9 steg för barn att lösa konflikter

Under barndomen är det vanligt att barn bråkar. Här visar vi dig några steg för att hjälpa dina barn att lösa konflikter.
9 steg för barn att lösa konflikter
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under barndomen är det normalt att barn blir oense, oavsett om de är vänner, klasskamrater, kusiner, syskon, etc. Oenigheter kan uppstå av olika anledningar och behöver en lösning. Inför dessa situationer känner sig fäder, mödrar och lärare ofta vilse och vet inte hur de ska hantera dessa komplicerade stunder. Lyckligtvis kan vi hjälpa dem att lösa dessa frågor och lära av dem. Därefter ska vi se vilka åtgärder som ska vidtas för att hjälpa barn att lösa konflikter.

Konflikter mellan barn

Argument eller konflikter mellan barn uppträder ofta och är normala under barndomen. Dessutom är de oenigheter som barn har nödvändiga för att gradvis forma deras personlighet.

Två syskon kämpar hemma.

Alla har önskningar, åsikter, smaker, idéer eller behov som får dessa frågor att dyka upp. Helst, med hjälp av vuxna, lär sig barn att tolerera, möta och hantera möjliga lösningar på dessa konflikter.

Barn måste lära sig, med vår hjälp, att det finns många åsikter och önskningar, lika många som det finns människor i världen. Ofta tänker eller vill vi inte samma sak som andra. Det viktiga är att de lär sig att känna empati och lyssna för att bättre förstå den andra personen. Och det är det bästa sättet för barn att lösa konflikter.

Stora lärdomar kan också komma från konflikter som hjälper oss att växa och utvecklas som människor. Så att lösa konflikter hjälper dem att lära sig mer om andra människor, och också om sig själva. Vi måste dra nytta av dessa ögonblick för att arbeta med olika värderingar, som utbildning, förståelse, empati, socialisering, självsäkerhet etc.

Innan detta måste vi veta hur vi kan hjälpa barn att lösa konflikter steg för steg.

Steg för att hjälpa barn att lösa konflikter

Hur kan vi lösa konflikter mellan barn? Vi ska se hur vi gör. Detta är strategier som, när barn har lärt sig dem, de kan införliva i sitt beteende och använda dem på egen hand i sitt dagliga liv.

Den vuxnas uppgift här är att vägleda och följa med barnen, men barnen måste arbeta för att uppnå det. Självklart beror det också på barnens ålder. Vuxna kommer att vara mer eller mindre relevanta, och ålder kan avgöra vilka tips du väljer att använda.

Identifiera problemet

Det första du måste göra när en konflikt uppstår mellan barn är att ta reda på vad som har hänt. För att göra detta måste du fråga dem direkt vad som hände och låta barnen ge din version av händelserna.

Var och en kommer att ge sin sida. Barnen håller med,  eller inte, men åtminstone berättar de vad de tror har hänt och hur de känner. Grunden för att lösa konflikter är att identifiera det bakomliggande problemet.

Erbjud ett utrymme för dem att uttrycka sig

Fortsätt med föregående steg, nu måste du ge dem ett utrymme att uttrycka sig och berätta hur de kände sig under konflikten och hur de känner nu. Några frågor du kan ställa är:

  • Hur har detta problem med … fått dig att känna?
  • Tycker du att du hanterade det bra?
  • Tycker du att … hanterade det bra?

Ställ båda barnen dessa frågor. På så sätt lyssnar de när det andra barnet svarar, utan att avbryta.

Uppmuntra ömsesidig förståelse

Nu, förutom att lyssna på varandra, måste du försöka få dem att sätta sig i varandras skor och förstå varandra. Även om de inte först förstår eller sympatiserar, så måste de försöka.

Här måste den vuxne ingripa för att förklara varför var och en agerade som de gjorde. Om de inte helt förstår varandra har de åtminstone kommit att respektera varandra.

Hitta lösningar tillsammans

Det här steget är också viktigt eftersom du hjälper dem att hitta lösningar på den konflikt de just hade. Varje barn kan bidra med olika idéer om hur man löser problemet och når en lösning.

Här kan vi vuxna hjälpa dem. Du kan försöka jämna ut det och försöka föra dem närmare varandra.

Lär dem att hantera sina känslor

Vi vet alla vikten av emotionell utbildning för att hjälpa barn att hantera sina känslor. Känslor får oss ibland att utföra åtgärder som inte är lämpliga och vi kan skada andra. Därför måste vi veta hur vi kontrollerar dem.

Vuxna måste föregå med gott exempel och lära dem olika sätt att agera, undvika att skrika, slå eller skada varandra. Du kan använda alternativa beteenden som att tala lugnt, andas och räkna till 10, tänka innan du talar, inte slå eller skrika, sätta dig i den andra personens skor, etc.

Fler steg för att lösa konflikter mellan barn

Två barn slåss om en fotboll.

Främja förhandlingar

Detta steg försöker göra en slags “pakt” för att förstå vad som hände och följa ett mönster för att gå vidare. Till exempel, avbryt inte den andra personen när de koncentrerar sig på något, lyssna innan du talar, turas om att titta på TV och leka med leksaker etc.

Du måste lära dem vikten av att vara flexibla och öppna med varandra. Dessutom kommer de att må mycket bättre då de är överens om något de båda gillar.

Att be om ursäkt om det behövs

Ibland innebär konflikt att båda eller en av dem har agerat dåligt, och det är viktigt att vara medveten om deras beteende och be om ursäkt. Barn behöver lära sig värdet av förlåtelse och omvändelse. Att säga det högt gör oss modiga eftersom vi inser att vi har gjort något fel.

Spåra konflikter mellan barn

För det mesta uppstår konflikter då och då. Men om de händer ofta mellan samma barn, som i skolan, är det viktigt att följa upp för att kunna lösa detta problem och agera därefter.

Om det är mellan syskon, bör föräldrarna se om de är frekventa. Bedöm sedan situationen för att hitta den bästa lösningen.

Kort sagt, dessa steg löser konflikter mellan barn och kan vara till stor hjälp när de slåss. Ibland vet vi inte hur vi ska ingripa, vi tappar humöret och det kan till och med sluta med att vi skriker. Detta är dock något vi bör försöka undvika till varje pris.

Om du följer dessa steg, så med övning, lär dina barn sig dem. Med tiden kommer de att kunna lösa sina egna problem utan att vuxna behöver ingripa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alzate, R. (2005). Programas de convivencia en el ámbito educativo: Enfoque global de transformación de conflictos y mediación escolar. La mediación, una visión plural: 1-18.
  • Guerrero Ortiz, L. (1994). Aprendiendo a convivir. Estrategias para resolver conflictos con los niños en la escuela y en la familia. Infancia y Sociedad. 2.
  • Carrasco, A., & Schade, N. (2013). Estrategias que utilizan las educadoras de párvulos en el aula inicial para abordar los conflictos entre niños y niñas de 4 a 6 años de edad. Psicoperspectivas, 12(2), 104-116.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.