet. När de inser att de inte klarar av det, börjar de gråta för det.

Spädbarn gråter när de är hungriga

Under dagen vänjer sig deras mage vid att få mat hela tiden utan ett fast schema om de ammas fritt. Därför kommer de på kvällen att försöka få mat lika ofta. De hoppas kunna upprätthålla samma matningsrutin.

Vi måste se till att de får i sig tillräckligt med mat vid slutet av kvällen. På det sättet kan de vila utan att känna sig hungriga. Dessutom kan du börja dra ut på tiden mellan matningarna.

Att vara skild från sin mammas värme gör dem klarvakna så att de kan leta efter mammas skydd.

Blöjan behöver bytas på natten

Om barnen är vana vid att byta blöja så fort de känner av minsta lilla förändring eller fukt, så kommer de att förvänta sig det också på natten. Känner de minsta lilla obehag, så väntar de inte på att låta blöjan absorbera det, utan de börjar att gråta med detsamma.

De kommer att gråta så att vi kan byta på dem och få dem att känna sig torra och sköna igen.

Mamma tröstar gråtande barn


Vad ska jag göra om min bebis alltid vaknar gråtande?

Det första att komma ihåg är att om de vaknar gråtande ska vi försöka att hålla miljön lugn och fridfull. På så sätt kan de lätt somna om igen.

Leta inte efter leksaker för att roa barnet. På natten koncentrerar du dina ansträngningar på att få det att sova lugnt.

Det är viktigt att inte hålla det eller börja leka lekar. Det vill så gärna se dig, och det är frestande att vilja göra det.

Gå långsamt in i rummet, prata i en dämpad röst och lägg försiktigt en hand på ditt barns huvud. Målet är att få det att slappna av och hjälpa det att somna om.

När du vet att din bebis inte gråter för att någonting är fel så lämna rummet. Gör inte misstaget att lägga dig att sova där eller ta med dig barnet till ditt rum.

Om ditt barn börjar gråta igen, gå inte omedelbart in till barnets rum. Vänta lite. När det förstår att du inte kommer in, kan det somna om själv. Om det inte händer så går du förstås in och tröstar det.

Den främsta orsaken till att barn vaknar är att de inte har goda sömnvanor. Försök därför att rätta till det som du behöver i din rutin så att du och din bebis får tillräckligt med sömn. Kom ihåg att för att barn ska kunna växa så behöver de massor av sömn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.