Vad ska vi göra när våra bebisars sovvanor är ur led?

Är din bebis vaken hela natten? Få din lilla att acceptera ditt schema med följande tips för att ändra hans eller hennes sovvanor.
Vad ska vi göra när våra bebisars sovvanor är ur led?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

När våra bebisars sovvanor är ur led kan vi vidta åtgärder för att lösa problemet så snart som möjligt.

Föräldrar oroar sig ofta mycket om huruvida deras barn får tillräckligt med vila. Även om det är normalt för nyfödda att vakna ofta på natten till att börja med, bör de börja anpassa sig till mer normala sovvanor med tiden.

Under de första veckorna i livet är nyfödda endast vakna ca 5 till 6 timmar per dygn. Det är normalt för dem att vakna flera gånger under natten, och de kommer inte alltid till ro med detsamma igen.

När dagarna blir till veckor och månader, ökas antalet timmar din bebis tillbringar i vaket tillstånd gradvis.

När barn når sitt första år är de vanligen vakna ca 14-15 timmar varje dygn.

Föräldrarna kan emellertid förlora mycket sömn på grund av förändringar i sina bebisars sovvanor.

Om detta fortsätter under en längre tid eller återupptas senare i tidig barndom, är det viktigt att föräldrarna tar sig an problemet.

Annars kan det påverka barnets välbefinnande och familjens välmående.

Betydelsen av vila för spädbarn

Att få tillräckligt med vila är en nyckelfaktor i en persons hälsa och det är ingen ny upptäckt. Och det är helt sant även när det gäller spädbarn.

Det finns tre grundläggande anledningar till att vila är särskilt viktigt under ett barns första år i livet.

För det första så stimulerar vila aptiten. Vidare är den tid ett barn spenderar sovandes viktig för att sinnet ska säkra den kunskap som ackumulerats den dagen.

Slutligen producerar kroppen hormon som ansvarar för barnets tillväxt när det sover.

Naturligtvis är det oerhört viktigt att du ger ditt barn de rätta förutsättningarna för att hjälpa henne att få tillräckligt med sömn.

Detta inkluderar mammas ömma närvaro, skapandet av goda vanor och rutiner samt andra faktorer som vi kommer att förklara nedan.

Spädbarn skriker

Så här åtgärdar man problemet när bebisars sovvanor är ur led

Om din bebis sover på dagen och är vaken på natten, har du definitivt ett problem.

Detta kan ge mycket negativa konsekvenser för din egen hälsa, och det är inte heller bra för ditt barn. För det första eftersom denna rytm inte ger några fördelar för dig och din bebis.

För det andra eftersom dagsljus och ljud lätt kan störa din bebis vila. Därför är sömnen som din bebis får under dagen mindre fördelaktig på grund av dessa avbrott.

Därför är det bäst att förekomma problemet och skapa hälsosamma sovvanor från en tidig ålder.

Här är några tips som hjälper oss att uppnå våra mål för våra bebisars sovvanor.

Tänd lamporna under dagen

Även när ditt barn sover, försök hålla rummet mindre mörkt än under natten.

På så sätt kommer din bebis kropp inte att förväxla natt och dag och den kommer att frisläppa mindre melatonin under dagen. Melatonin är hormonet som är ansvarigt för att reglera sömncyklerna.

Samtidigt försöker du dämpa belysningen på natten och ha en lugn och rofylld miljö. Detta kommer att skicka en signal till ditt barn att det är dags att vila.

Mata ditt barn på kvällen

För att förhindra att barnet vaknar upprepade gånger under natten på grund av hunger, se till att det äter ordentligt på kvällen.

Om din lilla sover mycket dagtid så ta tålmodigt och försiktigt upp henne och försök att hålla henne vaken, stimulera henne och lek med henne.

Självklart bör du aldrig tvinga ditt barn att äta. Men med tanke på att nyfödda brukar äta varannan eller var tredje timme, är det troligt att din bebis kommer att äta när den ges tillfälle.

Detta kommer också att leda till att dina bröst producerar mer mjölk, vilket i sin tur betyder att ditt barn kommer att äta mer lugnt. Detta är fördelaktigt eftersom barn är mer benägna att få kolik och gas när de äter för fort och oroligt.

Det finns tre grundläggande anledningar till att vila är särskilt viktigt under ett barns första år i livet. För det första stimulerar vila aptiten. Vidare är den tid ett barn spenderar sovandes viktig för att sinnet ska säkra den kunskap som ackumulerats under dagen. Slutligen, när ett barn sover, producerar kroppen hormoner som är ansvariga för hennes tillväxt.

Låt inte ditt barn sova under dagen

När din bebis blir äldre, tillbringar han fler och fler timmar i vaket tillstånd under dagen utan att det påverkar hans aptit. Det här är något du kan använda till din fördel.

Det betyder att du får bestämma hur många gånger ditt barn får sova och när han istället bör vara vaken.

Se därför till att din lilla sover djupt så lite som möjligt på eftermiddagen.

Om dina barn fortfarande tar tupplurar, bör de inte vara längre än två eller tre timmar, beroende på hur föregående natt var.

Om barn sover för mycket på eftermiddagen är det garanterat svårare att sova gott på natten som följer.

Bebisars sovvanor kan vara ur led

Skillnad mellan natt och dag

Att lära dem att skilja mellan vad som är dag och vad som är natt är ett viktigt sätt att reglera bebisars sovvanor.

För att göra det kan du vänja ditt barn att vissa aktiviteter sker på vissa tider på dagen. Till exempel kan du ta ut ditt barn på en promenad varje eftermiddag för att få lite frisk luft och solljus.

På kvällen bör du välja mer avslappnande aktiviteter som bad, böcker och kramar. Om du är tålmodig och konsekvent ser du snart hur ditt barn anpassar sig till en sömnrutin.

Om du anammar en bra rytm i ditt familjeliv kan du anpassa ditt barns sovvanor till den.

Inte bara kommer din lillas cirkadianska klocka att justera sig lite i taget, utan även du som förälder kommer också att få mer vila.

Din ökade energi och ditt förbättrade humör kommer att ha en positiv effekt på alla aspekter i ditt barns liv.

Nu vet du. Med hjälp av goda vanor, korrekt exponering för solljus och regelbundna matningar, kan du hjälpa till att justera ditt barns sovvanor.

Om vi tillämpar dessa råd i praktiken, kommer vi inte längre ha några problem med våra bebisars sovvanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.