Är det okej att värma ditt barns mjölk i mikrovågsugnen?

Har du någonsin tänkt värma ditt barns mjölk i mikrovågsugnen? Vi kommer att avslöja orsakerna till att vara försiktig och undvika det.
Är det okej att värma ditt barns mjölk i mikrovågsugnen?
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mikrovågsugnen har blivit en köksfavorit för att snabbt värma mat. Du måste dock vara försiktig när du vill värma ditt barns mjölk med denna apparat för att undvika hälsorisker. Inte enbart bara på grund av temperaturen den kan nå, utan också på grund av materialet som behållaren du använder är gjord av.

Av denna anledning är det bäst att använda behållare särskilt avsedda för mikrovågsugnar, eller glasflaskor, och att följa instruktionerna som vi anger här nedanför.

Mikrovågsugnen, en inte så bra apparat

När användningen av denna apparat började spridas uppstod många tvivel om dess säkerhet.

Bland dem, risken för att vissa sjukdomar uppstår på grund av elektromagnetiska vågor eller förluster av näringsämnen när den används som tillagningsmetod. Ingen av dessa teorier stöds dock av vetenskap.

Det är dock viktigt att känna till några bevisade riskfaktorer som du kan undvika genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Nedan visar vi vilka de är.

Risken för brännskador

Ett barn med brännskador på fingertopparna.

En av de största riskerna med att värma upp mjölk i mikrovågsugnen är att oavsiktligt bränna barnet.

Kraften i apparaten innebär att det tar mindre tid att värma mat. Därför är det viktigt att du håller den under kontroll och använder den i 30 sekunders intervaller och med medelhög eller låg effekt.

Samtidigt sker uppvärmningen av mat eller dryck inte enhetligt och detta får de yttre områdena som vidrör behållaren att hettas upp mer än de som ligger längre inuti. En bra lösning för detta är att röra om maten med en sked eller skaka den inuti behållaren.

Kom ihåg att smaka på barnets mat eller mjölk innan du erbjuder den, och om det är för varmt, låt den vänta i några minuter.

Plastbehållarnas toxicitet

Har du hört talas om bisfenol A? Det är en förening som används vid tillverkning av plastbehållare och som i vår kropp får en hormonstörande effekt. Det beter sig som om det vore ett hormon och ändrar vissa metaboliska processer.

När flaskor värms upp frigörs detta ämne i små mängder som sedan ackumuleras i kroppen. Som en konsekvens förändrar de på medellång sikt den normala funktionen hos vissa organ och hindrar barnets utveckling.

Enligt en studie publicerad i Journal of Hazardous Materials hämmar prenatal eller tidig postnatal exponering för bisfenol den psykomotoriska utvecklingen hos barn under 2 år. För varje 10-faldig ökning under andra trimestern minskar deras mentala utveckling. Denna effekt verifierades för bisfenol A och S, men inte för typ F.

En annan risk förknippad med tidig exponering för hormonstörande ämnen är utvecklingen av övervikt och fetma hos barn. Enligt en granskning i Journal Nature Review of Endocrinology ökar dessa ämnen ackumuleringen av fettvävnad.

Samtidigt tog FDA (Food and Drug Administration) 2010 ställning mot användningen av denna komponent i nappflaskor, barnkoppar och konstgjord mjölk. Journal of Environmental Science and Health hittade dock bisfenol A och S i flaskmjölk från Italien.

Därför är det säkraste alternativet att använda glasbehållare eller att använda någon annan metod för att värma ditt barns mjölk.

Nappflaskor i plast.

Hur du värmer ditt barns mjölk

Som du har sett är det möjligt att värma ditt barns mjölk i mikrovågsugnen men det innebär vissa risker. Därför är det vanligtvis att avråda om inte några försiktighetsåtgärder vidtas. Därför bör du vara uppmärksam på följande rekommendationer:

  1. Ersätt plastflaskor med glasflaskor. På så sätt undviker du garanterat närvaron av bisfenol A.
  2. Minska uppvärmningstiden, eftersom mikrovågor hettar upp snabbare och värmen stannar kvar längre.
  3. Du kan använda en flaskvärmare för att få rätt temperatur och bibehålla den ett tag.
  4. Det bästa sättet är att värma vatten i en kastrull och sedan sänka ner flaskan i den. Ett annat alternativ är att värma mjölken i kastrullen och när den är varm, häller du den i flaskan.

Slutligen, kom ihåg att det är bäst att servera mjölken varm, eftersom det är trevligare för spädbarn. Av denna anledning, rör om den och smaka lite innan du ger den till din lilla. Detta helst utan att dricka direkt från barnets behållare.

Om du väljer artificiell mjölk är det alltid säkrare att först hetta upp den och därigenom förstöra alla bakterier som kan orsaka matförgiftning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Levchenko, A; Lukoyanova, O; Borovik, T; Levchenko, M; Sevostianov, D; Sadchikov, P (2017) The novel technique of microwave heating of infant formulas and human milk with direct temperature monitoring. J Biol Regul Homeost Agents, 31(2): 353-57. 
  • Jiang, Y; Li, J; Xu, S; Zhou, Y; Zhao, H; Li, Y et al (2020) Prenatal exposure to bisphenol A and its alternatives and child neurodevelopment at 2 years. J Hazard Mater, 121774. 
  • Russo, G; Barbato, F; Cardone, E; Fattore, M; Albrizio, S; Grumetto, L (2018) Bisphenol A and Bisphenol S release in milk under household conditions from baby bottles marketed in Italy. J Environ Sci Health B, 53(2): 116-20.
  • FDA (Food and Drug Administration). (2010, actualizado en 2014) Bisphenol A (BPA): Use in Food Contact Application. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/bisphenol-bpa-use-food-contact-application#summary

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.