Metoder för att lära din bebis att sova genom natten

Det finns många sätt att lära din bebis att sova genom natten. Du måste ha tålamod för att kunna skapa goda rutiner.
Metoder för att lära din bebis att sova genom natten
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2018

Att lära en bebis att sova genom natten är svårt för de flesta föräldrar. Varje barn är unikt, och familjer måste anpassa teknikerna de använder till det egna barnets behov.

Ibland kan du till och med finna att motsatta tekniker kan vara effektiva under olika tidsperioder.

I allmänhet rekommenderar specialister att man inför sovrutiner för en bebis under dess fjärde månad i livet. Den rätta tiden kan dock variera från fall till fall.

Vissa bebisar sover flera timmar i rad från en mycket ung ålder medan andra har svårare för det.

Allmänna råd för att hjälpa din bebis att sova genom natten

Det finns två helt motsatta teorier med avseende att hjälpa ditt barn att få en god natts sömn.

Först bör du bekanta dig med några vanliga tumregler som kan hjälpa ditt barn att utveckla goda sömnvanor.

 • Hela familjen ska vara överens om vilken metod som ska användas. Om en mamma bestämmer sig för att låta barnet gråta i några minuter borde ingen annan gå för att plocka upp hen.
 • Upprätta specifika sovtider och håll fast vid det schemat. Annars blir ditt barn alldeles för trött vid sänggåendet och har då svårare för att slappna av.
 • Upprepa samma rutin varje kväll före sänggåendet. Det kan innebära att ge ditt barn ett bad, läsa en bok, sjunga en sång, massera ryggen, etc.
 • Försök få ditt barn att somna tidigt. Om du väntar för länge blir hen för irriterad och får svårt att somna.
 • Undvik bråk mellan vuxna eller syskon runt sänggåendet eftersom små barn kan påverkas av denna spänning.

Experter undersöker konstant metoder och diskuterar de bästa förutsättningarna för att lära ett barn att sova genom natten, men de har fortfarande inte kommit överens. Det beror på att det inte finns något som passar precis alla.

Vissa föräldrar får de bästa resultaten med en viss teknik medan andra familjer är nöjda med andra.

Hur du kan få din bebis att sova genom natten

Metoder för att lära din bebis att sova

 • Somna utan gråt

Det är säkert det mest önskade scenariot för alla föräldrar. Det är svårt att se sina barn gråta, oavsett anledningen.

William Sears är en barnläkare som grundade The No-Cry Sleep Solution (på svenska “somna utan gråt“). Han baserar sina idéer på konceptet att barn ska associera sömn med positiva erfarenheter och känslor.

Om din bebis lyckas associera sömn med värme och kärlek kommer hen att kunna sova lugnt genom natten.

Enligt metoden ska du ta din bebis till sängen så fort hen håller på att börja somna till. Försök att undvika även de mest tysta ljuden. Vagga barnet om det behövs.

Ge en napp eller flaska medan du mjukt stryker barnet. Det är viktigt för att hen ska känna sig trygg – något som är en mycket viktig del av metoden.

Ett annat förslag är att föräldrarna ska sova tillsammans med barnet. Det som betyder mest är att barnet associerar detta ögonblick med komfort och säkerhet.

Metoden tar lång tid och undervisningen sker i en gradvis takt. Långsamt börjar ditt barn att vakna mindre ofta under natten och att gå och lägga sig blir en trevlig upplevelse.

“William Sears bekräftar att om en bebis lyckas associera sömn med värme och kärlek kommer hen att kunna sova lugnt genom natten.”

 • Gråt ut-metoderna

I den andra änden av spektrumet finns de som hävdar att man måste låta ett barn gråta för att det ska lära sig att sova genom natten på egen hand. 

Med denna metod anpassar sig barnen till sovrutinerna mycket snabbare. Processen kräver dock en hel del tålamod och disciplin.

Läkaren Richard Ferber bekräftar att ett barn måste lära sig att lugna sin egna rädsla för att lära sig att sova genom natten. För att uppnå det ska barnet placeras i en spjälsäng medan hen fortfarande är vaken.

Om barnet börjar gråta kan du gå fram och ge några smekningar på ryggen utan att plocka upp hen. Sedan ska du lämna rummet.

Att låta ditt barn gråta i några minuter leder inte till några skador. Att se sin mamma eller pappa kommer få barnet att känna sig tryggt. Efter några tårar kommer ditt barn att somna.

Bebis som sover
 • Fading-metoden

Den här metoden är en mittpunkt mellan de två föregående. Målet är att lära barnet att lugna sig, men på ett mer gradvist sätt.

Barnet ska läggas i sängen medan hen fortfarande är vaken och en förälder ska stanna vid barnets sida tills hen somnar.

Bit för bit ska föräldrarna placera sig längre bort från barnet, eller spendera mindre tid vid sidan. På så sätt vänjer sig barnet vid att somna på egen hand, utan att behöva sällskap.

Det finns oändliga sovmetoder och specialister som erbjuder ett brett utbud av råd. Det viktigaste är emellertid att föräldrarna är tillräckligt flexibla för att växla mellan en eller flera metoder om det behövs. 

“Fading-metoden är en mittpunkt mellan de två föregående. Målet är att lära barnet att lugna sig, men på ett mer gradvist sätt.”

En teknik kan fungera med ett barn men inte med ett annat. Det handlar om att se vad som fungerar för er och inte bli överväldigad. Förr eller senare får ni resultaten ni vill ha.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
 • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
 • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
 • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
 • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.