Nappflaskor av plast eller glas: vad ska man välja?

När du väljer mellan nappflaskor av plast eller glas finns det vissa skillnader du bör tänka på. Ta reda på mer i den här artikeln.
Nappflaskor av plast eller glas: vad ska man välja?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Allt fler föräldrar undrar om det är bättre att mata sina små med nappflaskor av plast, eller av glas. Anledningen till deras tvivel har att göra med det faktum att marknaden erbjuder otaliga alternativ att välja mellan och detta kan förvirra nya konsumenter.

Idag används dessa redskap inte bara när föräldrar väljer att mata sitt barn med mjölkersättning. Under tiden som barnet ammas kan mödrar behöva ta till flaskor för att kunna återgå till arbetskraften, eller då svårigheter med själva amningen uppstår.

Oavsett vilken typ av mjölk som används så kan det vara nödvändigt att köpa en flaska. Och att känna till alternativen bättre kommer att göra det möjligt för föräldrar att fatta bättre beslut då det kommer till att mata den lilla.

Nappflaskans egenskaper

Innan du väljer en plast- eller glasflaska bör du känna till egenskaperna som skiljer dem åt. Bland deras utmärkande egenskaper lyfter vi fram följande:

  • Vikt: Plastflaskor är lättare i vikt, och lättare att hantera. De flaskor som är gjorda av glas är alltså mycket tyngre.
  • Nötande: En glasflaska är tålig mot repor och höga temperaturer. Å andra sidan kan plast få repor där bakterier ackumuleras och de frigör dessutom gifter vid upphettning.
  • Färg: Plast- och glasflaskor kännetecknas av att de är genomskinliga, även om de förstnämnda tenderar att vara mindre klara i färgen. Det är vanligt att plast blir mörkare med tiden och får fläckar av vissa livsmedel.
  • Lukt: Plast kan absorbera lukt medan glas inte gör det.
  • Krosskador: Plastflaskor kan anses vara okrossbara. Men glasbehållare är ganska ömtåliga och om de faller på ett hårt underlag, som kökskakel, kommer de med största sannolikhet att gå sönder. Detta ökar risken för skärsår och skador.
  • Slitage: Plast försämras vid användning, speciellt när den utsätts för värmekällor vid sterilisering. Glas, å andra sidan, slits inte ut och förändras inte med temperaturerna.
  • Underhåll: Både plast- och glasflaskor kan behöva bytas ut ofta. Plast behöver bytas ut efter ett tag på grund av försämring från daglig användning. De som är gjorda av glas tenderar att gå sönder oftare vid misstag.
  • Miljöpåverkan: Glas anses vara ett mycket mer miljövänligt material än plast.
  • Storlek: Både plast- och glasflaskor finns i olika storlekar. Från små flaskor på 2 till 4 uns de första veckorna, till andra på 5 till 10 uns för när barnet växer.
En bebis som dricker ur en nappflaska i plast.

Skillnaderna mellan nappflaskor av plast och glas

Som du har sett finns det anmärkningsvärda skillnader mellan en plast- och en glasflaska. Valet av den ena eller den andra kommer att baseras på ditt barns behov, dess ålder och dina egna preferenser.

Härefter kommer vi att nämna de anmärkningsvärda egenskaperna hos vart och ett av dessa material.

Nappflaskor av plast

Detta material kännetecknas av att vara lättviktigt, enkelt att transportera och motståndskraftigt mot stötar och fall. Av denna anledning är det det mest bekväma alternativet när du är på resande fot eller när din lilla redan hanterar flaskan själv.

Idag är de flesta plastflaskor gjorda av material som är säkra och lämpliga för matning av spädbarn. Användningstiden och steriliseringstemperaturen sliter dock ner dem lite i taget.

Det är vanligt att färgen på flaskan blir mer ogenomskinlig, får en viss lukt och får repor efter ett tag. Bakterier sprider sig i dessa repor och det är därför vi insisterar på att hålla dessa behållare mycket rena.

Helst bör du undvika att placera dem i mikrovågsugnen för att undvika en förkortat livslängd.

En viktig aspekt att ta hänsyn till

När du väljer en plastflaska bör du veta att det finns regler för tillverkning av dessa redskap. Till exempel förbudet mot användning av bisfenol A (BPA) bland dess komponenter.

Denna kemikalie används ofta för tillverkning av olika plaster. Men ansamlingen av detta ämne i kroppen hos spädbarn kan vara skadligt. Bland några av sjukdomarna relaterade till BPA har metabola, hormonella, lever- och även tumörstörningar beskrivits.

