7 sätt att få din bebis att sova genom natten

7 sätt att få din bebis att sova genom natten
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är vanligtvis utmattande att ta hand om en bebis under de första månaderna i livet; bebisar sover generellt inte genom hela natten och föräldrarna kan inte få tillräckligt med vila utan att bli avbrutna. Här ger vi dig sju tips för hur du kan få ditt barn att sova genom natten.

Faktum är att det är en överlevnadsmekanism att bebisar inte sover genom hela natten. De är konstant alerta och de vaknar upp när de är obekväma eller hungriga, eller helt enkelt för att vara säker på att du är i närheten.

De goda nyheterna är att när de växer upp blir deras sovcykler gradvis längre, som en vuxens. Under dina första 6 månader med din bebis kommer du att märka många förändringar. I den här åldern går barn igenom viktiga förändringar som gör deras nattsömn mer konstant och lugn.

Trots det beter sig och utvecklas inte alla barn på samma sätt. Vissa kommer att sova genom natten från det att de är 6 månader. Andra kanske bara börjar göra det när de är 2 år eller äldre.

Vad du kan göra för att hjälpa ditt barn att sova genom natten

Etablera en rutin:

Specialister rekommenderar att du gör ett schema och följer det varje dag, så noggrant som möjligt. Det hjälper till att gradvis skapa goda sovvanor som ger dig så mycket vila som möjligt.

Lägg barnet i vaggan innan det somnat helt:

Idén bakom det är för att barnen ska vara medvetna om att de sover i vaggan och att när de vaknar veta att de vaknar på samma ställe som de somnade på.

Om du låter dem somna i ditt rum, eller i vardagsrummet eller i någon annan del av hemmet och sedan flyttar dem till vaggan, kanske de märker av förändringen och vaknar.

svårt att sova genom natten?

Låt lite tid passera mellan sista matningen och vaggan:

Lägg inte bebisen direkt efter att ha gett den flaskan eller efter att ha ammat. Det kan leda till uppstötningar, gaser eller kolik.

Vänta åtminstone 20 minuter för att undvika dessa obehag, som kan hindra ditt barn från att somna.

Om din bebis vaknar upp på natten, gå inte omedelbart dit:

Normalt sett kommer mammor så fort de hör att deras lille har vaknat och gråter lite. Vi rekommenderar att du har lite tålamod, håll dig nära barnets rum, men vänta tyst en stund ifall det kanske lyckas somna om på egen hand.

Om ditt barn inte skulle lyckas somna om själv, gå dit och försök lugna det genom att sjunga eller gunga det lätt. Gör det utan att tända lampan.

Framförallt, försök undvika att ta ur barnet ur vaggan. Du kan trösta det utifrån vaggan så att det förstår att det måste fortsätta sova.

Om du fortfarande ammar, ge barnet bröstet:

Ditt barn kanske inte är hungrigt, men det är bevisat att det inte bara letar efter mat vid ditt bröst utan också tröst och lugn.

Att känna ditt hjärtslag är ett av de bästa sätten för ditt barn att lugna sig och somna om ifall det precis har vaknat.

Om ditt barn är normalviktigt behöver det inte matas nattetid:

du vill sova men inte din bebis

Om ditt barn är över 8 månader gammalt, hälsosamt och ökar i vikt med tiden, behöver du inte ge det mat nattetid.

Oftast är inte bebisar hungriga utan törstiga. Du kan erbjuda dem en flaska med vatten. Att bara suga på någonting kan få dem att slappna av och somna om.

Försäkra dig om att barnet sover tillräckligt under dagen:

Det är väldigt viktigt att ditt barn tar tupplurar i den här åldern. Tro inte att det sover bättre under natten om det sover mindre på dagen.

Det är inte rekommenderat, för det kan förhindra det från att känna sig trött vid rätt tillfälle. Trötthet kan faktiskt förhindra att det somnar också.

Det är viktigt att bebisar sover i en bekväm miljö och i ett tempererat rum. Innan du gör några förändringar i barnets rutin bör du veta att goda sovvanor kommer att bygga en stabil grund så att ditt barns hälsa inte påverkas negativt i framtiden.

Dessa negativa påverkningar inkluderar sömnlöshet, huvudvärk, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter eller till och med dålig aptit.

Har våra tips hjälpt din bebis att sova genom natten?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.