Allt du behöver veta om speciell modersmjölksersättning

Amning är bäst under de första sex månaderna, men det finns ibland anledningar till att det inte går. Vi ska nu titta på olika typer av modersmjölksersättning som utvecklats för att hjälpa barn med specifika behov.
Allt du behöver veta om speciell modersmjölksersättning
Sara Viruega Encinas

Skriven och verifierad av farmaceuten Sara Viruega Encinas.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I vissa fall kan barnläkaren rekommendera modersmjölksersättning med en speciell formel anpassad för spädbarn med mer specifika behov, för vilken normal modersmjölksersättning inte är tillräcklig eller tillrådlig.

Under spädbarnstiden är den bästa maten för ett nyfött barn alltid bröstmjölk. Men många gånger, och av olika skäl, kan föräldrarna behöva använda modersmjölksersättning istället. Idag finns det flera speciella typer av modersmjölksersättning tillgängliga för spädbarn med specifika behov, till exempel för tidigt födda barn eller laktosintoleranta spädbarn.

Amning

Som sagt är bröstmjölk bäst för ett barn under de första 6 månaderna i livet. Det har många speciella egenskaper, inklusive följande:

  • Anpassar sig efter varje barns behov, både i mängd och sammansättning
  • Hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar
  • Hjälper den nyföddas immunförsvar
  • Kan hjälpa mamman att återhämta sig efter förlossningen och påskynda sammandragningen av livmodern
  • Stärker anknytningen mellan mamma och barn

Det är dock inte alltid möjligt för mamman att amma det nyfödda barnet. Det finns många komplikationer som kan uppstå, till exempel:

  • Mjölkstockning
  • Sprickor i bröstvårtorna
  • Barnet kan vara oförmögen att suga fast vid bröstvårtan
  • Brist på bröstmjölk
  • Det kan också vara mammans personliga beslut att inte amma
kvinna ammar baby

Oavsett anledning finns det alternativ som är perfekt anpassade till barnets behov, som konstgjord mjölk eller modersmjölksersättning. Det finns också möjlighet att delamma, då du växlar mellan bröstmjölk och tillägg.

Modersmjölksersättning och tillskottsnäring

Modersmjölksersättning har en sammansättning som försöker efterlikna bröstmjölk så nära som möjligt. På samma sätt som bröstmjölk anpassar sig till barnets behov medan han eller hon växer anpassar sig konstgjord mjölk till varje steg i barnets utveckling.

I Sverige finns det två typer av ersättning:

  1. Modersmjölksersättning: för de första 4-6 månaderna i livet.
  2. Tillskottsnäring: från 6 månaders ålder. Efter 6 månader bör du börja komplettera kosten med spannmål, frukt och grönsaker, eftersom mjölk på egen hand inte räcker för att tillfredsställa barnets näringsbehov. Du kan även fortsätta ge modersmjölksersättning istället för tillskottsnäring.

Om du väljer ersättning, eller om du inte har något alternativ till det, måste du vara noggrann med hygienen. Du måste alltid tvätta nappflaskan ordentligt med destillerat eller kokt kranvatten.

Modersmjölksersättning finns i pulverform och kan även köpas färdigblandad i flytande form. Du måste vara försiktig med hur du värmer flaskan, eftersom mikrovågor till exempel inte alltid värmer jämnt och kan ge brännskador.

Speciell modersmjölksersättning

Som sagt finns det speciella typer av ersättning anpassade för spädbarn med mer specifika behov för vilka en normal ersättning inte är tillräcklig eller lämplig. BB eller barnavårdscentralen, BVC, rekommenderar i dessa fall den mest lämpliga mjölken.

Några av de fall där det är nödvändigt att använda speciell modersmjölksersättning är till:

  • För tidigt födda barn. I dessa fall kan du använda en ersättning med mer kalorier, större proteininnehåll, högre fetthalt och bättre absorption. Dessa är berikade med fosfor och A- och D-vitamin och är avsedda för spädbarn med en låg födelsevikt.
  • Laktosintoleranta barn. Här använder man laktosfri ersättning eftersom dessa barn inte har tarmenzymet laktas, som ansvarar för att spjälka denna kolhydrat. Istället för laktos använder man en annan kolhydrat, vanligtvis maltodextrin.
kvinna bereder modersmjölksersättning
  • Allergi mot komjölksprotein. Komjölksproteinfri ersättning innehåller proteinhydrolysat (sönderdelat komjölksprotein) som inte ger en allergisk reaktion.
  • Mot uppstötningar och kräkningar. Det finns modersmjölksersättning som innehåller förtjockningsmedel för att förebygga eller mildra detta problem. De har också lägre fettinnehåll för att gynna tarmtömningar och förhindra förstoppning. De kallas ibland anti-reflux-ersättning.
  • Malabsorption
  • Oförmåga att smälta fett
  • Hjärtsjukdomar

Andra typer av modersmjölksersättning

Det finns också andra typer av modersmjölksersättning med speciella sammansättningar för spädbarn, till exempel gjorda av sojaprodukter, som är användbara i fall av galaktosemi, även om läkare inte rekommenderar dem till barn under 6 månader.

Andra typer av modersmjölksersättning kan förbättra mindre matsmältningsproblem eller symptom som förstoppning eller magknip.

Barnavårdscentralen rekommenderar den lämpligaste typen av modersmjölksersättning för varje enskilt fall. De bör inte ges utan att först rådfråga BVC eftersom man kan äventyra sitt barns hälsa genom att utsätta det för näringsbrister eller otillbörliga överskott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Satriano, R., Lopez, C., Tanzi, M. N., Jasinski, C., Rebori, A., Peregalli, F., … & Aria, R. (2012). Recomendaciones de uso de fórmulas y fórmulas especiales. Archivos de Pediatría del Uruguay83(2), 128-135.
  • Artazcoz, M. G. O. (2007). Lactancia artificial: técnica, indicaciones, fórmulas especiales. Pediatria integral, 318.
  • de Miguelsanz, J. M., Vicente, C. A., Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2018). Principales fórmulas especiales utilizadas en lactantes. Acta pediátrica española76(3), 50-54.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.