5 böcker barn under 6 år borde läsa

5 böcker barn under 6 år borde läsa
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att läsa för dina barn från tidig ålder kan hjälpa dem att förstå vikten av det. De inser att läsning inte bara är något som borde göras på grund av förpliktelse, utan att det är en tillfredsställande aktivitet. En aktivitet som låter dem upptäcka nya världar, där fantasi och skrivna ord är protagonisterna. Idag listar vi fem böcker barn under sex år borde läsa.

Att läsa hjälper sinnet. Vi vill att du uppmuntrar läsvanan, och böckerna här nedan är utmärkta alternativ.

Vikten av att läsa för barn

Om du vill att dina barn ska bli läsare måste du föregå med gott exempel. Om de ser att du läser för att du gillar det, för att det underhåller dig, ger dig ny information och för att du vet att läsning är fördelaktigt för varje aspekt av livet kommer dina barn se läsning som något positivt.

Att förbättra ett barns läsförmåga kommer dessutom leda till en mer framgångsrik framtid. Det är aldrig för tidigt att börja läsa för dina barn, oavsett hur små de är. När de växer kommer du kunna se frukterna av fröna du planterat. Du kan läsa för dem högt, för även det har många fördelar.

Mamma läser för barn

Varför borde ditt barn läsa?

Innan vi listar viktiga böcker barn borde läsa ska vi gå igenom fördelarna med att läsa.

Den här listan är ganska kort, men kom ihåg att fördelarna är oändliga. Barn borde läsa böcker som intresserar dem, sådana som bidrar till deras väsen och får dem att må bra.

Några fördelar är:

 • Att sitta med en bok i hand ger barn tid att slappna av och lugna ned sig.
 • Berättelser stimulerar deras fantasi.
 • Att läsa ger föräldrar möjligheten att skapa band till sina barn.
 • Att läsa främjar kritiskt tänkande och nyfikenhet.
 • Det ökar inspirationen, tänkandet och reflektionen.
 • Böcker med illustrationer förbättrar deras uppskattning för konst.
 • Att läsa fyller deras vokabulär.
 • Det förbättrar språkutvecklingen och ökar kunskapen.

“Att läsa är för sinnet vad träning är för kroppen”

– Joseph Addison-

Böcker barn borde läsa innan sex års ålder

Om du vill att ditt barn ska läsa, men inte vet vad du ska erbjuda, är det första du ska göra att se vilka böcker som intresserar det. När du upptäckt det kan du vägleda barnet när det blir dags att välja böcker.

När det börjar läsa kommer det komma till insikten att det gillar vissa saker.

Följande böcker kommer garanterat intressera dina barn:

Läsande pojke

Gissa hur mycket jag tycker om dig

Den här boken är för pojkar och flickor mellan 0 och 4 års ålder, skriven av Sam McBratney. I den berättar man hur man mäter kärlek. Kan det verkligen göras?

En liten hare försöker mäta sin mammas kärlek. Det är en perfekt illustrerad berättelse att läsa innan man går till sängs. Njut av boken genom att läsa den högt för ditt barn.

Bror Groda och Bror Padda

Den här boken är för pojkar och flickor mellan 4 och 6 år, skriven av Arnold Lobel. Som du säkert kan föreställa dig är Groda och Padda bästa vänner. De gör många saker tillsammans samtidigt som de går på spännande äventyr.

Det är en bok för barn som precis börjat läsa. De kan läsa den högt för mamma och pappa eller upptäcka den på egen hand.

I will kill monsters for you

Om man har tvåspråkiga barn kan den här pärlan från Santi James vara lämplig från fem år och upp.

Martina är en flicka som är rädd på kvällen eftersom hon tror att det finns monster under sängen. Det är en utmärkt berättelse att dela med barn, framförallt för att få dem att förstå att rädslor kan bekämpas.

Little red, green, yellow, blue and white riding hoods

Ytterligare en historia för barn med engelska kunskaper från sex år och upp, skriven av Bruno Munari och Enrica Agostinelli.

Det är en version som skiljer sig väldigt mycket från den klassiska Rödluvan. I den här boken finns det många luvor. De är väldigt smarta och väl förberedda tack vare sina vänner, och vargen får gå hungrig. Lagarbete och tillit är protagonisterna i berättelsen.

Till vildingarnas land

Det här är ytterligare en av de böcker barn från sex år borde läsa. Den är skriven av Maurice Sendak. Huvudpersonen Max är en busig pojke som vill bli ett läskigt monster. En natt förvandlas hans rum till en djungel… vad ska hända härnäst?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • McBratney, S. (2019). Adivina cuánto te quiero. Editorial Kókinos.
 • Label, A. (2016). Sapo y Sepo, inseparables. Santillana Educación.
 • Balmes, S. (2019). Yo mataré monstruos por ti. Principal de los libros.
 • Munari, B. y Agustinelli, E. (2001). Caperucita Roja, Verde, Amarilla, Azul y Blanca. Grupo Anaya Publicaciones Generales.
 • Sendak, M. (2014). Donde viven los monstruos. Kalakandra.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.