Hur får du ditt barn att sluta gråta snabbt

Gråt är det enda sättet bebisar kan uttrycka sig på. Som föräldrar måste vi försöka lista ut varför våra små gråter och göra vad vi kan för att lugna dem och få dem att sluta gråta. Ömhet, omvårdnad eller en promenad, är några av de bästa medicinerna för en gråtande bebis.
Hur får du ditt barn att sluta gråta snabbt

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Det finns ingen magisk lösning för att få ett barn att sluta gråta snabbt. Men det finns en del olika metoder som har blivit väl beprövade och är rekommenderade av föräldrar och barnläkare. Metoder, tekniker och vanor som du kan prova på själv.

Ankomsten av ett nytt tillskott till familjen ger upphov till stor glädje. När du hör din lilla gråta, är det normalt att du vill ta upp henne och trösta henne med detsamma för att få henne att sluta gråta. Men du kan redan i ditt huvud höra kommentarer som “låt henne gråta ut” från vänner och familj.

Kom ihåg att ditt barn är helt beroende av dig för att tillfredsställa sina behov. När ditt barn gråter, låter han dig veta att han behöver dig.

Anledningar till att ditt barn gråter

Som föräldrar, särskilt förstagångsföräldrar, står vi inför en stor uppgift: Att lära oss att tolka vårt barns signaler. Det finns många orsaker till att ditt barn gråter:

 • Hunger: Det här är det vanligaste motivet, och kanske det enklaste att lösa – låt bara din lilla amma eller förbered en nappflaska med ersättning.
 • Gaser i magen: Gaser i barnets mage kan få honom eller henne att gråta ofta.
 • Smutsig blöja: Obehag orsakat av en våt eller nedsmutsad blöja kan göra din bebis upprörd, och hans tårar är ett sätt att få din uppmärksamhet på.
 • Trötthet: Ibland har barn svårt att somna trots att de är trötta. Som ett resultat blir de irriterade och kan ha det svårt att sluta gråta.
 • Önskan att hållas nära: Det är normalt – och friskt – för barn att söka din uppmärksamhet och fysiska kontakt och att gråta för att få det.
 • Temperaturförändringar: Barnet kommer att uttrycka sitt obehag över dessa förändringar genom att gråta.
 • Tänder: Om ditt barns tänder håller på att växa fram, får trycket och tandsprickningen tandköttet att ömma. Och det här medför naturligtvis tårar.
 • Hälsa: Om ditt barn inte mår bra så kan det vara ett resultat av feber som orsakas av virus- eller bakterieinfektioner. Om så är fallet kan gråten vara annorlunda än vanligt, så du måste veta hur man känner igen den typen av gråt när det inträffar.
Bebis med grå mössa gråter

Vad ska du göra om din bebis inte vill sluta gråta?

Listan ovan beskriver de vanligaste orsakerna till ett barns tårar. Men kom ihåg att barn ibland gråter utan någon uppenbar anledning.

Trots detta kan en förälder lära sig att lugna ner sitt barn. För det mesta behöver du bara lyda din mammainstinkt.

Här är en lista med några grundläggande tips som alla mammor bör känna till för att lugna sin gråtande bebis:

 • Vagga din bebis: Utan tvekan finns det ingenstans din bebis hellre vill vara än i dina armar. Bara att känna din beröring och doften av din hud ger din bebis en känsla av trygghet.
 • Gå en promenad eller ta en liten tur: Oavsett om det är runt huset eller runt kvarteret, kommer känslan av rörelserna och den visuella upplevelsen att lugna ditt barn. Ibland behöver din bebis lite mer underhållning, så du kan försöka ta en tur i bilen. Var dock försiktig – även om det här är en mycket effektiv metod, kan det också bli en dålig vana.
 • Massage: Dina kärleksfulla händer och lite fuktkräm är det perfekta motgiftet för ditt barns gråt.
 • En ny famn: Tro det eller ej, din bebis gillar också att experimentera. Medan din famn alltid kommer vara hans favorit är det normalt att barnet vill prova nya upplevelser. Att spendera lite tid i någon annans famn kan vara det som gör tricket.
 • Dina hjärtslag: För att hjälpa ditt barn att sluta gråta, lägg ner henne på ditt bröst och lägg dig ner så att hon kan känna dina hjärtslag. Denna position gör det möjligt för din bebis att känna din värme och ditt skydd. Det kommer dessutom att påminna henne om hur det var att vara i din livmoder och det kommer att lugna henne.
 • Amma: Amning är en felfri naturresurs. Genom att amma din bebis kommer han att känna en total anknytning till dig och njuta av att se dig i närbild. Medan ni blickar in i varandras ögon, kommer er relation att fördjupas.
Spädbarn gråter

Ytterligare råd för att lugna en gråtande bebis

Som en förälder som lär känna ditt barn mer och mer varje dag, har du alltid ett ess i rockärmen.

Kanske ditt barn gråter och du inte kan hitta anledningen till varför, och du har redan testat alla tidigare förslag.

Varför tar du inte med din bebis på en utflykt och tillbringar lite tid tillsammans med den?

Berätta för ditt barn om allt ni gör. Visa din lilla något nytt och intressant. Det kan vara en målning, en blomma eller det som finns på andra sidan fönstret.

Du kan också försöka ta av din bebis blöja under några minuter.

Detta kommer att ge din lilla en känsla av frihet och låta honom uppleva något nytt. Det kan vara precis vad din bebis behöver för att lugna ner sig.

Det finns ingen magisk lösning för att få ett barn att sluta gråta snabbt. Men det finns en del olika metoder som har blivit väl beprövade och är rekommenderade av föräldrar och barnläkare. Metoder, tekniker och vanor som du kan prova på själv.

Slutligen, om din bebis inte är hungrig, trött eller sjuk, då kanske den bara är uttråkad och behöver en paus.

Även vid denna späda ålder går din bebis genom en process där hon behöver uppleva nya saker.

Därför hjälper de här enkla tipsen dig att lugna din bebis enkelt och naturligt. Kom ihåg att den bästa lösningen du kan erbjuda ditt barn är alltid en mammas kärlek.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Various authors. Simple ways to calm a crying baby and have a more peaceful night’s sleep. 2013. [Online].
 • Douglas, Pamela & Hill, Peter. (2011). The crying baby: What approach? Current opinion in pediatrics. 23. 523-9. 10.1097/MOP.0b013e32834a1b78.
 • Soothing a crying infant. Safe Children and Healthy Families are a Shared Responsability. [Online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.