Avvikelser i naveln hos en nyfödd
Navelsträngen är den struktur som förenar barnet med sin mamma under graviditeten och gör att det kan få näring och syre inne i livmodern. Vid födseln avbryts denna fysiska förening och senare kommer ärrbildningen att ge vika för naveln vi alla känner till. Men visste du att det kan uppstå avvikelser i naveln hos en nyfödd?
Under perioden då den återstående strängen torkar och faller av kan det uppstå olägenheter, av vilka några är potentiellt allvarliga. Av denna anledning vill vi idag prata med dig om avvikelser i naveln hos en nyfödd, så att du känner igen dem och vet hur du ska agera om du upptäcker dem.
1. Fördröjd lossning av navelsträngen
Vanligtvis torkar stubben (eller resterna) av navelsträngen upp och faller av inom 7 till 10 dagar efter födseln. Men om denna process blir utdragen och tar mer än 15 dagar innan den sker, då kallas det en fördröjd navelsträngsseparation.
Hos spädbarn utan någon underliggande sjukdom kan detta fenomen vara relaterat till otillräcklig hygien, eller till en förändring i vidhäftningen av vita blodkroppar. Det senare är inte ett problem i sig, men det är viktigt att läkaren undersöker saken.
Andra gånger är en fördröjd navelsträngsseparation en del av en rad kliniska manifestationer av en sjukdom, såsom medfödd hypotyreos.
2. Navelbråck
Ett navelbråck är en öppning i bukväggen som uppstår till följd av en defekt i stängningen av navelringen. Detta gör att vissa bukorgan och vävnader sticker ut ur håligheten, genom det nämnda hålet, och endast täcks av huden.
Storleken på bråck varierar, och hos vissa spädbarn blir utbuktningen synlig vid ansträngning (hosta, gråt eller avföring). Det upptäcks vanligtvis mellan den andra och tredje levnadsveckan efter att stubben faller av.
När bråcket är mycket stort och endast täckt av ett mycket tunt, genomskinligt lager av vävnad, kallas det en omphalocele.
Det uppskattas att 8 av 10 navelbråck läks av sig själva före 4 års ålder. Om detta inte inträffar kan kirurgiska ingrepp bli nödvändiga, beroende på fallet.
3. Omfalit
Omfalit är en infektion i navelsträngen och innebär ett potentiellt allvarligt hälsotillstånd som främst drabbar nyfödda under den första levnadsveckan. Infektionen får vanligtvis lindriga symtom, men om det inte behandlas i tid kan det bli värre. Detta beror på att det nyfödda barnet inte har det nödvändiga immunförsvaret för att hantera mikrober.
Den första orsaken till omfalit är en etablering av specifika bakterier i strängstumpen, vilket är resultatet av dålig hygien vid blöjbyten eller navelvård. De mest inblandade bakterierna är Staphylococcus aureus (som lever på huden) och Escherichia coli (som finns i tarmfloran).
Tecken och symtom på detta tillstånd inkluderar rodnad och svullnad av huden runt naveln, smärta och värme vid beröring och passage av en illaluktande, gulaktig flytning genom strängen.
Behandlingen av omfalit baseras på användning av antibiotika för att eliminera bakterierna som producerar den, och även åtgärder för att kontrollera symtom, såsom smärtstillande medel och febernedsättande medel.
4. Navelgranulom
Ett navelsträngsgranulom är en annan av de anomalier som kan drabba naveln hos en nyfödd. Den bildas som ett resultat av en överdriven tillväxt av ärrvävnad efter avlossningen av navelsträngen.
Den visar sig som en liten, rödaktig, glänsande klump i ärrområdet. I allmänhet mäter den mellan 0,5 och 1 cm i diameter men gör inte ont.
För att behandla detta tillstånd kan du tillgripa appliceringen av silvernitrat, en lösning som gynnar återhämtningen av den drabbade vävnaden. Efter denna procedur utförs daglig sårläkning med hjälp av en 70 % alkohollösning under en vecka.
5. Kutan navel och proboscis
Denna anomali hos den nyfödda naveln består av en 1-3 cm hudflik som sticker ut genom ärret efter att den återstående strängen separerats.
När segmentet är kort krymper defekten med tiden och blir en del av själva ärret. Detta är känt som en kutan navel. Å andra sidan, när hudfliken är lång och bildar ett slags rör som inte försvinner, då kallas det proboscis och kräver kirurgisk korrigering.
6. Navelpolyp
Detta tillstånd förväxlas ofta med navelsträngsgranulom, även om det i det här fallet finns en beständighet av den omfalomesenteriska kanalen i defekten. Eftersom denna struktur behöver vara helt stängd efter födseln så kräver en navelpolyp vanligtvis operation av naveln hos en nyfödd.
Kontrollera tillståndet på bebisens navel varje dag
Som du har sett kan naveln hos en nyfödd drabbas av problem. Av denna anledning är det viktigt att i början utvärdera läget dagligen, gärna vid varje blöjbyte, för att upptäcka eventuella atypiska egenskaper.
Samtidigt är det viktigt att säkerställa adekvat hygien när du badar barnet, och när du behandlar navelsträngen, för att förhindra komplikationer.
Vid observation av en försening i läkningen av navelsträngen, rodnad i huden som omger den eller en knöl i navelärret, då rekommenderas ett besök hos barnläkaren snarast möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Araneda, L. y cols (2015). Patología del ombligo. Revista Pediatría Electrónica. Vol 12, N° 1. ISSN 0718-0918.
- Asociación española de pediatría (2008). Patología Umbilical Frecuente. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. Recuperado de: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/41.pdf
- García, A y cols (2019) Patología del área umbilical. Medicina clínica pediátrica. Vol 2, Nº 6, pp. 105-108.
- Novoa, A. (2004) El pediatra ante un lactante con caída tardía del cordón umbilical. Archivos argentinos de pediatría. Vol. 102 Nº Jul./jun. 2004. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752004000300009#:~:text=Se%20considera%20ca%C3%ADda%20tard%C3%ADa%20del,de%20irrigaci%C3%B3n%20y%20la%20necrosis.