Rekommenderad mängd mjölk för ditt barns ålder

Rekommenderad mängd mjölk för ditt barns ålder

Senaste uppdateringen: 06 september, 2018

Alla föräldrar vill att deras barn ska växa upp friska och starka. Och av den anledningen är det normalt att du frågar dig, vad är rekommenderad mängd mjölk för mitt barns ålder?

Oavsett om du ger ditt barn mjölkersättning eller bröstmjölk, bör du veta vad den korrekta rekommenderade mängden är enligt ditt barns ålder.

Även om det finns en standardiserad mängd mjölk för hur många månader barnet är, kan mängden ofta variera från barn till barn.  

Korrekt mängd mjölk för ditt barns ålder 

Amning är att rekommendera under de första sex månaderna. Men förutom om du bröstpumpar och ger barnet mat på flaska, är det svårt att uppskatta den exakta mängden som du ger ditt barn.

Tänk på följande:

Det är normalt att tömma båda brösten vid ett amningstillfälle. Barnet bör amma i omkring 10 minuter. Det tar barnet runt 5 minuter för att suga ut mjölken och ytterligare 5 minuter för att konsumera den.

Kom ihåg att vissa barn ammar fortare än andra.

Rekommenderad mängd mjölk enligt ditt barns ålder 

Om du av någon anledning inte kan amma, är mjölkersättning din bästa vän. Kom dock ihåg att om ditt barn dricker mjölk från flaska så ska du hålla koll på hur mycket det får i sig.

Under de första veckorna är det viktigt att mata barnet efter dess behov. Det betyder att du bör amma eller ge barnet mjölkersättning när det ber om det.

Å andra sidan, allteftersom barnet växer är det viktigt att kontrollera mängden bröstmjölk eller ersättning det får. Du bör göra detta för att kontrollera att barnet bibehåller en hälsosam vikt.

Av denna anledning är det alltså viktigt att veta vilken mängd mjölk som rekommenderas av specialisterna:

För barn från 0 till 2 månader

Vid denna ålder, äter barn mellan 0,5 och 1,5 deciliter mjölk under varje amning. De bör äta var 3:e till 4:e timme. Vissa barn väljer dock att äta endast var 4:e till 5:e timme. Om du tycker att det är nödvändigt kan du till och med väcka ditt barn för att amma.

Barn mellan 3 och 6 månader

I detta stadium intar barnet mellan 1 och 2 deciliter mjölk vid varje amningstillfälle. Det är normalt för barn att sova i långa perioder i den här åldern. En del sover till och med hela natten. Om det är fallet med din bebis, väck den inte för att amma.

 

Barn som ammar

Barn mellan 7 och 12 månader

I den här fasen kan barnet få mellan 3 och 5 nappflaskor per dag. Det är motsvarande ca. 2,5 dl mjölk per amning. Om barnet redan har börjat äta andra sorters mat, kan du ge honom mjölk med längre intervaller.

Efter 12 månaders ålder, kan du byta ut mjölkersättningen mot standardmjölk, efter att ha konsulterat din barnläkare. En rekommenderad mängd mjölk är upp till 2 glas per dag. Du kan också byta ut den mot yoghurt eller ost.

Hur vet jag om mitt barn får i sig rekommenderad mängd mjölk?

Notera följande gester för att få reda på om du ger barnet rekommenderad mängd mjölk: Ett tecken på att ditt barn har fått nog med mjölk är att det stänger munnen och vrider bort huvudet när du erbjuder flaskan. 

Det kan hända att ditt barn somnar när det har ätit färdigt. När det har somnat ser det avslappnat ut. Andra hjälpsamma indikationer är t.ex. hur många gånger barnet har ätit, om det har ökat i vikt, och hur många gånger du har bytt blöja. Det är normalt för barnet att bajsa mellan 3 och 5 gånger per dag.

Under de första veckorna är det viktigt att mata barnet efter dess behov. Det betyder att du bör amma eller ge barnet mjölkersättning när det ber om det.

Typer av mjölkersättning

Det finns många olika sorters mjölkersättning tillgängliga i handeln. Här är några exempel:

  • Drickfärdig: den här mjölken är praktisk eftersom den inte kräver några förberedelser. Nackdelen är att den är dyr.
  • Koncentrat: den här mjölken måste mixas med lika delar vatten.
  • Mjölkpulver: För att tillreda pulvermjölk blandar du en halv deciliter vatten med en matsked mjölkpulver. Detta är den lösning vi rekommenderar eftersom den har lång hållbarhet och dessutom är ekonomisk.
  • Särskilda typer av mjölkersättningar för barn med särskilda behov. Till exempel finns det ersättningar för barn med uppstötningsproblem. Det finns också ersättningar för för tidigt födda barn och barn som är födda underviktiga. Det finns även specialersättningar gjorda av sojamjölk och hypoallergena ingredienser.

Dessa olika bröstmjölksersättningar innehåller näringsämnen som liknar dem man hittar i bröstmjölk. De hjälper till att stärka barnets immunsystem och försvar. De innehåller också viktiga mineraler och vitaminer.

Bebis som matas med flaska

Symptom på mjölkallergi 

Det finns vissa tecken på allergi såsom utslag i ansiktet eller runt anus. Barn kan också få diarré eller bli förstoppade. I vissa fall blir deras avföring hård, sparsam och väldigt kompakt.

Vid andra tillfällen kan barn bli irriterade och gråta efter det att de ätit. De kan till och med kräkas och uppleva obehag när de ska somna. Om du lägger märke till några av dessa symptom, sluta genast med mjölkersättningen och kontakta din barnläkare.

Att ge ditt barn den rätta mängden mjölk bör vara en av dina högsta prioriteringar som förälder. Av den anledningen, försök att försäkra dig om att du har all information du behöver och rätta dig efter etablerade riktlinjer.

Fråga din doktor om råd om du har några frågor eller oroar dig för något.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lázaro  A, Martín B. Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP. 287-295.
  • Organización Mundial de la Salud / Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. 2010. ISBN: 978-92-75-33094-4.
  • Tewari, Angela & Meyer, Rosan & Fisher, Helen. (2007). Soya milk and allergy: indications and contraindications.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.