Störningar i matsmältningen hos bebisar

Störningar i matsmältningen hos bebisar

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

Störningar i matsmältningen hos bebisar kan vara mycket obehagligt. Med rätt behandling kan obehaget dock lindras. Vi kommer att ge dig några enkla tips kring hur du undviker dem.

Störningar i matsmältningen är vanligare hos bebisar än vi tror. Faktum är att statistiken visar att runt 50% av bebisar lider av lätta störningar i matsmältningen under deras första levnadsmånader.

Detta beror på att deras matsmältningssystem inte är fullt utvecklat än. Även om dessa problem kan överkommas med förändrad diet, är det viktigt att identifiera dem för att kunna förebygga att det påverkar barnets utveckling.

Störningar i matsmältningen hos bebisar

Det finns flera störningar i matsmältningen som bebisar kan lida av och som normalt sett är ganska obehagliga för dem.

Även om dessa störningar har kraft att skapa riktig oro hos föräldrarna måste vi komma ihåg att de faktiskt är väldigt vanliga. Med rätt behandling kan deras obehag lindras avsevärt.

Här är några av störningarna som din bebis kan lida av:

Kolik

Kolik eller magsmärtor är den mildaste störningen i matsmältningen som en nyfödd kan uppvisa. Speciellt om de får flaska. Denna smärta åtföljs normalt sett av höga skrik som minskar när gasen stötts ut.

För att lindra kolik kan du göra massage på magen, uppifrån och ned. Du kan också göra massagen cirkulär, medsols på magen.

Diarré

Att amma kan få ditt barns avföring att få en speciell färg och konsistens. Den kommer att vara tunn, granulerad och guldgul till färgen.

Om du ger din bebis artificiell ersättning kommer dess avföring att vara inkonsekvent och ljust färgad. I vilket fall som helst bör du kontakta din barnläkare om du upptäcker att bebisen har diarré. 

Bebisar löper stor risk att drabbas av uttorkningDiarré hos bebisar beror ofta på en infektion.

Bebis

Uppstötningar

Uppstötningar inträffar oftast efter matning. Det inträffar när barnet stöter upp lite när det ätit för mycket. Det kan bara undvikas ifall du är väldigt uppmärksam på när barnet är nöjt och inte behöver mer.

Detta hindrar dem från att äta mer än de behöver. Uppstötningarna är inte alltid rikliga och inträffar ofta precis efter matningen. De kan utlösas av de minsta rörelser och orsakas av deras outvecklade matsmältningsapparat.

Förstoppning

När man införlivar fast föda i barnets diet eller byter från bröstmjölk till ersättning kan det orsaka störningar i matsmältningen såsom förstoppning. Det bästa är att rådgöra med din barnläkare. Den effektivaste behandlingen är helt enkelt att ändra barnets diet.

Hicka

Detta kan vara långvarigt och ihållande men det är inget att oroa sig för för det är inte skadligt för bebisen. Det uppstår vanligtvis utan anledning och försvinner sedan av sig självt. Faktum är att barnet kan lida av hicka även under graviditeten.

Enligt statistik lider 55 % av alla barn av matningsproblem under deras första levnadsår.

Gaser

Gaser kan vara en indikation på att barnets matsmältningssystem utvecklar svårigheter. Vissa barn kan inte smälta laktos eller ersättningar eftersom de inte har enzymerna som bryter ned komponenterna.

Även om dessa problem normalt sett löser sig av sig själva när barnet utvecklas, är det viktigt att informera din barnläkare så att ni kan finna lösningar.

Hur hjälper du ditt barn?

  • Håll ditt barn upprätt när det ska matas.
  • Få barnet att rapa efter maten, upprätt med lätta klappar på ryggen
  • Du kan utföra lätt massage på dess mage för att lindra smärta
  • Ge det små mängder mat varje gång.
  • Lugna barnet när det gråter för att hindra det från att svälja luft.
Gripreflexen

Vad är tecken på störningar i matsmältningen?

Det bästa sättet att upptäcka matsmältningsproblem hos barn är att observera deras attityd i det dagliga livet. Om de blir obekväma, ledsna eller upprörda av att äta, är det förmodligen för att de känner av någonting.

Du kanske märker att de drar ihop sig och drar upp benen mot magen i ett försök att lindra smärtan eller obehaget. En annan antydan till att de lider av störningar i matsmältningen är om de gråter okontrollerat.

Dessa störningar i matsmältningen hos bebisar kan som sagt vara riktigt obehagliga för dem och kan få föräldrarna att oroa sig väldigt mycket. Men det är helt normalt under de första månaderna.

Om du har några frågor eller funderingar, är det bäst att rådgöra med din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thiagarajah JR., Kamin DS., Acra S., Goldsmith JD., et al., Advances in evaluation of chronic diarrhea in infatns. Gastroenterology, 2018. 154 (8): 2045-2059.
  • Vandenplas Y., Alarcón P., Alliet P., De Greef E., et al., Algorithms for managing infant constipation, colic regurgitation and cow’s milk allergy in formula fed infants. Acta Pediatr, 2015. 104 (5): 449-57.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.