Barn som lägger sig sent lider större risk för sjukdomar

Är vi för stränga mot våra barn när vi skickar dem i säng tidigt? En studie har visat att barn som går och lägger sig sent har en tendens att drabbas av fler sjukdomar.
Barn som lägger sig sent lider större risk för sjukdomar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 29 september, 2019

Oroar du dig för att ditt barn lägger sig sent? Vi ska berätta vilka konsekvenser det kan ha.

Idén att skicka barn i säng tidigt är inte ett modernt påfund. Det har gått från generation till generation och idag har vi fortfarande ett starkt argument för att fortsätta göra det.

Den pediatriska psykiatern José Ferreira Belisario menar att det tidigare var mycket lättare för barn att gå och lägga sig tidigt. På senare tid har det tyvärr blivit mycket svårare.

Den dåliga vanan leder till problem med uppmärksamheten, ångest och andra sjukdomar, och påverkar därför i stor utsträckning våra barns framtid.

Kan man ändra på vanan?

Självklart, men det kräver en betydande insats från hela familjen. Om du vill förändra ditt barns vanor måste du ändra hela familjens rutiner.

Om barnet fortfarande kan höra stoj och stök hemma från folk som tittar på TV, och kan se ljuset från starka lampor och andra apparater, tror det att det är dags att leka och inte sova.

sovande barn

Några rekommendationer från José Ferreira Belisario för att hjälpa ditt barn att somna tidigare

1. Få det att verka som om ni alla lägger er samtidigt. Även om föräldrarna inte ska sova på riktigt, skapa ett scenario där de verkar göra det.

2. Läs sagor innan sängdags. Man har visat att barn som är vana vid att lyssna på en saga innan läggdags inser att sänggåendet närmar sig och därför slappnar av.

3. Använd belysning med gul eller röd färg. Psykiatern rekommenderar också att belysningen i huset ska ha en gul färg, eftersom det är avslappnande och stimulerar sömn.

4. Stör inte barnets sömn. Undvik till varje pris att ha mobiltelefoner med ljud på i närheten av ett sovande barn. Det kommer oundvikligen alltid ett sent meddelande som kan väcka barnet.

5. Sport och fysisk aktivitet hjälper barn att sova. Det gör dem tröttare och får dem att vilja gå och lägga sig tidigare.

“Det har aldrig funnits ett barn så sött att mamman inte ville stoppa det till sängs.”

-Emerson-

Påverkar tillväxthormonet

Den pediatriska psykiatern José Ferreira Belisario menar att barn bör gå och lägga sig tidigt på grund av att tillväxthormonet är som mest aktivt i den fjärde sömnfasen.

Om barnet lägger sig för sent verkar därför barnets tillväxthormon mycket mindre effektivt.

Hur kom man fram till detta resultat?

För att få fram resultatet utfördes en studie som jämförde hjärnbilden av barn som går och lägger sig tidigt mot barn som går och lägger sig sent.

Barnen fick göra ett matematisk test och de som lade sig tidigt klarade av betydligt fler uppgifter än de som lade sig sent.

Studien konstaterade att barn som sover mindre har ett sämre arbetsminne och klarar av färre problem.

Mindre benägna att få Alzheimers

Dessutom tillade han att barn som lägger sig tidigt är mindre benägna att drabbas av Alzheimers när de blir äldre. Det beror på att sjukdomen bromsas av sömn och motion.

Det är viktigt att föräldrar försöker få sina barn att lägga sig tidigt och därigenom förhindrar att deras framtida liv potentiellt påverkas av olika sömnstörningar.

Elektronik hindrar barn från att gå och lägga sig tidigt

Belén Esparis, chefsläkare på Mount Sinai Medical Center i Coral Gables, Florida, föreslår en kvällsritual där barnen lägger alla sina elektroniska enheter i en korg på golvet innan de går och lägger sig.

Esparis menar att hennes egna barn mer än en gång använt en läsplatta under täcket. “Jag var nästan tvungen att ta bort dörren från min sons rum,” erkänner hon.

pojke med läsplatta

Enligt en studie har det blå ljuset från skärmen på telefoner en bestående effekt och förhindrar sömn.

“Det är redan välkänt att användningen av elektronik innan läggdags minskar sömnen med mellan 17 och 45 minuter per natt,” säger doktor Leonardo Torres, professor i otolaryngologi vid University of Miami.

En studie av Torres visade att endast två timmar med blå ljus från en elektronisk enhet minskar mängden melatonin, ett ämne som kroppen själv producerar och som vi behöver för att sova, med 20 procent.

Båda är överens om att det är viktigt att vidta åtgärder så att barn inte använder elektronik innan de går och lägger sig. Allt för att se till att de får den vila de behöver.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.