Användning och försäljning av flaskor som innehåller BPA är förbjudna i den Europeiska unionen och i USA. För att kontrollera kvaliteten på flaskan som du ska köpa måste du därmed observera två aspekter:

  • Märkning: Om texten “UNE-EN14350” finns på förpackningen betyder det att den överensstämmer med europeiska bestämmelser. Dessutom brukar etiketten helt enkelt ange att produkten är fri från BPA.
  • Botten på flaskan: Där ska du hitta en triangel med ett nummer. Helst bör du undvika de med siffrorna 3, 6 och 7 eller bokstäverna PC, eftersom de kan innehålla BPA. De med siffrorna 1, 2, 4 eller 5 är säkra.

Nappflaskor av glas

Glasnappflaskor rekommenderas ofta för att vara de enklaste att rengöra och sterilisera. Materialets egenskaper hindrar bakterier från att fästa vid behållarens väggar.

Därför anses glasflaskor vara säkrare för barnets hälsa när det gäller risken för infektion.

Dessutom är slitaget av detta material nästan obefintligt: det förändras inte över tid, det fläckar inte, det får ingen lukt eller smak och det försämras inte med temperaturen. Detta gör den lämplig för direkt uppvärmning i mikrovågsugn, eftersom den inte utsöndrar någon toxicitet vid värmeexponering.

Slutligen är det ett transparent, hårt, vattentätt material, det är icke-poröst och det har stor motståndskraft mot repor. Dessa funktioner ger den stor hållbarhet om den inte tappas och går sönder.

Glas är dessutom ett mer miljövänligt material och vid sönderfall kan det återvinnas.

En av nackdelarna när det kommer till glasflaskor är deras vikt, vilket kan vara ett problem vid transport av dem.

En annan nackdel är deras bräcklighet, så det är inte ett föremål som barn ska hantera på egen hand.

Två nappflaskor i glas.

Ett personligt val…

Som du har sett beror valet av en plast- eller glasflaska till stor del på varje familjs preferenser och behov. Vart och ett av materialen har sina fördelar och nackdelar, men de svarar bättre på olika situationer.

Glasflaskor kan vara till hjälp för barnets första månader. Men när det kommer till att använda dem utanför huset eller när bebisen vill hålla sin egen flaska, är plasten lättare och säkrare.

För att välja en plast- eller glasflaska är det bäst att tänka på när flaskan kommer att användas, barnets ålder och familjens preferenser. Båda alternativen har sina fördelar och du och ditt barn kommer att kunna hitta den som bäst passar era behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerpa Sáenz, E. J. (2019). Determinación de bisfenol a en mamilas y biberones comercializados en la ciudad de Cartagena de indias utilizando cromatografía de gases acoplado a espectrometría de masas (GC/MS) (Doctoral dissertation, Universidad de Cartagena).
  • Siddique, S., Zhang, G., Coleman, K., & Kubwabo, C. (2021). Investigation of the migration of bisphenols from baby bottles and sippy cups. Current Research in Food Science, 4, 619-626.
  • Ortega-García, J. A., Aguilar-Ros, E., Ares-Segura, S., Agüera-Arenas, J. J., Pernas-Barahona, A., de Pipaón, M. S., … & i Tortajada, J. F. (2021, April). Exposiciones laborales, dieta y envasado: recomendaciones para reducir los contaminantes medioambientales en la lactancia materna. In Anales de Pediatría (Vol. 94, No. 4, pp. 261-e1). Elsevier Doyma.
  • Sinuco, D., Castillo, E., Rodríguez, R., & Durán, C. (2019). Migración específica de bisfenol a (BPA) en biberones fabricados en Colombia. Informador Tecnico, 83(2), 30-34.
  • Martínez, A. P. G. (2020). ¿ Y tú, das pecho o biberón? Narrativas, identidad de género y lactancia materna. Desacatos: Revista de Ciencias Sociales, (63), 104-121.
  • Torres Sánchez, M., Santacruz Guerra, M., & Rendón Rojas, C. M. (2018). Análisis de la toxicidad del Bisfenol A en la salud humana: Una aproximación conceptual (Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Lasallista).
  • Barasona, M. I. (2018). Estudio de los efectos del bisfenol A como disruptor endocrino en la regulación iónica en zebrafish (Danio rerio), a través del estudio de células adenohipofisarias y branquiales.
  • Beal, J. A. (2018). Baby bottles and bisphenol A (BPA): still a parental concern. MCN: The American Journal of Maternal/Child Nursing, 43(6), 349.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.